|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI yetkilileri, Salı günü düzenlenen Amerikan tarihinin en korkunç saldırısının ardından, ilk kez bir kişiyi tutukladı. Özellikle ABD'nin doğu kıyısında yaptığı araştırmalar sonucu 27 kişiyi gözaltına alan FBI'ın, soruşturmalarının başından beri ilk kez bir kişiyi tutukladığı bilgisi, Adalet Bakanlığı tarafından açıklandı. Ancak kimin tutuklandığı ve bu tutuklamanın nerede yapıldığı konusunda bilgi verilmedi. Tutuklanan kişinin New York'ta bulunduğu bildirildi. New York Polis Müdürü Bernard Kerik, şüphelinin Dünya Ticaret Merkezi'ne düzenlenen saldırıda önemli bir görgü tanığı olarak tutuklandığını söyledi. FBI'dan yapılan açıklamada da şüphelinin, New York polisiyle ortak oluşturulan terörizmle mücadele gücü tarafından tutuklandığı belirtildi. Bu arada, Chicago'daki Midway Havaalanı'nda Ortadoğu kökenli 3 kişinin gözaltına alındıktan sonra sorgulandığı ve ardından serbest bırakıldığı açıklandı.
Yeni saldırı endişesiAmerikan Ulusal Güvenlik Konseyi kaynakları ise, saldırıların devamının gelmesinden endişe ettiklerini belirtiyorlar. İstihbarat kaynaklarına göre, aynı amacı taşıyan başka teröristlerin de ABD sınırları içinde olma ihtimali çok yüksek bulunuyor. ABD'nin hava sahasını kapatmasında, bu kişilerin ülkeden çıkışını engellemek amacının yattığı belirtiliyordu.
Yeni bir özel birimABD Hazine Bakanlığı, terörist örgütlerin mali kaynaklarını kurutmak amacıyla bakanlıklararası özel bir birim kurulduğunu bildirdi. Hazine Bakanlığı'nın kaçakçılıkla mücadele biriminden Jimmy Gurule yaptığı açaklamada, "Bu birimle, yabancı terörist grupların kimliklerinin ve bu kişilerin para tahsil etme metodlarının belirlenmesi konusundaki kapasitemizin artırılmasını ve para transferinin yapılma şeklinin anlaşılmasına yardımcı olacak bilgileri güvenlik servislerimize sağlama amacını taşıyoruz" dedi. Gurule, bu birimin daha sonra mali yardımların terörist gruplara nereden geldiğini saptayacak daimi bir merkeze dönüştürüleceğini söyledi. Öte yandan, Washington Belediye Başkanı Anthony Williams'ın, kentte olağanüstü halin kaldırılması kararı aldığı bildirildi. Açıklamada, Columbia Bölgesi'nin 10 gün daha üst düzey alarm durumunda kalmaya devam edeceği belirtildi.
36 binden fazla ipucu bulunduFBI, elinde, sorgulamayı istediği 100'den fazla kişinin isminin yer aldığı liste bulunduğunu açıkladı. ABD Adalet Bakanı John Ashcroft, FBI'ın havaalanları ve polis kurumlarına, saldırılarla ilgili bilgi sağlamak amacıyla görüşmek istediği kişilerin listesini gönderdiğini söyledi. Aynı basın toplantısında konuşan FBI Başkanı Robert Mueller de, saldırıyla ilgili incelemede şimdiye kadar 36 binden fazla ipucuya ulaşıldığını ve ülke çapında yüzlerce kişiyle görüşüldüğünü belirtti. Mueller, çeşitli kesimlerde 30'dan fazla arama emri çıkardıklarını, bilgisayar ve belgelere el koyduklarını kaydetti.
Amerika'da eğitim görmüşler
New York ve Washington'a kaçırdıkları dört uçakla terörist saldırı yapan kişiler hakkında bilgiler elde edildikçe ilginç bulgulara da ulaşılıyor. ABD'deki terörist saldırılara katıldığı belirtilen iki teröristin, Amerika'da askeri okullarda okuduğunun tespit edildiği bildirildi. Pentagon'dan adını açıklamayan bir yetkili, bu kişilerden birinin Teksas'ta bulunan Lackland Hava Üssü'ndeki savunmayla ilgili bir okula gittiği ve burada dil eğitimi aldığı, diğerinin ise Alabama'da bulunan Maxwell Hava Üssü'ndeki bir hava savaşı okuluna gittiği ve burada teknik eğitim gördüğünün belirlendiğini kaydetti. Yetkili, teknik eğitim gören teröristlerin, aldığı eğitimin pilotlukla bir ilgisi bulunmadığını da belirtti. Pentagon yetkilisi, söz konusu teröristlerin kimlikleri ve hangi ülkeden oldukları konusunda ise bilgi vermedi.
|
|
|
|
|
|
|