T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Kamu bankaları çarpıldı

4 Ocak 2001'de 9.9 katrilyon lira görev zararları olan kamuya ait Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası'nın dalgalı kura geçişten sonra zararları 13.2 katrilyon liraya yükseldi.

Kamuya ait üç kamu bankanın 14.9 milyar dolar olan görev zararı, dalgalı kura geçişten sonra 9.9 katrilyon liradan 13.2 katrilyon liraya yükseldi. Kamu bankalarının birikmiş görev zararı alacaklarından mahsup edilmek üzere, yılbaşında Ziraat Bankası ve Halkbank'a toplam 4 katrilyon lira ve 750 milyon dolar değerinde "Özel Tip Devlet Tahvili" verildi.

Devlet Bakanı Recep Önal, FP Erzincan Milletvekili Tevhit Karakaya'nın Başbakan Bülent Ecevit'e yönelttiği yazılı soru önergesini yanıtladı.

Önal'ın verdiği bilgiye göre, 4 Ocak 2001 tarihi itibariyle Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası'nın toplam 14 milyar 968 milyon 500 bin dolar birikmiş görev zararı alacağı bulunuyor.

Zarar yerine alacak yazıldı

Recep Önal'ın yanıtında, kamu bankaların görev zararlarının çeşitli kanun ve kararnameler uyarınca tarım kesimi ile değişik girişimlerin desteklenmesi, TÖBANK ile SÜMERBANK ve Denizcilik Bankası'nın devrine ilişkin olarak bu bankalara verilen görevlerden dolayı ortaya çıktığı belirtildi.

Yazılı cevapta ortaya çıkan zararların bu bankaların bilançolarında "zarar" olarak değil, aktif hesaplar bölümünde "Hazine'den olan alacaklar" şeklinde yer aldığı kaydedildi.



6 Mart 2001
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED