T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R
Ansızın bir şair öldü

Ali Sürmeli'yi birçokları Deliyürek'ten tanıyor. Oysa Sürmeli, tiyatro ve sinemada geçen 43 yıllık bir geçmişe sahip. Üç yıl önce Kültür Bakanı ile tartışıp işinden olan sanatçı, şimdi geri döndüğü tiyatro ve sinemaya veda ediyor.

Şair ve yazar Nazir Akalın önceki akşam Ankara'da geçirdiği bir tren kazası sonucu vefat etti. Alınan bilgiye göre Akalın, Gülveren tren istasyonunda karşıdan karşıya geçmeye çalışırken Sincan'dan Kayaş istikametine giden 20090 sefer sayılı banliyö treninin altında kalarak hayatını kaybetti. Cenaze namazı Karşıyaka Camiinde cuma namazını müteakiben kılınan Akalın, Karşıyaka Mezarlığı'nda defnedildi. Akademik çalışmalarının yanısıra "Gerilla Türküleri" ve "Kanayan Simya" adlı iki şiir kitabı bulunan şair, 38 yaşında, evli ve Merve Betül adlı bir kız çocuğu babasıydı.

Yakınlarının, sevenlerinin ve kültür-sanat camiasının başı sağolsun...

Şair Nazir Akalın'ın vefat haberini az önce öğrendim. Ölüm, insan yanımızla bize büyük elem veren bir olay...ne var ki, takdire teslimiyet gerekiyor.. Bu karmaşık duygular içinde bir şairin ölümü üzerine yazmanın zorluğu da ayrı bir çetin sınav...

Onu, soğuk bir Bursa gecesinde bir şiir şöleninde tanımıştım. Kanayan Simya kitabı yeni çıkmıştı. Bana "Aziz milletimin şair oğlu Mustafa Özçelik'e..." diye imzalamıştı. Daha sonra hiç görüşmedik. Kırıkkale Üniversitesi'nden uzaklaştırıldığını duydum sonradan. Benim başıma da aynı şeyler gelmişti. Benzer kaderi yaşayan iki insan olarak bir süre internet yoluyla haberleştik. Dertleştik.

Geçen yazım Ankara'da geçti. Aradığım ilk kişi o oldu. Buluştuk. İşsizdi. Ama doktorasını tamamlamaya çalışıyordu. Zaten onu tanıyanlar bilirler ki, Nazir Akalın, sadece sanatçı kimliğiyle değil akademik bilgisi ve titizliğiyle de tanınırdı. Kültürden, edebiyattan, sanattan söz ettik. Birlikte yemek yedik. Birlikte Ankara'daki dostları ziyaret ettik. Bu vesileyle onun insan yanını, dost yanını tanımış oldum.

Şair Nazir Akalın, artık aramızda değil. Ama dost kişiliği, çalışkan kimliği ve bu sistemin mağdur ettiği istikbal vadeden genç bir bilim adamı olarak ondan geriye çok şeyler kaldı. Bir de kitapları. Ruhu şad olsun. Başımız sağ olsun.

  • MUSTAFA ÖZÇELİK

    38 yıllık genç bir hayat

    Nazir Akalın, 1 Şubat 1964'de, Erzurum'da doğdu. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ni bitirdi ve aynı yerde SBE Doğu Dilleri ve Edebiyatları ile Kırıkkale Üniversitesi SBE Yeni Türk Edebiyatı'nda olmak üzere iki yüksek lisans yaptı. Kırıkkale Üniversitesi'nde Araştırma görevlisi olarak dört yıl çalıştı. Yazı ve şiirleri ile şiir çevirilerini Akit, Sağduyu, Yeni Şafak ve Gündüz Gazeteleri ile Palandöken,

    Dergâh, Edebiyat Ortamı, Güneysu, Hazan, Hece, İkinci Yazıları, Karçiçeği, Kardelen, Kültür Edebiyat, Mavera, Merdiven, Tohum, Türkiyat Araştırmaları gibi dergilerle ve www.edebistan.com internet sitesinde yayımladı. Karçiçeği dergisini çıkardı. Gerilla Türküleri (1993) ve Kanayan Simya (1998) adlı iki şiir kitabı bulunan şairin yayım aşamasına gelmiş pek çok edebî eseri bulunmaktaydı.

  •  
    Muhammed Ciğer'in hapishane notları
    Hapishane ortamından bir kesit sunan Muhammed Ciğer'in "Ciğer'in Yüreği" adlı kitabı Mavi Nokta Yayınları'ndan çıktı. Ciğer, 'Bir de benden dinleyin' diyerek başladığı tutukluluk öyküsünde, Orhan Aslıtürk ile ortaklığını, Orhan Bey'in Gülay Hanım ile evliliği ve Gülay Aslıtürk'ün Şişli Belediye Başkanlığı'ndan istifasının ardından yaşadıklarını anlattığı, tamamı cezaevinde geçen kitap ayrıca, avukat görüşlerinden ve mahkeme notlarından oluşuyor. Kartal Cezaevinde yazılan kitap, 1.7 milyar dolarlık hayali ihracat davasının sanığı, 2001'in ocak ayından beri tutuklu bulunan Ciğer'in Hayyam Garipoğlu, Ali Balkaner, Cavit Çağlar, Murat Demirel, Nail Keçili, Dinç Bilgin gibi ünlülerin aralarında bulunduğu mahkumlarla aynı zamanda cezaevinde bulunduğu döneme ait yazdığı ilginç günce notları da kitapta yer alıyor. Bilgi tel: 0 212 512 08 49
    Cemil Meriç anılıyor
    İstanbul Belediyesi Kültür AŞ, bugün dört önemli etkinliğe imza atıyor. İlk etkinlikler ölümünün 15. yılında Cemil Meriç'in anılacağı programlar. Fikir dünyamızın önemli yapıtaşlarından olan Meriç iki programla anılacak. "Üçüncü Kuşak Cemil Meriç'i Anıyor" adlı açıkoturum saat:15.30'da, Prof. Ümit Meriç'in katılacağı 'Doğumunun 86.Yılında Cemil Meriç' adlı program ise saat: 17.30'da Alturnizade Kültür Merkezi'nde yapılacak. Tarık Zafer Tunaya'da saat:18.00'de ise Azeri şair Üzeyir Hacıbeyli anılacak. Azeri ulusal marşının şairi Hacıbeyli'nin eserlerinden sinemaya uyarlanmış fimler ise, üç gün boyunca TZT'de gösterilecek. TZT'de saat: 20.00'de ayrıca Türk müziğinin önemli isimlerinden tamburi Mesud Cemil anılacak.
    Bilgi tel: 0 212 3177748
    14 Aralık 2002
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED