|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
İsrail'in Cenin'de yaptığı katliamla ilgili olarak hazırlanan Birleşmiş Milletler raporu hayal kırıklığına yol açtı. BM temsilcilerinin incelemek yapmak için bölgeye gelmesine ABD ve İsrail engel olmuştu. Hazırlanan raporda ABD ve İsrail'in baskıları etkili oldu. Cenin'de meydana gelenler için "katliam" ifadesi kullanılmayan raporda, İsrail, her zamanki gibi sadece aşırı güç kullanmakla suçlanırken, Filistinliler siviller arasına "militan yerleştirmekle" suçlandı. BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın açıkladığı raporda, Cenin'de öldürülen sivil sayısı için "Filistin Yönetimi'nden üst düzey bir yetkili Nisan ayı ortasında 500 kişinin öldürüldüğünü iddia etti. Bu rakam kanıtlanamadı" denildi. Raporda, Cenin'de 52 kişinin öldüğü belirtildi.
İnsani felaket...
Raporda, İsrail'in operasyonlarının sürdüğü 1 Mart -1 Mayıs 2002 tarihleri arasında İsrail işgali altındaki Filistin bölgelerinde 497 Filistinli'nin öldüğü açıklandı. Annan'ın raporunda, İsrail'in yerleşim birimlerine tank, top, helikopter, buldozer kullanarak saldırdığı, operasyon sırasında yoğun çatışmaların olduğu yerlerde sivillere zarar verdiği belirtildi.
Cenin sakinlerine sokağa çıkma yasağı konduğuna, su, elektrik ve telefonların haftalarca kesildiğine dikkat çekilen raporda, İsrail güçlerinin sağlık ve insani yardım görevlilerinin tarafsızlığına saygı göstermediği, ambulanslara saldırdığı, böylece yardım görevlilerinin birçok durumda insanlara ulaşmak için günler gerektiği vurgulandı. Raporda, "İsrailli ve Filistinli gözlemcilerin, Nisan ayında Cenin kampında, El Aksa Şehitleri Tugayı, Tanzim, İslami Cihad ve Hamas'ın 200 kadar silahlı adamı bulunduğunu kabul ettikleri" bildirildi. İsrail ordusu, Nisan ayında Cenin'e girmiş, mülteci kampındaki tüm binaları yerle bir etmiş, çok sayıda Filistinli'yi katletmişti.
|
|
|
|
|
|
|