T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

11 Eylül müfredatı

Bir çok İslam ülkesinin ders müfredatlarında ABD'nin isteği ekseninde değişikliğe gidiliyor. ABD, 11 Eylül olayının ardından İslam ülkelerinden dini derslerin müfredatlarını değiştirmeleri için yeni bir program sundu.

ABD Başkanı George Bush'un İslami medreselerin, okulların ve üniversitelerin müfradatlarında değişiklik yapılması için bazı İslam ülkelerinin Devlet Başkanlarına baskı yapmasından dolayı Pakistanlılar baskı sonucu İslami derslerde ve hatta Kur'an derslerinde yapılan değişikliğe "Bush Kıraati" adı verdiler. ABD'nin Suudi Arabistan, Mısır'daki el-Ezher, Pakistan ve bazı İslam ülkelerindeki İslami okullarda ders müfredatlarında değişikliğe gidilmesi için baskı yaptığı ve bunun içinde yüksek düzeyde para teklifinde bulunduğu belirtildi. Pakistan'da ingilizce yayımlanan The News gazetesi, ABD'nin Pakistan yönetimine dini medreseler ile mücadele ve müfredat değişikliği için 100 milyon dolar tahsis ettiğini kaydetti.

Gazete, ABD tarafından tahsis edilen bu parayla Pakistan yönetiminin aynı zamanda istihbarat aracılığıyla öğrencileri ve öğretmenleri denetim altında tutacağı, yeni eğitim sisteminin başarı ve eksikliklerini de araştıracakları belirtildi. Pakistan'da yayımlanan frontier Post gazetesi ise, dini medreselerden Taliban ile bağdaştırılanların kapatılacağını ve diğer medreselerin ise resmi denetim altına alınacağını belirtti.

Pakistan'daki dini cemaatler ise dini medreselere yapılan bu baskının ve özellikle dini derslerde belirli Kur'an ayetlerinin ve hadislerin ders müfredatlarında almamasını ise Bush Kıraati olarak isimlendiriyorlar. Dini Cemaatler bu kıraatin kendilerine dayatılamayacağını belirtiyorlar.

Pakistan'da dini medreseler

Pakistan genelinde toplan 6 bin dini medrese bulunuyor. Bu medreselerin hepsi bağımsız medreseler. Medreselerin ders programları medreselerin bağlı bulundukları dini mezheplerin hocaları tarafından belirlenmiş. Pakistan'daki medreselerin müfredatları ise genelde 18. yüzyılda Hind yarım adasında yaşamış bazı alimler tarafından ortaya konulmuş ve günümüzde de halen aynı program takip ediliyor. Medreselerden 2 bin 333'ü Diyobendi ekolüne, bin 625'i Brelvi ekolüne, 224'ü Ehl-i Hadis ekolüne ve 163'ü ise Şia ekolüne bağlı medreselerden oluşuyor. Toplamı 4 bin 345 olan bu medreselerin her birinde 40'ın üzerinde öğrenci öğrenim görüyor.

Pakistan genelinde 6 bin medresenin bulunduğu merkezlerin ekseriyatında, 604 bin 421 öğrencinin öğrenim gördüğü belirtiliyor. Medreselerdeki öğrencilerden 586 bin 604'ün Pakistanlı, 17 bin 817'nin ise yabancı öğrenci olduğu kaydediliyor. Yabancı öğrenciler arasında ise 16 bin 598'ini ise Afganistanlı öğrenciler oluşturuyor.

Grup faaliyetleri yasaklanıyor

Müşerref'in konuşmasından sonra yasaklanan bazı örgüt üyelerinin polis tarafından yakalanmaya başladığı belirtildi. Pakistan'da, faaliyetleri yasaklanan bürolarına önceki geceden itibaren baskınlar düzenlendiği, büroların mühürlendiği ve 300 dolayında üye ve sempatizanını gözaltına alındığı bildirildi.

PAKİSTAN'DAKİ CAMİLER VE MEDRESELER RESMİLEŞTİRİLİYOR

Pakistan'da dini medreseler bağımsız ve farklı ekollerin kontrolünde olduğu gibi, camilerde aynı özelliği taşıyor. ABD'nin baskısından dolayı Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref önceki gün ulusa yaptığı konuşmada ülkedeki cami ve medreseleri çok sıkı denetim altında buludurulacağını belirtti. Müşerref'in aldığı önlemler arasında, cami ve medreselerin tamamının kayıtlı bulunması zorunluluğunun yer aldığı, izinsiz olarak cami ve medreselerin inşa edilemeyeceği belirtildi. Camilerde hoparlör kullanımına sınırlama getirilirken, Cuma vaazları için özel izin şartı getirildi. Eğitim Bakanlığı'nın din dersleriyle ilgili müfredatı gözden geçireceği, yabancı öğrenciler içinde vize şartı getireceği belirtildi.

 
Ecevit bugün gidiyor...
Başbakan Ecevit, bugün ABD'ye gidiyor. Geziye, 4 bakan, 6 milletvekili, 100'ün üzerinde iş adamı ve 50'ye yakın gazeteci katılacak.
IRAK'TA "YILIN ADAMI":USAME BİN LADİN
Afganistan üzerinden petrol için yol açılıyor
Pakistan Petrol Bakanı Osman Eminuddin, projenin, Afganistan'da barış ve istikrar sağlanır sağlanmaz başlayacağını söyledi. Bakan Eminuddin, Abu Dabi'de yaptığı açıklamada, Pakistan'ın maliyeti 2 milyar doları bulan projenin hayata geçirilmesine hazır olduğunu belirterek, "Afganistanída barış tesis edilir edilmez proje başlayacak. Bu, ancak barış ortamında uygulanabilecek bir projedir" dedi. Toplam uzunluğu bin 271 olan boru hattının 743 kilometrelik bölümünün Afganistanídan geçmesi gerekiyor. 1998'de başlaması gereken proje, güvenlik nedeniyle askıya alınmıştı. Proje, 2000'den itibaren Pakistan'a yılda 20 milyon metreküp Türkmen gazının taşınmasını öngörüyordu. Pakistanlı Bakan, ülkesinin ayrıca Pakistan yoluyla İran ile Hindistan arasında 3.5 milyar dolarlık bir başka gaz boru hattı ve Katar ile Pakistan arasındaki bir başka benzer projenin hayata geçirilmesine de hazır olduğunu söyledi.
"SÖZDE SOYKIRIM" YİNE HORTLADI
Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle genel seçimlerin yaklaştığı Fransa'da, 'Sözde Ermeni Soykırımı' iddiaları yeniden gündeme getiriliyor. Ermeni oylarını almaya çalışan Fransız siyasiler, ülkedeki Ermeniler'in iddialarına destek veriyor. Bu çerçevede, Paris'in 9. Bölgesi'nden Sosyalist Partili Belediye Başkanı Jacques Bravo, 10 günlük Ermeni Kültür Etkinliği hazırladı.
İRAN, "GEMİ, İSRAİL'İN OYUNU"
İran Savunma Bakanı Tümamiral Ali Şamhani, Kızıldeniz açıklarında İsrail komandolarının yaptığı baskınla ele geçirilen silahlı yüklü gemiyle ilgili, ülkesine yönelik iddialar için, "Bu İsrail'in bir senaryosudur" dedi. Katıldığı bir seminerde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ali Şamhani, konuya ilişkin ortaya atılan iddiaları, önceden hazırlanmış ve sahte bir senaryo olarak değerlendirdi.
14 Ocak 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED