|
|
 |
Herkes Anayasa'ya uysun
FP lideri Kutan, daha önce "Milletin Meclisi"nde kabul edilen 69. maddeye yönelik tepkinin "şaşırttığını" belirterek, "Millet iradesinden üstün bir irade, bir kurum yoktur. Herkes Anayasa'ya uymalı" dedi.
FP lideri Recai Kutan, Anayasa değişiklik paketinin, "tüm parlamentonun uzlaşmasıyla hazırlanmasına rağmen" son anda askıya alınmasının ve Anayasa Mahkemesi'nin konuya ilişkin yaptığı açıklamanın kamuoyu tarafından "hayretle" karşılandığını söyledi.
Anayasa'nın egemenliğin kayıtsız şartsız millette olduğuna ilişkin 6. maddesini, siyasi partilerin demokrasinin vazgeçilmez unsurları olduğunu belirten 68. maddesini okuyan Kutan, "En yüksek sesle haykırıyoruz. Millet iradesinden daha üstün bir irade yoktur, daha üstün bir kurum yoktur. Herkesi Anayasa'ya uymaya davet ediyorum" dedi.
Kutan, phartisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Anayasa değişikliği konusundaki süreci anlattı. Daha önceki anayasa değişikliği teklifinde 69. Maddenin TBMM Genel Kurulu'nda yeterli oyu aldığını, ancak 5+5 maddesi nedeniyle paketin tamamının reddedilmesi sonucunda 69. maddenin de kadük kaldığını hatırlatan Kutan, "Aslolan milletin, Meclis'in iradesiyse Meclis iradesini ortaya koymuş, oylarıyla demiş ki, 'evet ben 69. madde değişiklik taslağını kabul ediyorum'. İkinci kez de, bazı değişiklikler yapılarak son şekli verildi" dedi
Gazeteler bile hayret etti
Ancak önceki gün herkesi şaşırtan bir gelişmenin yaşandığını belirten Kutan, paketin askıya alındığı haberinin bütün milleti şaşırtığını ifade ederek, şöyle konuştu: "Bu 3. kez askıya alınmasıdır. Anayasa Mahkemesi tarafından yazılı açıklama yapıldı. Gazete manşetlerinden verilen bu gelişmenin kamuoyunda hayretle karşılandığını görüyoruz. Bazı gazeteler, 'anayasa değişiklik paketi komisyonlardan geniş bir uzlaşmayla geçmesine rağmen, siyaset dışı baskılar sonucu ansızın askıya alındı', diğer bir gazete de 'Ültimatom: Anayasa Mahkemesi, eşi görülmemiş bir açıklama yaparak hükümet ültimatom verdi' diyor, bir diğer gazete ise 'post modern bir muhtıra' yazdı."
Millet üstünde irade yok
Kutan Şöyle devam etti: "En yüksek sesle haykırıyoruz: Millet iradesinden daha üstün bir irade yoktur, daha üstün bir kurum yoktur. Bu aziz millet seçimini hep demokrasiden yana koymuştur. Demokrasinin de Cumhuriyet'in de koruyucusu bu aziz millettir."
Anayasa'nın yasama yetkisinin TBMM'de olduğuna ilişkin 7. maddesini, egemenliğin millette olduğuna ilişkin 6. maddesini, siyasi partilerin demokrasinin vazgeçilmez unsurları olduğunu belirten 68. maddesini okuyan Kutan, "Çözüm yolu belli. Herkesi bu prensiplere uymaya davet ediyorum" diye konuştu.
|
 |
|