T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
Aydınlardan "savaşa hayır" çağrısı

Aralarında 145 sivil toplum kuruluşu ile çok sayıda aydın ve sanatçı biraraya gelerek "Irak'ta Savaş'a Hayır" çağrısı yaptı.

Tanınmış aydın, yazar ve sanatçılar "Irak'ta Savaşa Hayır" sloganıyla bir araya gelerek ABD'nin Irak'a yönelik olası savaşına karşı "tavır alma" çağrısı yaptı. Aralarında 145'e yakın sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu "Irak'ta Savaşa Hayır Koordinasyonu temsilcileri ile çok sayıda aydın ve sanatçı Nazım Hikmet Vakfı'nda bir araya gelerek "Irak'ta Savaş'a Hayır" çağrısında bulundu. Yazar Oya Baydar'ın okuduğu çağrı metninde, ABD'nin Irak'ta savaş hazırlıklarının bütün hızıyla sürdüğüne dikkat çekilerek BM'nin kararının sadece ABD'ye zaman kazandırmak ve dünya kamuoyunu sakinleştirmeye yönelik bir adım olduğu ifade edildi. Ulusal ve uluslararası tüm anlaşmazlıkların şiddet ve savaş yoluyla değil barış ve uzlaşmayla çözülmesi gerektiğinin vurgulandığı çağrıda, insan yaşamının siyasal ve ekonomik pazarlık konusu yapılmayacağının altı çizildi. Çağrıda şunlara yer verildi:"Sadece bölgeyi değil ülkemizi de ateşe atacak Irak savaşına insan ve aydın olarak kafamız ve yüreğimizle hayır diyoruz. TBMM'nin, hükümetin ülkemizi bu macadeleye sürüklememesi için gerekenin yapılmasını diliyoruz."

Grup daha sonra Abide-i Hürriyet Meydanı'nda yarın yapılacak "Savaşa Hayır" mitingi için Taksim Meydanı'ndan Galatasaray Lisesi'ne yürüyerek el ilanları dağıttı.

Grup son olarak içinde 21 bin 738 imzanın bulunduğu ve koordinasyonun imzasını taşıyan bir mektubu, TBMM Başkanı Bülent Arınç, ABD Başkanı George W. Bush ve BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a gönderdi.

145 kuruluş "Savaşa Hayır" diyor

Savaşa Hayır koordinasyonuna, yazar Oya Baydar, ÖDP eski Genel Başkanı Ufuk Uras, Ahmet Ümit, şairler Ataol Behramoğlu, Orhan Alkaya ve Ece Temelkuran ile tiyatrocu Genco Erkal, Güngör Gencay, sanatçı Lale Mansur, Şanar Yurdatapan başta olmak üzere çok sayıda yazar ve aydın destek verdi. Irak'ta Savaşa Hayır

Koordinasyonunda bulunun 145 sivil toplum kuruluşundan bazıları şunlar: DEHAP, ÖDP, SHP, KESK, DİSK, Hak-İş, Türkiye Mühendisler ve Mimarlar Odası, Mazlum Der, Türk Tabipler Birliği, Türkiye Barolar Birliği, Özgür Der, İnsan Hakları Derneği, Savaşa Hayır Platformu, Çağdaş Gazeteciler Derneği ve çok sayıda dergi bulunuyor.

"ABD kurt ve kuzu masalını anımsatıyor"

Ataol Behramoğlu: Gerçekten de bir insanlık ayıbı. ABD'nin Irak'a savaş tehditi kurt ve kuzu masalını anımsatıyor. Petrol ve su kaynaklarına yönelik bir planın parçası olacak Irak savaşı. Yoksa Irak'ın elindeki silahlar bahanedir. Türkiye barışçı bir kimlikle önder bir rol oynamalıdır.

"ABD tek kutuplu bir dünya istiyor"

Abdurahman Dilipak: Irak savaşı, medeniyetler arası çatışmaya dönebilir. ABD kendisine uygun tek kutuplu yeni bir dünya düzeni oluşturmak istiyor. Uzun sürecek ve dünyayı ceheneme çevirecek bir savaşın fünyesini ateşleyecek. 350 milyar dolar bütçesiyle kaba bir meydan okuma içinde. Barışın ihmale savaşında şakaya gelir tarafı yok. Savaşa hayır demek değil barış için ne yaptığımız çok daha önemli.

"Ölenlerin kanı üç beş binaya harç oldu"

Ece Temelkuran: Sadece savaşa Irak değil, bu bölgede yapılan bütün savaşlar zincirleme bir planın sonucunda oluyor. Afganistan savaşından sonra Türkiye destek verdiği için Türkiye'ye bir ihale verildi. ABD Büyükelçiliğinin, Hayyt Oteli'nin ve Kandahar Kabil karayolunun inşaatı Türkiye'ye verildi. Böylece ölü insanların kanı üç beş binaya harç olmuş oldu. Savaşların bu kadar alçaldığı bir dünyada savaşa karşı olmamak mümkün değil.



30 Kasım 2002
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED