Yeni Safak Online...
T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D İ Z İ

Eşleri 'yol arkadaşları' oldu

Kabinedekiler eşleri ve çoçuklarıyla birlikte kalabalık bir aile. Mazbut hayat tarzlarıyla bilinen bakan hanımlarının, eşlerinin başarılarında büyük payı var.

58.Hükümetin bakanları yaptıkları evlilikleriyle de örneklik teşkil ediyorlar. Hepsi de iyi birer aile babası, iyi bir eş ve arkadaş. Mazbut hayat tarzlarıyla öne çıkan bakanlar, siyasal yaşamları boyunca eşlerinin moral desteğini yanlarında hissettiler. Pek çoğu evliliklerini hem kendi eğilimleri ve beğenilerine uygun olarak hem de ailelerinin rızası ve tavsiyeleriyle gerçekleştirdi. Bakanların bir diğer ortak özellikleri de aileleriyle sıkı ilişkileriydi.

Kızkardeşleri evlendirdi

Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'ın evliliği de tavsiye üzerine görücü usulüyle gerçekleşmiş. Babacan'ın Güner Hanım'la evliliğinde kızkardeşlerinin büyük katkısı var. Ali Babacan, eğitim için gittiği Amerika'dan Ankara'ya döndüğünde ailesi evlendirmek için kolları sıvıyor. Gelin adayını bulan da Babacan'ın kızkardeşleri. Baba Hilmi Babacan, oğlu Ali'nin evliliğini şöyle anlatıyordu:

"Amerika'dan dönünce Ali'nin kız kardeşleri, kendi arkadaşlarının arasından birini belirlediler ve 'Ağabeyciğim, şu kız senin için uygundur' dediler. Biz de Allah'ın emriyle istedik. İstediğimiz gün de kabul edildi. Kardeşleri, Ali'nin kendi karakterini ve nasıl birini istediğini bildikleri için mevcutların içinde sana bu uygun dediler. Biz de görücü usulüyle gittik, baktık ve beğendik."

Eşiyle film setinde tanıştı

Milli Eğitim Bakanı Erkan Mumcu, Devlet Tiyatroları dekoratörlerinden eşi Işın Hanım ile bir film çekimi sırasında tanışmışlar 1986'da. Işın Hanım Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi 3. sınıftaydı. TRT'nin ve Yeşilçam'ın ortaklaşa çalıştığı bir film projesi üzerinde sanat yönetmenliği yapmak üzere gruba katılmıştı. Erkan Mumcu ise yönetmen yardımcısıydı. İstanbul'un işgali dönemini anlatan bir filmdi. O dönemin kostüm ve dekorlarını bilen birisine, bir art direktöre ihtiyaç duydular. Güzel Sanatlar Akademisi'nden gelen art direktör Işın Hanım'dı. Mumcu, Işın Hanım'ı ilk gördüğünde çarpılıyor, "İşte evleneceğim kadın bu" diyor. Ve ikinci günü evlenme teklif ediyor. Tanıştıklarının 8. günü söz kesiyorlar, bir hafta sonra da nişan. Işın Hanım'ın okulu nedeniyle nikah masasına oturmaları ise birbuçuk yıl sürüyor.

İtalya'da ayakkabı eğitimi aldı

Karadeniz kökenli olan Işın Hanım'ın ailesi, Sarıyer'e 12 kilometre mesafedeki şirin bir balıkçı köyü. Garipçe Köyü, kalkan avcılığıyla ünlü. Ressamlığı da olan Işın Mumcu, Türkiye'nin ilk kadın ayakkabı tasarımcısı, İtalya'da dört ay tasarım eğitimi aldı. Devlet tiyatrolarına geçmeden önce Esenboğa İlköğretim Okulu'nda üç yıl öğretmenlik yaptı. Işın Hanım, İstanbul Ayakkabıcılar Odası'nda eğitim uzmanlığı, İstanbul Zeytinburnu Endüstri Meslek Lisesi Ayakkabıcılık Bölümü'nde de beş yıl öğretmenlik yaptı.

Görücü usulüyle evlenmem, dedi.. ama!

Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen de eşi Perihan Hanım ile görücü usulüyle evlendi. Lise mezunu olan Perihan Hanım, 1983 seçimlerinde ANAP "tan Ankara Milletvekili seçilen İsmail Saruhan'ın kızıydı. Perihan Saruhan ile Kürşat Tüzmen 1986'da Ankara'da nikah masasına oturdular. Perihan Hanım 23, Kürşat Bey 28 yaşındaydı. Kürşat-Perihan çiftinin evliliği şöyle gerçekleşiyor:

Perihan Hanımın teyzesi ile Kürşat Tüzmenin annesinin terzisi yakın arkadaşlar. Kürşat Bey'in annesi Feriha Hanım, oğlunu temiz süt emmiş, temiz bir aile kızıyla evlendirmek istediğini yakın çevresine duyuruyor. Terzi hanım, Feriha Hanım'a Perihan Hanım'ı tavsiye ediyor. Perihan Hanım'ı gören anne Tüzmen çok beğeniyor ve oğluna konuyu açıyor. Bundan sonrasını Perihan Hanım anlatıyor: "Kürşat Bey görücü usulüyle evlenmeye karşıymış. Annesinin ısrarı üzerine, 'Peki bir göreyim' demiş. Böylece görüştük, birbirimizi beğendik, anlaştık. Ailenin evlenen ilk kızı oldu-ğum için babam çok düşündü. Kürşat Bey'in ailesi geldi, istediler, evlendik."

Aile karar verdi

İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, dayısı Galip Bey'in lise mezunu kızı Emine Hanım'la memleketi Diyarbakır'da dünyaevine girdi. Aksu, Emine Hanımla olan evliliğini, "Üniversite son sınıftayken tatilde Diyarbakır'a gittim. Annem aile meclisinin beni evlendirmeye karar verdiğini söyledi. Kızı da bulmuşlar. Dayımın kızı Emine. Annem bana cevabımı sordu. Siz uygun bulduysanız ben kabul ederim dedim. Hemen nişanlandık. Okulun bitiminde 1968 yazında da düğünü yaptık" sözleriyle anlatıyor.

Çiçek'in eşi öğretmendi

Adalet Bakanı Cemil Çiçek de görücü usulüyle evlendi. Cemil Bey'in eşi Gülten Hanım Yozgat Akdağmadeni ilçesinde yaşayan mazbut bir ailenin kızıydı. Gülten Hanım Yozgat ile Yerköy arasındaki Saray Kasabası'nda öğretmenlik yapıyordu. Cemil Bey ise genç bir avukattı. Eşin dostun tavsiyesiyle Saray'da görüşen çift birbirlerini beğenerek evlendiler. 5 yıl kadar öğretmenlik yapan Gülten Hanım ev kadını.

Ankara'da evlendi

Orman Bakanı Osman Pepe, Gölcük'te askerliğini yaptıktan sonra İzmit'e yerleşti. Burada hemşehrisi Birgül Hanım'la tanışarak evlendi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler eşi Mehtap Hanımla Ankara'da çalıştığı sırada tanışarak evlendiler. Mehtap Hanım, 5. Dönem CHP'den Muğla milletvekili seçilen Hasan Fehmi İlter'in kızı. 1978'de vefat eden Hasan Fehmi Bey Milas'lıydı, avukattı.

Komşu kızını sevdi

Ertuğrul Yalçınbayır'ın eşi Ulviye Yalçınbayır da Bulgaristan göçmeni. Ulviye Hanım da 3-4 yaşlarında iken Bulgaristan'ın Mestanlı bölgesinden Bursa'ya göç eden bir ailenin kızı. Ertuğrul Bey ile Adviye Hanım Bursa'da aynı mahallede, Kiremitçiler Mahallesinde oturuyorlardı. Birbirlerini mahalleden tanıyan Ertuğrul-Ulviye Yalçınbayır severek 1970 yılında Bursa'da evlendiler.

Aydın, sınıf arkadaşıyla evlendi

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Kastamonu'nun eski ailelerinden Takoğulları ailesinden öğretmenlik yapan Hacer Hanım'la görücü usulüyle severek evlendi.

  • Tarım ve Köy İşleri Bakanı Prof. Sami Güçlü, aynı köyden olan eşi ile birbirlerini tanıyarak, severek evlendiler. Abdüllatif Şener de eşi Berrin Hanım'la görücü usulüyle tanışarak evlendi. Berrin Hanım da Şener gibi Kafkas kökenli bir aileye mensup. Berrin Hanım'ın ailesi Tokat'ın Artova İlçesi'ne bağlı İhsaniye Köyü'nden.

  • Devlet Bakanı Prof. Mehmet Aydın 1969 yılında İngiltere'de doktorasının üçüncü yılında iken Ankara İlahiyat Fakültesi'nden sınıf arkadaşı olan din dersi öğretmeni Nihal Altıparmak Hanım'la severek evlendiler.

    Kabinenin maşallahı var

    Kabine üyeleri önceki bakanlar kuruluna göre oldukça fazla nüfusa sahip. Hükümet üyelerinin çocuk nüfusu 70 civarında. 56. Hükümetin Başbakanı Bülent Ecevit'in çocuğu yoktu, Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli bekardı. AK Parti kabinesinde ise bekar bakan yok.

    Bakanlar arasında en fazla çocuğu olanlar, beş çocukla Sağlık Bakanı Prof. Recep Akdağ ilk sırada yer alıyor. Akdağ'ı dörder çocukla Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Abdullatif Şener, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, Tarım ve Köy İşleri Bakanı Prof. Sami Güçlü, Orman Bakanı Osman Pepe ve Çevre Bakanı İmdat Sütlüoğlu takip ediyor. Başbakan Doç. Dr. Abdullah Gül, Devlet Bakanı Prof. Beşir Atalay, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Kültür Bakanı Doç. Hüseyin Çelik'in üçer; Milli Eğitim Bakanı Erkan Mumcu, Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Sanayi Bakanı Ali Coşkun, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'in ikişer, Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış ve Devlet Bakanı Ali Babacan'ın ve birer çocukları var.

    Bazı çocukların isimleri

    Kabinedekilerin çocuklarına verdikleri isimler şöyle:

    AK Parti genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ahmet Burak, Necmeddin Bilal, Esra ve Sümeyye; Başbakan Abdullah Gül'ün Ahmet Münir, Kübra ve Mehmet Emre; Milli Eğitim Bakanı Erkan Mumcu'nun İbrahim Furkan ve Mehmet Ali; Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'ın Mustafa Kerem; Sağlık Bakanı Prof. Recep Akdağ'ın Muhammed, Cemile, Ramazan, Havvanur ve Yahya; Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın Zeynep, Abdullah, Fatma; Tarım ve Köy İşleri Bakanı Prof. Sami Güçlü'nün Nezahat, Feyza, Mehmet Fatih ve Hasan Turgut; Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış'ın Başak; Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'in Aybüke ve Belgütay; Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in Cem, Burak ve Büşra; Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in Ahmet Çağrı, İclal ve Şeyma; Kültür Bakanı Doç. Hüseyin Çelik'in Büşra Vuslat, Ali Ekrem ve Enis; Devlet Bakanı Prof. Beşir Atalay'ın Fatma Betül, İrem Zeynep ve Tuba; Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın Bülent, Büşra ve Erkan; Sanayi Bakanı Ali Coşkun'un Osman Yıldırım, Ali Murat; Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen'in Muaz, Dücane, Asım ve Enes; Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu'nun Hakan ve Çağrı; Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır'ın Selçuk ve Özgür; İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu'nun Aysu ve Murat; Enerji Bakanı Hilmi Güler'in Zişan ve Ayşe Şeyma; Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın Pelin ve Tuba İnci; Orman Bakanı Osman Pepe'nin İsmail, Mustafa, Malik ve Mesut.

    Devam Edecek...



  • Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
     

    Abdullah Muradoğlu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED