T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Polislik zor zenaat

Günlerini suçluları kovalamakla geçiren polisler sık sık depresyona giriyor. Uzmanlar, polislerin ruh sağlığı için emniyetin toplu seminerler düzenlemesini istedi.

Polislik en stresli mesleklerin başında yer alıyor. Çalışma şartları ve muhatap oldukları suçlular polislerin ruhsal durumunu derinden etkiliyor. İstanbul'da görev yapan polisler üzerinde yapılan bir araştırma da onların yaşadığı stresi ve bunalımı tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü verilerinden yapılan derlemeye göre, 1992-2002 yılları arasında İstanbul'da görev yaptığı sırada 1 başkomiser, 1 komiser, 3 komiser yardımcısı, 51 polis memuru olmak üzere toplam 56 polis beylik tabancalarıyla intihar etti. Aynı dönemde, 1 emniyet müdür yardımcısı, 2 emniyet amiri, 1 başkomiser, 10 komiser, 7 komiser yardımcısı ve 638 polis memuru olmak üzere toplam 659 polis de çeşitli nedenlerle görevinden istifa etti.

Kendi silahlarıyla ölüm

1997 yılı, 1 komiser yardımcısı ile 9 polis memurunun intihar etmesi ile en fazla intihar yılı olarak kayıtlara geçerken, 1998 ve 2000 yıllarında da her yıl 8-9 polisin intihar etmesiyle de bu yıllar 2. sırayı aldı. 2002 yılının ilk 6 aylık döneminde ise, 1 başkomiser ile 3 polis memuru girdikleri bunalım sonucu beylik tabancalarıyla kendilerini vurarak intihar etti.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde görevli iken, 1992 ile 2002 yılları arasında da 659 polisin de çeşitli nedenlerden istifa ettiği görülürken, 1999 yılında 1 emniyet müdür yardımcısı, 1995-96 yıllarında 2 emniyet amiri, 2000 yılında 1 başkomiser, 1997 ve 2001 yılları arasında da 10 komiser ile 7 komiser yardımcsının istifası dikkat çekti.

Polisteki intihar ve istifaları Yeni Şafak'a değerlendiren Uzman Dr. Hamdi Kalyoncu, bazı mesleklerin psikiyatrik hastalıklar bakımından risk grubunu teşkil ettiğini, bunların içinde de en önde gelen mesleğin polis mesleği olduğunu belirtti.

Etki altında kalıyorlar

Dr. Kalyoncu, toplumun özellikle suç işleme oranı yüksek olan kesimleri ile karşılaştıkları için polislerin ister istemez etki altında kaldıklarını anlatarak, "Sürekli suçlu potansiyeli bulunan kişilerle muhatap olan polisler, zaman zaman depresyona girebiliyor. Bir taraftan toplumun genel problemlerinin etki alanı içinde olan emniyet güçleri, toplumun genel sıkıntılarını da yaşarken, bunun üzerine her gün suç işleyen insanlarla uğraşmak durumunda kalıyorlar. Bunun sonucunda yüklendikleri stres, ruhsal yapıları üzerinde daha fazla tahribat meydana geliyor. Bu da öncelikle depresyon, intihar teşebbüsü, nevrotik reaksiyonlar başta olmak üzere, bazı hastalıkları ortaya çıkarıyor" dedi.

Maddi durumları düzeltilmeli

Dr. Kalyoncu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunun yanında insanın ruh sağlığı ve direncininin kullanılmasında son derece etkin olan, inanç eğilimlerinin güçlendirilmesi gerekir. Hangi dine, inanca bağlı olursa olsun. Polislerin, psikolog ve psikiyatristlerden toplu seminer almaları temin edilmelidir. Bu kişilerin özellikle maddi problemlerle karşılaşmaması gerekir."

Polislerin toplumla iç içe olmalarının temin edilmesi gerektiğini de kaydeden Kalyoncu, "Şüphecilik psikozları ortaya çıkar. Her suçlu insanın bile aynı zamanda iyi öğeler taşıdığı hatırlatılmalı" diye konuştu.

Kendileri için ne diyorlar?

Polisin sorunlarını dile getiren bazı polis memurları ise, polisteki intihar ve istifaları Yeni Şafak'a değerlendirirken, sorunların başında maddiyatın yattığını, bu nedenle ailevi sorunların başladığını belirttiler. Devlet memuru oldukları için isim vermeyen memurlar, son dönemlerde çoğu meslektaşlarının aşırı borçlanmaya gittiklerini bu nedenle yüksek olan streslerinin daha da arttığını ifade ettiler. Bazı memurlar ise, çalışma saatlerinin çokluğu, fazla çalışmalar nedeniyle sosyal aktivitelere katılamama ve amirleri ile sorunlar yaşadıkları için depresyon yaşadıklarını belirttiler.

  • HASAN TAŞKIN / İSTANBUL

  •  
    Kürtçe yayına vize
    Kriz, banka soydurdu
    Türkiye'de yaşanan ağır ekonomik kriz banka soygunlarını arttırdı. Bu yılın ilk 5 ayında 25 banka soygunu gerçekleşti.
    Türk sermayesi AB'ye kaçıyor
    Kemal Derviş, Türk işadamlarının Doğu Avrupa ülkelerinde yatırıma yönelme sebebinin Avrupa Birliği ve ucuz işçilik olduğunu söyledi.
    Kızlar okula gönderilmiyor
    Kız çocukları kültürel ve sosyal nedenlerle küçük yaşta evlendikleri için okula gidemiyor.
    Kurs öğrencilerine Diyanet'ten öğüt
    Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından, Kur'an kursları ile ilgili yayımlanan disiplin talimatnamesinde, öğrencilere bir dizi nasihatlarda bulunularak, disiplin cezası almamaları için azami ölçüde dikkatli olmaları istendi. Öğrencilere, "İtikadınız, ibadetiniz, tavır ve hareketleriniz İslam törelerine uygun olsun. Özünüz, sözünüz doğru olsun, yalandan nefret edin, Türk devletinin kanun ve nizamlarına, toplumun ahlak kurallarına itaat edin" tavsiyelerinde bulunuldu. Öğrencilere şu öğütlerde bulunuldu: "Türk milletinin haysiyet, şeref, sıhhat ve haklarına riayet edin. Milletin malını, kendi malınız gibi sayıp koruyun. Öğretmeni, ana ve baba gibi aziz ve kutsal tutma geleneğine sadık kalmayı devam ettirin. Değerlendirilmesi gereken vaktinizin kaybolmasına meydan vermeyin. İyi ve nazik tavırlı olun."
  • EVİN GÖKTAŞ/ANKARA


    Prefabriklerde Kur'an dağıtıldı
    Adapazarı'ndaki prefabrik konutlara Kur'ân-ı Kerim ve dini kitaplar dağıtıldı. Sakarya Müftüsü Ahmet Şark, dağıtım sırasında yaptığı açıklamada, Marmara depremi sonrası misyonerlik çalışmalarının yoğunlaştığı yönündeki duyumlar üzerine başlattıkları çalışma kapsamında, prefabrik konutlarda barınanlara İslam dinini daha iyi öğretmeyi amaçladıklarını söyledi. Ücretsiz olarak dağıttıkları kitapların büyük ilgi gördüğünü bildiren Şark, "Misyonerlik faaliyetleriyle ilgili iddialar üzerine, prefabrik konut alanlarında Kur'ân kursları açmıştık. Şimdi de Kur'ân-ı Kerim ve dini kitaplar dağıtıyoruz. Kitaplar, İslam dininin esasları, şartları, Peygamberimiz'in hadislerini anlatıyor" diye konuştu.
  • 7 Temmuz 2002
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED