T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Amerikan baskısı
tarihi geciktirdi

Chirac, Türkiye'nin istediği tarihin verilmesi durumunda, AB'nin Türkiye için baskı yapan ABD Başkanı George Bush'un baskısına boyun eğdiği izlenimi doğacağını söyledi.

Türkiye ile ilgili kararın alınmasında Fransa, Almanya ve Avusturya etkili oldu. Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Türkiye'nin istediği tarihin verilmesi durumunda, AB'nin Türkiye için baskı yapan ABD Başkanı George Bush'un baskısına boyun eğdiği izlenimi doğacağını söyledi. Devlet ve hükümet başkanları Aralık 2004 tarihini belirlemek için bir çok konuyu ve özellikle üye ülkelerin duyarlılıklarını dikkate aldılar. Chirac, Haziran 2004 tarihinde yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde Türkiye ile üyelik müzakerelerinin başlatılmamasının gerektiğini söyledi.

Almanya AB'nin bütçesini ileri sürerek aralık 2004 tarihinden önce müzakerelerin mali nedenlerden ötürü başlatılamayacağını söyledi. Avusturya henüz Kopenhag kriterlerini yerine getirmeyen ülkelerle müzakere tarihi belirlenmesinin ab müktesebatına aykırı olduğunu ileri sürerek randevu tarihinin ötesine geçilemeyeceğini vurguladı.

İsveç de Ankara'nın son haftalarda AB'yi tehdit ettiğine dikkat çekerek, Ankara'nın beklentileri karşılandığı taktirde Türkiye'nin Avrupalıları tehdit ederek tarih aldığı görüntüsüne neden olacağını dile getirdi.

Berlusconi de baskıdan yakındı

Türkiye'ye 2003 yılında tarih verilmesini isteyen İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin de "AB'ye yapılan baskılar kabul edilemez ve üzüntü verici" dediği belirtildi. Berlusconi, gazetecilerin, Schröder ile Chirac'ın önerisiyle ilgili sorusunu yanıtlarken, "Biz 2003'ü öneriyorduk, onlar 2005'i. Sonunda 2004 üzerinde anlaştık. Orta yol kazandı" dedi.

AGSP'de uzlaşma sağlandı

Öte yandan NATO ile AB arasında güvenlik işbirliği uzlaşmasına yeşil ışık yakıldı. Kopenhag'da AB liderleri tarafından alınan karara göre, Kıbrıs Rum kesimi ve Malta'nın, Barış İçin Ortaklık (BİO) çerçevesinde NATO ile bir güvenlik işbirliği anlaşmaları olmadığı gerekçesiyle AGSP dışında kalacakları güvencesinin verildiğini bildirdi.

Bu gelişme, Türkiye'nin son çekincelerini de ortadan kaldırdı ve taleplerini yanıtladı.

ABD ilgisi geri tepti

Yunan basını ise "ABD'nin Türkiye lehine yaptığı baskıların ters teptiği" yorumunu yaptı. Katimerini gazetesi, "Avrupa'dan Kıbrıs'a hoş geldin" ve "Erdoğan ile Gül boş elle dönmüyorlar - Türkiye için tarih 2004 yılında belli olacak" dedi. Ankara'nın son günlerde sergilediği "sert" müzakere tekniğinin Berlin ile Paris'te öfke yarattığını belirten gazete, "AB liderleri 3ay önce reddettikleri bir şeyi ABD'nin baskısı sonucunda bugün kabul etmeyi sindiremiyorlar" görüşüne yer verdi. Haberde, "Erdoğan'ın ABD ziyareti ve Washington'un müdahalesi ters tepki yarattı. Türkiye 2004 tarihini içine sindirecektir" ifadeleri kullanıldı.

AFP: "15"lerin kararı kırbaç gibi çarptı

Fransız haber ajansı AFP, "15'lerin kararı, Türkiye'ye kırbaç gibi çarptı" yorumunu yaptı. AFP, AB liderlerinin Türkiye ile görüşme kararını 2004 sonuna bırakmalarını, Türkiye için "yaralayıcı" olarak değerlendirdi. Ajans, AB dönem başkanı açıklamasının, AB'ye olabildiğince çabuk girmek için olağanüstü çaba harcayan Türkiye'ye "kırbaç gibi çarpan başarısızlık" olduğu görüşünü savundu. Rasmussen'in açıklamasının, Fransız-Alman senaryosuna yakın olduğunu belirten ajans, 15'lerin kararının, 2003'te kesin tarih isteyen Türkiye'nin beklentisinin çok gerisinde kaldığını kaydetti.

Reformlar yetmez icraat önemli

Avrupa Birliği Komisyonu, gelecek ilerleme raporunda olumlu görüş belirtebilmek için Türkiye'nin reformları başarıyla uygulamasının önemli olduğunu bildirdi. Avrupa Birliği Komisyonu'nun genişlemeden sonumlu temsilcisi Günter Verheugen'in sözcüsü Jean Christophe Flori, özellikle işkenceye son verilmesi ve siyasi tutukluların serbest bırakılması gerektiğini söyledi. Sözcü, "AB Konseyi'nin Türkiye'ye 2003 yılı için tarih verseydi, Komisyon'un raporu olumsuz olurdu. İki yıl Türkiye'nin eksiklerini tamamlaması ve uygulamaya koyabilmesi için makul bir süre" şeklinde konuştu.

 
AVRUPA BASINI
Cox: Aralık 2004 tarihi Türkiye için büyük şans
Avrupa Parlamentosu Başkanı Pat Cox, Türkiye'ye Aralık 2004 tarihinin koşullu olarak verilmesinin Türkiye için büyük bir şans olduğunu söyledi. Fischer ise, "Türkiye tarih diyordu, biz de verdik" dedi. Fischer, kriterler yerine getirilirse 2004 Aralık ayında müzakerelere hemen başlayacaklarını söyledi.
İran da gözaltında
ABD, Irak'tan sonra İran'ın da silahsızlandırılması için ilk girişimleri başlattı. İran'ın, Natanz ve Arak kenti yakınlarında kurduğu iki gizli nükleer tesisin uydu fotoğrafları yayınlandı.
UCM'yi tanımayan ABD Saddam'ı yargılayacak
Chomsky: ABD'nin asıl hedefi İran
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) tarafından düzenlenen, "Barış ve Demokrasi" konulu uluslararası sempozyuma katılmak için Türkiye'ye gelen ABD'li ünlü dil bilimci Noam Chomsky, Batı ülkeleri ile ABD'nin 'demokrasi havarisi' kesilmelerini anlayamadığını belirterek, ABD'nin Irak'tan sonraki hedefinin İran olduğunu söyledi. Bu gün başlayacak sempozyumla ilgili olarak Armada Oteli'nde KESK Genel Başkanı Sami Evren ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Chomsky, Irak'ın İran ve Körfez savaşından sonra askeri gücünün tahrip edildiğini ifade ederek, ABD'nin Saddam ile el-Kaide arasında bir ilişki olduğunu kanıtlayamadığını, Irak'a savaş açılması durumunda intikam almak isteyen yeni genç kuşak insanların ortaya çıkacağını söyledi. Irak'tan sonra bölge güçlerinin hedefinin İran olacağını kaydeden Chomsky, savaş sonrası Irak'ta olabilecek gelişmelerle ilgili şunları söyledi: "Batı ülkelerinin demokrasi havarisi kesilmelerini anlamıyorum. ABD nasıl oldu da birden bire demokrasi yanlısı oldu? Irak'taki demokrasi, halkın çoğunluğunun görüşlerini yansıtması gerekir."
Amerikalı aktör Sean Penn Irak'ta
Amerikalı aktör ve yönetmen Sean Penn, "Irak anlaşmazlığını daha iyi anlamak için" dün Irak'a gitti. Bir dönem pop yıldızı Madonna ile evli olan Penn, Irak'a üç gün süren bir ziyarette bulunacak. Penn, siyasi uzmanlardan oluşan Amerikan örgütü "Kamuoyu Doğruluk Enstitüsü" aracılığıyla yaptığı açıklamada, "Bu ürkütücü anlaşmazlığı daha derin bir anlayışla izlemek için özel bir fırsat buldum" dedi. Penn, "Bir baba, aktör, ve yurtsever olarak, Irak ziyaretim, kendi vicdanımın sesini bulmak için sorumluluğumun doğal gelişimidir" ifadelerini kullandı.
14 Aralık 2002
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED