T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
Alemdaroğlu için
yolsuzluk incelemesi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı, İstanbul Defterdarlığı'ndan İstanbul Üniversitesi'ndeki yolsuzluk iddialarına ilişkin raporları istedi. Gerekli görülürse, Rektör Alemdaroğlu hakkında dava açılabilecek.

İstanbul Üniversitesi Göz Araştırma Merkezi eski Başkanı Celal Erçıkan'ın şikayeti üzerine, İÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nun yolsuzluk yaptığı iddialarıyla ilgili inceleme başlatıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Ferzan Çitici, İstanbul Defterdarlığı'ndan Alemdaroğlu ve ilgili yöneticiler hakkındaki yolsuzluk iddialarının incelendiği raporları istedi. İnceleme sonucunda gerekli görülürse, Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılabileceği dile getiriliyor. Daha önce, TBMM tarafından Alemdaroğlu hakkındaki yolsuzluk iddialarını araştırmak için kurulan komisyonun raporunda, "Hizmet bedellerinin fatura yerine bağış kaydedilmesi ile vergi kaybına sebep olunduğu anlaşılmaktadır" ifadesine yer verilmişti.

Suçlamalar tek değil

İstanbul Defterdarlığı İhbarlar Dairesi Denetçisi Atilla Gözeten ve Muhasebe Denetçisi Kadir Kartalcı'nın konuya ilişkin hazırladıkları raporlarda ise, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi bünyesinde faaliyet gösteren Dr. Ziya Gün Vakfı Göz Hastalıkları Araştırma Birimi'nin, 1998/28 sayılı Başbakanlık Genelgesi'ni ihlal ederek döner sermaye gelirlerini azalttığı belirtilmişti.

Hakkında ihaleye fesat karıştırmaktan bilim hırsızlığına kadar birçok iddia bulunan Alemdaroğlu, 04.02.2000 tarihinde Meclis YÖK Araştırma Komisyonu Başkanlığı'na gönderdiği yazıda hiçbir vakfın Hazine ve Milli Emlak'a ait binaları kullanmadığını açıklamıştı. Yeni Şafak'ın elde ettiği belgelere göre, Kadir Kartalcı'nın 06.10.2000 tarihli raporunda, Dr. Ziya Gün Vakfı Göz Hastalıkları Araştırma Birimi Başkanlığı'nca, vakıf biriminin fakülte içinde 7,5 metrekare yer işgal ettiği, Vakıflar Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu'nun 10.04.2000 tarihli raporunda da, adı geçen vakfın toplam 230 metrekareden oluşan üç ayrı yeri kullandığı bilgisine yerverildiği ortaya çıktı. Sözkonusu raporların, Alemdaroğlu'nun beyanından sonra hazırlanması, Alemdaroğlu'nun "yalan beyanda" bulunup bulunmadığını gündeme getirdi. 16.06.1995 tarihinde Sayıştay Başdenetçisi İsmail Akalın tarafından hazırlanan raporda da, sözkonusu vakıfların üniversite binalarını kullanmasına son verilmesi istenmişti. Vakıflar Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu ve Kartalcı'nın raporlarındaki bilgiler üniversite yönetiminin, Sayıştay Başdenetçisi İsmail Akalın'ın isteğinin yerine getirmediğini ortaya koyuyor.

Evrakta sahtecilik

02.09.1998 tarihinde, Çapa Vergi Dairesi'nden, 'İstanbul Üniversitesi Göz Hastalıkları Araştırma Enstitüsü' adına fatura basma izni alınmasına rağmen, Nazar Matbaacılık'ta basılan faturaların, 'Dr. Ziya Gün Vakfı Göz Hastalıkları Birimi' adına basılması ise resmi evrakta sahtecilik yapılıp yapılmadığını gündeme getirdi. İstabul Defterdarlığı İhbarlar ve Denetim Koordinasyon Gelir Müdür Vekili, Usul Gelir Müdürlüğü'ne müracaat ederek, Çapa Vergi Dairesi'nin izin belgesinde geçen ünvana göre basım işlemi yapmayan Nazar Matbaacılık'a ceza verilmesini istemesi de dikkat çekici bulundu. İzin belgesinde belirtilen isim dışında bir isim adına fatura basılması olayının, İÜ'deki sorumluları hakkında herhangi bir cezai işlem yapıldığına dair bilgi alınamadı.

Haksız kazanç yokmuş

Dr. Ziya Gün Vakfı Göz Hastalıkları ve Araştırma Enstitüsü aracılığıyla usulsüz uygulamalar yapıldığı gerekçesiyle YÖK Başkanlığı'na müracaat eden Prof. Celal Erçıkan'a, Genel Sekreter Attila Konaç imzasıyla gönderilen cevabi yazıda, iddialar hakkında İÜ Rektörlüğü'nden bilgi istendiği ve mesai saatleri içinde yapılan ameliyatların mesai saatleri dışında gösterilerek haksız kazanç sağlandığı iddiasının doğru olmadığının anlaşıldığının bildirilmesi dikkat çekti. Oysa, Denetçi Atilla Gözeten ile Denetçi Kadir Kartalcı'nın raporlarında, mesai içinde yapılan muayene ve müdahalelerin bir kısmının mesai dışı yapılmış gibi gösterilerek, döner sermayeden mesai dışı ücreti alındığı ve bu şekilde döner sermaye gelirlerinin azaltıldığı kaydediliyor.

 
Akgündüz bir günde 7 dava için ifade verdi
Siirt'teki seçimlerin iptaliyle milletvekilliği düşen Fadıl Akgündüz Bağcılar Adliyesi'nde, 7 ayrı davada ifade verdi.
'Banka içinde banka kurmuşlar'
Ziraat Bankası Genel Müdürü Niyazi Erdoğan, "Dere çekildi taşlar ortaya çıkmaya başladı. Caddebostan Şubesi'ndeki soygunda, adeta banka içinde banka kurmuşlar" dedi.
'Yolsuzlukların üzerine gidilecek'
TBMM KİT Komisyonu Başkanı İsmail Özgün, 1995 yılından bu yana hesapları incelenmeyen KİT'lerin olduğunu ifade etti. Özgün, komisyonu aktif hale getireceklerini söyledi.
Öğretim üyelerine de af geliyor
Meclis gündeminde bulunan ve üniversite öğrencilerine disiplin affı getiren kanun genişletilirken, ünversiteden uzaklaştırılan öğretim üyelerine de af getiriliyor.
Kurtuluş toryumda
İstanbul'da inşa edilecek piste yakın olan Pendik, Tuzla, Darıca, Bayramoğlu ve Gebze bölgesinde büyük heyecan var.
Dışişleri Bakanlığı'nda atamalara başlandı
Dışişleri Bakanlığı'nda atamalar gerçekleşiyor. Kararlar Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Borsacı Kaya cinayeti davası yeniden açılıyor
Aralık 1995'te benzeri görülmemiş bir cinayete kurban giden borsacı Yener Kaya ile ilgili dosya yeniden açılıyor. Soruşturmada, cinayetin kişisel bir nedenden ötürü mü, yoksa parasal ilişkiler yüzünden mi işlendiği sorusunun cevabı aranacak.
Çiçek'ten yargı reformu
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Adli Kolluk Yasası için kolları sıvadı. Çiçek'in talimatı üzerine Adli Kolluk Yasa Tasarısı'nı yeniden ele alan bakanlık bürokratları, Emniyet ve Jandarma'dan görüş istedi.
Kar eğitimi de vurdu
Doğu'da ve Karadeniz'de bastıran kara kış 1.557 köy yolunun kapanmasına yolaçtı. Yoğun kar yağışı nedeniyle Trabzon,Rize, Giresun ve Hakkari'ye bağlı bazı ilçe ve köylerde okullar bir gün süreyle tatil edildi.
Cinayet timi!
Gizli servis uzmanı yazar Gordon Thomas, Mombasa'da İsraillilerin öldürüldüğü saldırıdan sonra görevlendirilen Mossad timinin özelliklerini ve planını ortaya çıkardı.
14 Aralık 2002
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED