T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T
Şöhretin yolları taşlı

Onların macerası gazetelerin ilan sayfalarında "Yeni yüzler aranıyor" çağrısıyla başlıyor. Figüran olarak başvurdukları ajanslarda çok geçmeden gerçeği görüyor ve yaşamları gizli bir kahraman olmaktan öteye gitmiyor.

Üniversite öğrencilerinden, emekliye, ev hanımından hemşiresine kadar çok farklı kesimlerden insanlar hem para kazanmak hem de şöhreti yakalamak adına film setlerinde figüranlık yapıyorlar. Ancak büyük hevesle bu işe soyunanlar hayal kırıklığına uğruyorlar. Yıllarca 'belki farkedilirim' düşüncesiyle figüranlık yapan Cast Ajans sahibi Tarkan Özdemir de piyasanın bütün sancılarını çekenlerden. Setlerde figüranlık yapan ama ünü yakalayamayan Özdemir, şimdi hayallerini yıkan ajanslara karşı kendi ajansını kurmuş.

Sömürülüyorlar

Samsun Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı mezunu olan Özdemir, "Sekiz yıl boyunca büyük şeyler hedefledim ama bunu figüran olarak bu piyasada başarmak çok zor" diyor. Piyasadaki film şirketlerinin figüranları sömürdüğünü dile getiren Özdemir, figüranlıktan ajans sahibi olmaya uzanan öyküsünü şöyle anlatıyor: "Yıllarca figüranlık yaptım ve hep ezildim. İşin sancılarını bildiğim için de daha sonra figürasyon olarak çalışmamaya karar verdim. Oluşturduğum alt yapıyla Adress Ajans adlı bir Cast Ajans açtım. Şimdi daha mutlu ve daha huzurluyum. Çünkü sömürmüyorum. Bunu gözardı eden ajansların vicdan muhasebesi yapmaları gerekir."

Şöhretin yolu taşlı

Birçok kesimden insan figüran olmak için başvuruda bulunuyor diyen Özdemir , " Üniversite öğrencilerinden, ailelerine katkıda bulunmak isteyen emeklilere kadar değişik kesimden birçok insan gelir. Ama gelenlerin büyük bir kesimi şöhret için gelir. Ama çoğu zaman ajansların sömürüsü ile karşı karşıya kalır ve ve heba olup giderler. O zaman ise hayatı bir iki dizide birkaç saniye görünmekten öte gitmez" diye anlatıyor.

POLİS EMEKLİSİ MÜNEVVER HANIM FİGÜRANLIK YAPIYOR

Bir polis emeklisi olan Münevver Esmerman (üstte, bastonlu) yıllardan beri figüranlık yapıyor. Kendisini Mimar Sinan'lı öğrencilerin çektiği kısa metrajlı bir filmin setinde buluyoruz. 80'ini devirmiş olan, 300'e yakın sinema filmi, dizi,reklam gibi projelerde yer alan Esmerman, son dönemde Salkım Hanım'ın Taneleri, Yeşil Işık, Çiçek Taksi, Ayrılsak da Beraberiz, Yarım Elma gibi film ve dizilerde rol almış. "Yeşil Çam'ın siyah beyaz filmlerinde bile figüranlık yaptım" diye 30 yıllık figüranlık mesleğinni geçmişini anlatan Esmerman: "Hem toplumdan kendimi koparmamak, soyutlamamak, hem de emekli maaşımın yanında bana ek bir gelir sağlasın diye figüranlık yapıyorum. Herkes bu işe kurduğu hayallerle başlar. Başlangıçta benim de böyle hayallerim vardı. Belki bir yerde başrol oynayacağımı düşünmezdim ama bir Aliye Rona, bir Adilen Naşit parolasıyla başladım. Medyanın şöhretin büyülü dünyası beni de zamanın da çok etkilemişti. Hala severek yaptığım bir iş" diyor.

Sözleşmelere dikkat edin

Merkezi Taksim olan birçok cast ajansın figüranları sömürdüğünü ifade eden Özdemir, "İnsanlar bu işe emeğini ve yüreğini koyuyor. Oysa bazı ajanslar, saf duygularla yüklü olan insanlarımızı daha kayıt yaparken sömürmeye başlıyor" diyor. Özdemir, figüranlara yapılan haksızlıkları "Bazı cast ajanslar masrafı 10 milyon tutan kayıt işlemi için 100 milyona kadar bir fiyat istiyor. Ayrıca ilk etapta figürana imzalattığı sözleşmede, başka bir ajansda çalışırsan binlerce dolar para ödemek zorunda bırakacak ilginç maddeler var. Prosedüre göre ajanslar kazancın % 20'sini almalılarken, % 20'sini oyuncuya verip, % 80'ini kendine alıyor. Vereceği parayı da 25 gün sonra veriyor. Bu da büyük bir adaletsizliktir. Zaten figüranların hiçbir sosyal güvencesi yoktur" şeklinde özetliyor.

Ekranın gizli kahramanları

Figüranlar televizyon dünyası için vazgeçilmez bir unsur. Ajans sahibi Özdemir, 'Figüranlar gizli kahramanlardır. İster reklam fİlmi olsun, ister dizi yada sinema filmi olsun figüranlar olmasa iki kişi oynamış olur. Bu da pandomim gibi bir şey olur" diyor. Şöhreti yakalamak için gelen birçok figüran bir süre sonra başaramadığını gördüğü zaman bunalıma girebiliyor, diyen Özdemir, "Çünkü kazanacağı çok şey varken birden kaybetmeye başlıyor" diyor.

 
Deliliniz yoksa sesinizi kesin!
İngiltere Başbakanı Tony Blair, eşinin iş ortağını topa tutan medyaya, "Elinizde delil varsa ortaya koyun, yoksa susun" dedi.
'Antalya, film çekmek için Kaliforniya'ya eşdeğer'
Chiffre, ortaklarıyla yapacağı görüşmenin ardından Antalya'da 2 ya da 3 film projesini hayata geçirmeyi planladıklarını söyledi.
Zeynep Fadıllıoğlu'na iç mimari ödülü
İngiltere'de ünlü iç mimari ve tekstil üreticisi Andrew Martin firmasının geleneksel iç mimari ve tasarım ödülünü Zeynep Fadıllıoğlu kazandı. 25 ülkeden 500'e yakın tasarımcının katıldığı yarışmada 2002 yılının tasarımcısı seçilen Zeynep Fadıllıoğlu, bu unvana iç mimari ve dekorasyon alanında uzman kişilerden oluşan büyük bir jüri tarafından layık görüldü. Son 4 yıldır sürekli ilk 10'da yer aldığı belirtilen Fadıllıoğlu, bu yıl İngiltere'de yaptığı iki başarılı işle dikkatleri çekmişti. Yılın ilk aylarında "House and Garden" adlı dekorasyon dergisi tarafından düzenlenen fuarda üç tasarımcıdan biri olarak özel bir köşe hazırlama onuruna layık görülen Fadıllıoğlu, bu fuarda hazırladığı Osmanlı yatak odası ve banyo dairesiyle büyük ilgi toplamıştı.
Türkan Şoray ve Kadir İnanırlar aranıyor
Türkan Şoray ve Kadir İnanır'ı 24 yıl aradan sonra biraraya getiren "Gönderilmemiş Mektuplar" filmi için genç oyuncular aranıyor. Konuyla ilgili yapılan açıklamada, Yusuf Kurçenli'nin yöneteceği film için Şoray'ın canlandıracağı karakterin kızını, Kadir İnanır'ın oynadığı karakterin de gençliğini canlandırmak üzere 22 yaşlarında oyuncular arandığı bildirildi. Seçimlerde, "Şoray'ın kızını ve İnanır'ın gençliğini anımsatan oyuncu adaylarına şans tanınacağı" ifade edilen açıklamada (212) 293 63 93 numaralı telefon ve (212) 293 63 95 numaralı faksa başvuruda bulunulabileceği belirtildi.
HIV ve Hepatit B hastaları tehlikede
HIV ve hepatit B virüsü taşıyan hastaların, sadece hepatit B virüsü taşıyan hastalara göre 17 kat daha fazla karaciğer hastalıklarından ölme riski taşıdığı saptandı. John Hopkins Enstitüsü uzmanları, araştırma sonucunun, HIV bulunan hastalarda hepatit B tedavisinin önemini ortaya koyduğunu açıkladı. HIV virüsünün hepatit B enfeksiyonunu ağırlaştırdığı, bunun da karaciğer hastalıklarından ölme riskini tırmandırabildiği belirtildi.
14 Aralık 2002
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED