T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
Borsacı Kaya cinayeti davası yeniden açılıyor

Aralık 1995'te benzeri görülmemiş bir cinayete kurban giden borsacı Yener Kaya ile ilgili dosya yeniden açılıyor. Soruşturmada, cinayetin kişisel bir nedenden ötürü mü, yoksa parasal ilişkiler yüzünden mi işlendiği sorusunun cevabı aranacak.

Aralık 1995'te failleri bulunamayan bir cinayete kurban giden DYP milletvekili adayı borsacı Yener Kaya cinayeti dosyası, uzun bir aradan sonra yeniden açılıyor. Arabasında yüksek ısıya dayalı porselen dişi haricinde tüm vücudu yanmış halde bulunan Kaya'nın öldürülmesiyle ilgili yeni soruşturmada cinayetin kişisel bir nedenden ötürü mü, yoksa parasal ilişkiler yüzünden mi işlendiği sorusunun cevabı aranacak.

Yeni Şafak, İstanbul Emniyeti'nin Kaya cinayetiyle ilgili incelemeye başladığı dönemde olay hakkında birinci derecede bilgi sahibi olan tanıklarla görüştü. Tanıklardan ikisine göre Kaya cinayeti daha çok kişisel nedenden ötürü işlenmiş gibi görünüyor, üçüncü tanığa göre olayın ardında parasal ilişkiler var.

Somut delillere ulaşılabilir

Yener Kaya cinayetini soruşturan resmi görevlilerden biri, "Olayla ilgili araştırmayı yürütürken bana daha çok kişisel nedenden ötürü işlenmiş bir cinayet gibi göründü. Araştırma çok detaylandırılamadı. Dosya yeniden açılıyor, bu yeni incelemede daha somut delillere ulaşılabilir. Olayın kilit noktası Kaya'nın havalimanından ayrıldıktan sonra ölümüne kadar geçen bir buçuk saatlik süre zarfında kiminle görüştüğüdür. Biz Kaya'yla görüştüğü belirtilen bir isme ulaşmıştık. Ancak bu kişi olay saati itibariyle evde olduğu ifadesini verdi" dedi.

Yener Kaya'nın Ankara'dan gelip Atatürk Havalimanı'na indikten sonra kiminle görüştüğü, soruşturmanın ikinci tanığı avukat Emin Canacankatan'ın da en çok üzerinde durduğu konu. Kaya'nın avukatı Canacankatan'a göre; müvekkilini havalimanından alıp arabasında ölü bulunduğu yola sokan kişi ya onu çok iyi tanıyordu, ya da silah soruyla bunu yapmıştı.

Bağcılar güzergahı değildi

Canacankatan, "Bağcılar Kaya'nın yol güzergahında değildi. Ama enteresan bir şekilde ölüsü orada bulundu. Yener Kaya gibi insanların tanımadıkları biriyle buluşmaları biraz zordur. Onu oraya götüren kişiyi ya tanıyordu, ya da başka bir yerde enterne edilip silah zoruyla oraya götürüldü. Ben soruşturmayı başından beri izledim. O savcıdan bu savcıya dolaştım. Herkes olayın çözüleceğini söyledi. Bu arada Kaya'nın iflas işlemleri başladı. Şirketini satmaya çalıştık, satamadık. Oysa tabela değeri 5 milyon dolardı. O günden bu yana soruşturmada bir sonuç elde edilemedi. Bakalım bu yenisinden ne çıkacak" dedi.

Üçüncü tanık ise Yener Kaya Menkul Değerler Şirketi'nin iflas işlemlerini yürüten görevlilerden biri. Bu tanık, "Kaya'nın ölümünden önce borsada büyük kayıpları olmuş. Bana kişisel bir borç ilişkisinden ötürü öldürülmüş gibi geliyor. Yaptığımız incelemede haciz işlemlerinin yürütülmesi için herhangi bir mala ya da gayrimenkule rastlamamıştık. Ama çok borcu vardı" diyor.

SUSURLUK DAVASI KADAR GİZEMLİ

  • Susurluk kazasından sonra sıkça tartışılan borsacı Yener Kaya cinayeti son dönemlerin en gizemli cinayet dosyalarından biri olarak raflarda kaldı. Yener Kaya'nın, 28 Kasım 1995'te öldürülen Musevi asıllı tefeci Nesim Malki'den yalnızca üç gün sonra öldürülmesi iki cinayetin birbiriyle bağlantılı olduğu yorumlarına yol açtı, ancak bu konuda somut bir delil elde edilemedi.

  • Malki'nin şirketinde yöneticilik yapan Muammer Kömürcü, Yener Kaya cinayetini soruşturan Bağcılar Cumhuriyet Savcılığı'ndaki dosyasında Nesim Malki ile Yener Kaya'yı 1992 yılında tanıştırdığını belirtiyor. Bununla birlikte tanıkların ifadelerine göre Malki ile Kaya arasında ticari bir ilişki yoktu.

  • Soruşturma, eski Başbakan Mesut Yılmaz'ın açıklamalarına da yansıyan Malki-Kaya cinayeti bağlantısı iddiasından çok Yener Kaya'nın öldürülmeden önce havalimanında sarışın bir kadınla görüldüğü bilgisi ile aşk cinayeti araştırması üzerinden yürüdü. İddialara göre Kaya, kimilerine göre adı bir işadamının karısıyla olan ilişkisinden dolayı öldürülmüştü.

  • Emniyet'te intihar eden uyuşturucu kaçakçısı Hüseyin Uzun'un ifadesinde, TOBB eski Başkanı Fuat Miras'ın, eşi bir başkasıyla ilişkili olduğu için mafyayı kullandığından bahsetmesi üzerine Kaya cinayeti ile Miras iddiası arasında da bağlantı kuruldu. Ancak bu iddia da kanıtlanamadı.

  • Soruşturmada Yener Kaya'nın borsa borçları üzerinden de bir ipucu elde edilemedi. Çünkü Kaya'nın şirketinin bir yılda 15 kat artan yatırımlarını gerçekleştiren Haluk Hakyemez ve Ahmet Akdeniz isimleri paravandı. Bu borsa işlemlerinin gerçekte kimin tarafından yapıldığı anlaşılamadı.

  • FERHAT ÜNLÜ



  • 14 Aralık 2002
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED