T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

ABD'nin en iyi müttefiki Türkiye

ABD'nin eski Başkanı Bill Clinton döneminin Ulusal Güvenlik Konseyi Avrupa Direktörü Tony Blinken, Türkiye'nin, ABD'nin Afganistan operasyonuna askeri katkısından çok, İslam dünyasına model oluşturmasının kritik önemde olduğunu söyledi. Ulusal Güvenlik Konseyi'nin eski üyesi ve Musevi AIPAC'in dış politika direktörü Steve Rosen ise, "ABD'nin, Hıristiyan dünyasındaki en güvenilir müttefiki İngiltere ise İslam dünyasında da Türkiye'dir" dedi.

Arı Vakfı tarafından Washington'da düzenlenen "Terörizme Karşı Yeni Savaşta Türkiye'nin Yükselen Rolü" başlıklı panelde konuşan Blinken, "Türkiye'nin İslam dünyasında oluşturduğu siyasi örnek, askeri katkısından çok daha önemli. Önümüzde 3 model var. Biri, İran'daki gibi dini yönetim, ikincisi Suriye'deki gibi askeri yönetim veya Türkiye'deki gibi laik, demokratik, modern yönetim. Hangi modelin destekleneceği önemli, çünkü askeri savaşın yanı sıra fikirler savaşına da girmiş durumdayız" dedi. Blinken, İslam dünyasına model oluşturan Türkiye'nin, işte bu çerçevede Avrupa'ya daha fazla yaklaşması gerektiği ve AB'ye tam entegrasyonunun daha şiddetle desteklenmesi gerektiğini vurguladı. ABD'de 11 Eylül saldırılarından sonra Türkiye'nin, gösterdiği destekle en sadık müttefik olduğunu kanıtladığını belirten Blinken, ABD'nin İslam dünyasındaki "İslam düşmanı" imajının kırılmasında da Türkiye'nin kritik bir müttefik olduğunu kaydetti.

ABD islama düşman görünüyor

Blinken, "ABD, İslama düşman olarak görülüyor. İsrail'e destek veren, Irak'a ambargo uygulayan, Suudi Arabistan'da kutsal topraklarda üs kuran ülke olarak algılanıyor. El Kaide ve Taliban'a karşı savaş, İslama karşı diye düşünülüyor. Bu noktada Türkiye, ABD'nin, İslam düşmanı imajını silmede yardım edebilir. Çünkü ABD, Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyen bir ülke. Kosova'da, Bosna'da, müslümanların yardımına koştu. İsrail-Filistin meselesinde Filistin devletine destek verirken, kutsal toprakların yüzde 95'inin Filistin'de kalmasından yana tavır koyuyor" diye konuştu.

Blinken, ABD ile Türkiye arasındaki "fay hattının" ise Bağdat olduğunu ifade ederek, ABD'nin Afganistan operasyonu bittikten sonra, kitle imha silahları üreten Irak'a da sıra gelebileceğini söyledi.



1 Kasım 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED