|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kuzey İttifak'ı Mezar-ı Şerif'ten sonra Kabil'e taarruz için hazırlıklarını tamamladı. Ancak Kabil'e saldırı konusunda İttifak içinde farklı görüşler var.
Afganistan'daki Kuzey İttifakı komutanı, kendisine bağlı kuvvetlerin üst düzey alarma geçtiğini ve Kabil'e ilerlemek üzere emir beklediğini açıkladı. Komutan Muhammed Afzal Amon, Kabil'in kuzeyindeki cephe hatlarına saldırmaya hazır olduklarını kaydetti. Mezar-ı Şerif'in ele geçirilmesiyle paralel bir düzende ilerlemek istediklerini anlatan Amon, "En üst düzeyde alarm halindeyiz. Harekete geçme emrini bekliyoruz" dedi. Kuzey İttifakı'nın Kabil'in kuzeyindeki cephe hatlarına 600'den fazla vurucu askeri güç gönderdiğini belirten Amon, Mezar-ı Şerif'teki gibi bir zafer kazanacaklarından emin olduğunu söyledi. Kuzey İttifakı komutanlarından Emanullah Gozar da "Kabil'e doğru ilerlemek için taarruza hazırlanıyoruz" dedi.
"Önce hükümet kurulsun"
Özbek General Raşit Dostum'un sözcüsü ise, "Başkent Kabil'e saldıracak gücümüz var, ama bütün Afganlar'ın gelecekteki hükümet konusunda karar almasını bekliyoruz" dedi. Sözcü Sibgatullah Zeki, Kuzey İttifakı'nın Kabil üzerine yürümeyi şimdilik düşünmediğini söyledi. Sözcü, "Bunu yapabilecek gücümüz var, ama bütün Afganlar'ın ülkeye istikrar getirecek müstakbel hükümetin kurulması konusunda alacağı kararı bekliyoruz. Geçmişteki hataları tekrarlamak istemiyoruz" diye konuştu. Zeki, kış koşullarının savaşı durdurmayacağını da belirterek, "Kuvvetlerimiz yazın da kışın da savaşacak güç ve yeteneğe sahipler. Bu konuda deneyimliler. Kar yağdı diye savaş durmaz" dedi. Sözcü, Mezar-ı Şerif kentini ele geçirirken 500 kadar Taliban milisinin öldürüldüğünü, 400'ünün tutsak alındığını söyledi. Devrik Afgan hükümetinin Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah ise Kuzey İttifakı'nın Kabil'e saldırmayı düşündüğünü bildirdi. Abdullah, ABD'nin Kabil'in "açık şehir" olması önerisine rağmen, Kabil üzerine yürümeyi düşündüklerini belirtti.
Dostum: 4 ili daha ele geçirdik
Afganistan'da Kuzey İttifakı, başkent Kabil'in ele geçirilmesi için kuzeydeki önemli kent Mezar-ı Şerif'i dün fethettikten sonra, 4 ili daha Taliban'dan aldığını duyurdu. Kuzey İttifakı'nın Özbek komutanı General Raşid Dostum, uydu telefonuyla İngiliz Reuters ajansına yaptığı açıklamada, bugün Samangan, Sara-i-pol, Faryab ve Covcan illerini Taliban'dan temizlediklerini bildirdi. Bagdhis'e ilerlediklerini bildiren Dostum, böylelikle batıdaki stratejik Herat kentinde eski Mücahit komutanı General İsmail Han'ın kuvvetleriyle birleşebileceklerini aktardı. Kuzey İttifakı'nın Özbekistan'daki baş temsilcisi Muhammed Haşam Saad, Mezar-ı Şerif'te Taliban'ı çok güçlü biçimde, halkın kuvvetli desteğiyle silip sürpürdüklerini bildirdi. Kuzey İttifakı askerlerinin kente girişini kutlayan halk, kurban kesti. Kuzey İttifakı yetkilileri, Taliban'ın Mezar-ı Şerif'ten ayrılırken arkasında bıraktığı, yardıma gelen 700 Pakistanlıdan 50'sini gözaltına aldıklarını ileri sürdü. Teslim olmayan 1000 kadar Taliban askeri, Arap kökenlilerin de silahıyla öldürüldüğü bildirilirken, Mezar-ı Şerif'in hastanesinde 300 yaralı Taliban askerin tedavi edildiği de kaydedildi.
|
|
|
|
|
|
|