T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

Kitap yoksa da ayraç var!

TÜYAP Kitap Fuarı'nda düzenlenen imza günlerinde en popüler yazarların önünde bile alışılmış kuyruklara rastlanmazken, aralarında ünlülerin de bulunduğu çok sayıda yazar ise mahçup şekilde okuyucu bekledi. Kriz nedeniyle bazı okuyucuların sevdikleri yazarlara kitapları yerine üzerinde resimlerinin bulunduğu ayıraçları imzalatması ise fuarın en çarpıcı görüntüsünü oluşturdu.

Yazarla okuru buluşturan imza günleri 20. TÜYAP Kitap Fuarı'nda ilginç görüntülere sahne oldu. Yazarların kimisi saatlerce sıkıntı içinde bir tek okuyucunun yolunu gözlerken, kimisi bitmeyen imza kuyrukları altında terledi. Geçen yıllara oranla hemen hemen bütün yazarlara yönelik genel bir ilgisizlik dikkat çekerken, popüler yazarların imza günlerinde dahi adeta in cin top oynadı. Bazı okurların sevdiği yazarlara, alamadıkları kitapların ayraçlarını imzalatması ise fuarın en çarpıcı görüntüsüyda.

Roman ve şiir yine önde

Gündem yoğunluğu ve güncel kitap çokluğu bile edebiyatın fuardaki tahtını sarsamadı. Bu yıl da kitap imzalatan okuyucuların büyük çoğunluğu tercihini roman ve şiir tarzındaki kitaplardan yana koydu. Romancılardan Buket Uzuner, Ayşe Kulin, Selim İleri, şairlerden ise Attila İlhan ve İsmet Özel yine en çok imza atan yazarlar oldu.

Ne askı, ne Çatlı

TBMM İnsan Haklarını Araştırma Komisyonu eski Başkanı Sema Pişkinsüt, "Filistin Askısından Fezlekeye" isimli güncel çalışmasından 78 adet imzalarken, eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş'ın ise uzun süre oturduğu standda sadece birkaç okurun ilgisiyle karşılaşması gözlerden kaçmadı. Fuarda en çok hayalkırıklığı yaşayan ise Abdullah Çatlı'nın kızı Gökçen Çatlı oldu. Olay kitap "Babam Çatlı"nın yazarı, imza gününde sadece 5 kitap imzaladı.

İmzalatan bile okumuyor!

Okurların "yazarın gönlü olsun" diye kitap imzalattığını ve o kitabı bile okumadıklarını öne süren yazar Demirtaş Ceyhun bunun altında bir "endişe"nin varlığına işaret etti. Ceyhun'a göre imza kuyruğuna girmenin ardında "tatmin olmak adına popüler kültürün doğurduğu akıntıya dahil olmak" endişesi yatıyor.

Ayraç imzalatan sevgi

Fuarın en ilginç görüntülerinden biri ise ekonomik krizin doğurduğu ilginç imza yöntemleri oldu. Kitap alamayan ama sevdiği yazarla sohbet ettikten sonra kendine bir hatıra amacıyla kitap ayracı imzalatanlar oldu. TİMAŞ Yayınları'ndan kitapları çıkan ve okurun yoğun ilgisiyle karşılaşan Yeni Şafak Gazetesi yazarlarından Nazlı Ilıcak, Fehmi Koru ve Mehmet Barlas da okurlarına kitabın yanısıra ayraç imzalayan yazarlardandı. Bu durum, yazarlarda biraz şaşkınlık yaratsa da okurla yazar arasındaki o özel ilişkinin bir yansıması olarak hoş karşılandı.

BAZI YAZARLAR GÜME GİDİYOR

Ayşe Kulin okuyucuyla biraraya gelmenin gerekliliğine inanan yazarlardan. Sessiz standlar için ünlü romancı, şu çarpıcı iddiayı ortaya attı: "Şu anda eğer 10 tane ünlü ve kaliteli yazar varsa, en az o sayıda ve o kalitede ama tanınmayan yazar var". Bu yazarların ancak medya aracılığıyla tanınabileceğini belirten Kulin, "Okur, bazı yazarlar peşinde koşarken, çok daha önemli bazı yazarlar güme gidiyor. Bunlar kim derseniz, isim veremem" şeklinde konuştu. Etrafında kimsenin olmadığı bir anda görüştüğümüz Kulin, "Şu anda önemli paneller var, o yüzden böyle. Cumartesi çok kalabalıktı, imza saatini bir saat uzattık" dedi. Yazarlığı ders 'çalışma dönemi'ne, imza gününü ise 'imtihan günü'ne benzeten Cüneyt Ülsever'e göre de kaliteli birçok yazar yeterince tanınmıyor. Bunu kaçınılmaz bir serüven olarak nitelendiren ve yaşarken tanınmamanın kalitesizlik demek olmadığını vurgulayan Ülsever şöyle dedi: "1995'e kadar Türkiye, Tanpınar'ı keşfedemedi. Şimdi ise paylaşamıyor."


 
Bir partinin hikâyesi
Aydın Menderes ve Hayrettin Erkmen'in müşavirliğini yapan Serhan Yücel'in Demokrat Parti adlı kitabı Ülke Yayınları'ndan çıktı. Kitap Türkiye'nin kaderine hâkim olan bu önemli teşekkülün mâcerâsını anlatıyor.
KAFKAS KARDEŞLERİN YEREL MAHARETLERİ Merkezi Esenler'de bulunan Uzun Yayla Kafkas Kültür Derneği, 10-12 Kasım tarihleri arasında el sanatları ile resim sergisinin iç içe girdiği karma bir sergi düzenliyor. Kafkas motifleriyle süslü çok sayıda çeyiz eşyası, Çerkez geleneksel kıyafetleri ve yağlıboya/suluboya tabloların yer aldığı sergideki eserlerin tümü Ayşe ve Elmas Eşsiz kardeşlere ait. İki kızkardeşin ürettiği eserler, unutulmaya yüz tutmuş Kafkas motiflerini yeniden gün yüzüne çıkarıyor. Sergiyi isteyen herkes gezebilir.
(Tel: 0212-611 31 49)

ZONGULDAK'IN TÜM RENKLERİ TABLODA
İstanbul'un en yoğun sanat galerilerinden biri olan Tekel Sanat Galerisi'nde ressam Selma Engin'in eserleri sergilenmeye devam ediyor. Resimlerinde, doğup büyüdüğü Zonguldak'ın sahip olduğu doğal güzellikleri ve kömür madenleriyle ünlü şehrin ekonomisinde önemli yeri olan maden işçilerini sık sık işleyen sanatçı, güzel sanatlara olan tutkusunu sonradan hayata geçirenlerden biri. Resimlerinde figüratif çalışmalara ağırlık veren sanatçının sergisi 13 Kasım'a dek açık.
(Tel: 0212-533 19 00)
11 Kasım 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED