T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
Zeytindağı'ndan Kudüs'e bakmak

1998-2002 yılları arasında defalarca Filistin'e giden gazeteci Sefer Turan, "Kudüs: Tarihin Kalbi" adlı kitabında Filistinlilerin gündelik yaşamlarından ilginç anekdotlar aktarıyor.

Gazeteci Sefer Turan'ın "Kudüs: Tarihin Kalbi" isimli kitabı Pınar yayınları arasından çıktı. Kanal 7 Dış Haberler Müdürü Sefer Turan, kitabında gazeteci olarak gittiği Filistin'deki gözlemlerini anlatıyor.

1998-2002 yılları arasında defalarca Filistin'e giden Turan, her gazeteci gibi çatışmaların sıcaklığını yaşadı, ölüm tehlikeleri atlattı. Kudüs gibi tarihi bir şehrin kültürel özelliklerini anlatan Turan, Filistinlilerin gündelik yaşamlarından ilginç anekdotlar aktarıyor.

Siyasette beraberiz lokantada ayrı

Kudüs, Ramallah, Gazze başta olmak üzere pek çok Filistin kentine giden Turan, sokaktaki pazarcıdan en üst yetkiliye kadar pek çok kişi ile konuşmuş.Turan Filistin dramını sade bir dille, gündelik yaşamın içinden anekdotlarla anlatmayı seçmiş. Turan'ın kitabında Kudüs'teki hıristiyan araplarla müslümanlar arasındaki ilişkilere de yer veriliyor. Hıristiyanlar da müslümanlar da Kudüs davasını savunuyor.

İki topluluk arasında ilginç bir sorun da yaşanıyor. Sorun yemek kültürüyle alakalı. Turan, bu ilginç ayrıntıyı Filistinli bir Arabın ağzından: "Hıristiyan kardeşlerimiz domuz eti yedikleri için onların pişirdiklerini yiyemiyoruz. Ama Yahudilerin yemeklerini rahatlıkla yiyebiliyoruz. Siyasette beraberiz, lokantada ayrılıyoruz" cümleleriyle aktarıyor.

Kitapta Kudüs'ü ziyaret etmek için gidenlerin yararlanacağı pek çok bilgi de yer alıyor. Mesala Kudüs'te havalaanına gitmek isterseniz, Yahudi şoför tercih edeceksiniz. Aksi takdirde yol boyunca hep şüpheli yolcu muamelesi görebilir, her an durdurulabilir, uçağınızı kaçırabilirsiniz.

Birkaç anekdot

(..)Sarı plaka İsrail Plakası. Bunu İsrail vatandaşı olanlar kullanabilir. İsrail vatandaşlığını almış Araplar da bu kapsamda. Veya Kudüs'te yaşayıp da İsrail'den özel kimlik almış olanlar da bu haktan yararlanabilirler. Sarı plakalı araçlar her tarafa gidebilir. Hem Özerk Yönetim'in olduğu yerlere hem de İsrail'in içlerine. Yeşil plaka ise Filistin özerk yönetimine ait. Sadece özerk yönetimin egemen olduğu kentlere girip çıkabilir. Yeşil plakalı araçlar Kudüs'e geldiğinde sade Doğu Kudüs'e girebilirler.

(..) Bu yol bir Yahudi yerleşim biriminin önünden geçiyor. Sarı çizgili yol. Filistinlilere ait araçların bu yolda durması yasak. Durmadan geçmek zorundayız. Filistin araçları buradan geçerken içerisinde birden fazla insan olmalıdır.

Çünkü arabanın içinde tek kişi olursa intihar saldırısı olacağını düşünerek Yahudiler araca ateş ediyor. Araba burada durursa yine intihar saldırısı hazırlığı olarak kabul edip ateş açıyorlar. (Pınar Yayınları: (0212) 520 98 90- 527 06 77)

KUDÜS'LE ET KEMİK GİBİ

Zeytin Dağı'nın bir adı da Cebel-i Tur (Tur Dağı). Kudüs'le et kemik gibi bir yer. Önce Bizanslıların daha sonra da İslam ordusunun kenti fethe geldiğinde kamp kurdukları yer Zeytin Dağı. Hazreti Davud'un milattan önce 1049 yılanda oğlu kendine isyan edince Kudüs'ten ayrılırken geriye dönüp kenti göz yaşları içinde izlediği tepenin de adı Zeytin Dağı.



30 Kasım 2002
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED