T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ
Sıra ev ödevine geldi

AB ile gelinen süreçte Türkiye'nin üyeliğini engellemenin artık mümkün olmadığını söyleyen TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, yeni dönemde tam üyeliğin şartlarını yerine getirmek gerektiğini söyledi.

TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, Kopenhag Zirvesi ile gelinen bu noktada Türkiye'nin AB üyeliğini engellemenin mümkün olmadığını söyledi. TÜSİAD'ın Yüksek İstişare Konseyi'nde konuşan Özilhan, yeni dönemin koşullarının yeniden değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Yapılması gereken yeni pozisyonları belirlemek ve tam üyeliğin gereklerini yerine getirmek" dedi.

Ekonomik programın sürdürülmesi çok önemli

Özilhan bu arada, ekonomik programın sürdürülmesinin hayati önem taşıdığını söyledi. 2003'ün, uygulanmaya başlanan yapısal reformların tam olarak yerleşmesi için çok önemli bir yıl olacağını anlatan Özilhan, ayrıca sürekli ertelenen kamu reformunun da yıl içinde devreye sokulmasının zorunlu olacağını söyledi. Faiz dışı fazlanın indirilmesinin büyüme sürecine olumsuz etki yapacağını kaydeden Özilhan, enflasyonu kontrol altına almadan "hızlı" ve "sürdürülebilir" büyüme sürecine geçmenin de mümkün olmadığını kaydetti. TÜSİAD YİK Başkanı Muharrem Kayhan da, Türkiye'nin, 5 yıl içerisinde, AB ilişkilerini 'küllerinden yeniden doğar hale getirmekle' kalmadığını, ilk kez dişediş pazarlık yapabildiği, büyük devlet olarak ağırlık koyduğu bir noktaya ulaştığını kaydederek, 'Türkiye'nin AB üyeliği süreci yeni bir evreye girecektir' dedi.

Dünyanın sonu değil

Yetkililerin son 40 günlük dönemde çok çalıştıklarını kaydeden işadamı Sakıp Sabancı, Türkiye'nin isteğinin 2003 veya olmazsa 2004 yılının erken bir döneminde tarih almak olduğunu hatırlatarak, "Ama bunu sağlayamadık diye (dünyanın sonu geldi) demeyelim" dedi. Türkiye Genç İşadamları Derneği Başkanı Hayati Kaya, "Türkiye üzerine düşeni yapmış ve koşullu da olsa tarih almıştır" dedi.

Şener: Yüzümüz Batı'ya dönük

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şener, TÜSİAD Konsey toplantısı öncesi, gazetecilerin Kopenhag zirvesiyle ilgili sorularını cevapladı. Şener, AB'nin aldığı kararı değerlendirirken, 'temel hak ve özgürlükler ile ilgili taleplerin her şeyden önce Türk insanının talebi olduğunu söyledi. Şener, 'bu ülkenin geleceğini ilgilendirir" dedi ve bugünden sonra da, Kopenhag ve Maastricht kriterleri konusunda kararlı bir iradeyi sürdürmeye devam edeceklerini söyledi. dedi. Hedeflerinin enflasyonu kalıcı bir şekilde aşağı çekmek olduğunu belirten Şener, 'bu düzey de, AB düzeyidir" dedi. Sanayi Bakanı Ali Coşkun 'Hedefimiz, Kopenhag ve Maastricht Kriterlerini tutturmak olacak" derken, . Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de, "Herkes elinden geleni yaptı" diye konuştu.

 
Fakirlik haritası çıkarılıyor
DPT, her kriz döneminde olduğu gibi son krizde de tüm kesimleriyle ağır bir bedel ödeyen Türkiye'nin yoksulluk envanterini çıkarmak üzere harekete geçti.
Duble yola start
Hükümetin duble yol projesi kapsamında yarın 79 km'lik Şereflikoçhisar-Aksaray yoluna başlanıp ilk adım atılıyor. Projenin tamamında 15 bin kilometrelik yol yapılacak.
Piyasalar Aralık 2004 tarihine yattı
Ulusal 100 Endeksi günü yüzde 0,76 kayıpla kapatırken, faiz ve döviz bir miktar yükseldi. Günün en kazançlı hissesi Beşiktaş hisseleri oldu.
Banka birleşmeleri yeni yılda sürecek
Bankalarda kârlılık sorunu yaşandığını söyleyen Can Akın Çağlar 2003 yılında banka birleşmelerinin gündeme geleceğini söyledi.
GB, yeniden gözden geçirilmeli
IMF heyeti, geçici bütçeyi inceliyor
Uluslararası para fonu (IMF) ile imzalanan Stand-By anlaşmasının 57. Hükümet döneminde yarım kalan dördüncü gözden geçirmesinin tamamlanması için yürütülen çalışmalar, Hazine Müsteşarlığı'nda devam ediyor. IMF'in Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen başkanlığındaki heyet, Hazine Müsteşarlığı'nda çalışmalarını sürdürüyor. Geçiçi bütçe çalışmalarına katılan Kahkonen ve beraberindeki uzmanlar grubunun, Noel tatiline kadar Türkiye'de kalacağı, Ocak ayında ise dördüncü gözden geçirmeyi tamamlamak üzere bir kez daha Türkiye'ye geleceği bildirildi. Heyetteki bazı uzmanlar ise BDDK ile Merkez Bankası'nda temaslarda bulunuyor. Heyetin, önceki temaslardakinden farklı olarak bu kez yoğun bakan ziyaretlerinde bulunmayacağı, önümüzdeki hafta gerekli görülmesi halinde Maliye Bakanlığı'nda temaslarda bulunabileceği belirtildi.
14 Aralık 2002
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED