AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Türkiye'ye ayrıcalık

Pentagon, Türkiye'nin Irak'a asker önerdiği ve koalisyon ülkesi olduğu için ihalelere katıldığını belirtti. ABD Dışişleri, "Liste, savaşta koalisyon üyesi olarak bizimle birlikte olan ülkeleri dahil ederek hazırlandı" dedi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye'nin, Irak'a asker göndermeyi önerdiği ve kendisini koalisyon ülkesi olarak gördüğü için, ABD'nin Irak'ta açmayı kararlaştırdığı 18,7 milyar dolar tutarındaki ihalelere şirketleri ana yüklenici olarak katılabilecek ülkeler listesinde yer aldığını bildirdi. Listenin açıklanmasının ardından Amerikan medyasında, 1 Mart tezkeresinin TBMM tarafından reddedilmesi hatırlatılarak, Türkiye'nin buna karşın neden Irak ihalelerine doğrudan katılabileceği sorusu ortaya atıldı.

Bu soruya Pentagon sözcüsü Larry Di Rita cevap verdi. Amerikan basınına göre Di Rita, "Türkler, kendilerini koalisyona katılan ülkeler arasında sayıyor. Sonuçta Türk hükümeti asker önerisinde de bulundu" sözleriyle, Türkiye'nin Irak ihale listesinde yer almasını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Richard Boucher da düzenlediği basın toplantısında, Yunanlı gazetecilerin, Türkiye'ye ihalelerde doğrudan yarışma imkanı verilmesine karşılık, aynı imkanın neden Yunanistan'a tanınmadığı sorusuyla karşılaştı. Boucher, bu soruları yanıtlarken, "Liste bazı ülkeleri dışarıda bırakmak üzere tasarlanmadı. Bu liste, savaş sırasında koalisyon üyesi olarak bizimle birlikte olan ülkeleri dahil ederek hazırlandı" dedi.

Listeyi Wolfowitz hazırladı

Yunanistan'ın da üs, hava sahası ve bazı adaları teklif ettiğini belirten gazetecilere Boucher, "Bizim yazmadığımız bir belgedeki bütün listeyi ben açıklayamam. Eğer bu detayda bilgi edinmek istiyorsanız Pentagon'a sorun" cevabını verdi. Boucher, ülkeleri birbiriyle kıyaslamanın doğru olmadığına işaret etti. ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz'in imzasıyla yayımlanan, Irak'ta ihaleler için doğrudan yarışabilecek ülkeler listesi, liste dışı kalan ülkeler tarafından tepkiyle karşılandı. Pentagon, bu listeye Irak'a asker gönderen, ABD'ye destek veren ülkeleri dahil etmişti.

Uluslararası hukuk mu?

Avrupa Komisyonu, ABD'nin kararını "haksız" ve "siyasi bir hata" olarak nitelerken, BM Genel Sekreteri Kofi Annan, ABD'nin bu kararı değiştirmesi çağrısında bulundu.

ABD Başkanı George Bush, müttefiklerden gelen şikayetlere rağmen, bu politikanın devam edeceğini belirtti. Beyaz Saray'daki kabine toplantısının ardından gazetecilerle konuşan Bush, "Bunu anlamak çok kolay. Bizim insanlarımız, Irak'ta hayatlarını tehlikeye attı. Dost koalisyon üyeleri hayatlarını tehlikeye attı. Bu nedenle ihaleler de bu durumu yansıtacak. Vergi ödeyen Amerikan vatandaşlarının beklentisi bu" dedi. Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'in, Irak ihaleleri için "uluslararası hukuka" başvurulmasına ilişkin sözlerinin hatırlatılmasına karşılık Bush, diplomasiyi bir kenara bırakarak esprili bir dille, "Uluslararası hukuk mu? En iyisi avukatımı çağırayım" ifadesini kullandı.

  • WASHINGTON



  • 13 Aralık 2003
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED