AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
Erdoğan, teröre karşı ortak mücadele önerdi

Başbakan Erdoğan, teröre karşı en büyük önlemi alan Pentagon'un bile terör saldırısıyla vurulduğuna işaret ederek, "Teröre karşı uluslararası ortak mücadele platformu oluşturmak şart" dedi.

Terörle mücadelede uluslararası işbirliğine dikkat çeken Başbakan Tayyip Erdoğan, "Terör nerede, neyi, nasıl vuracağı belli olmayan bir olaydır. Teröre karşı en büyük önlemi alam Pentagon'dur; orayı da terör vurmuştur. Bunun için de uluslararası teröre karşı uluslararası mücadele platformu oluşturmak şarttır" dedi.

Özbekistan'da bulunan Erdoğan, dün Cumhurbaşkanı İslam Kerimov ile biraraya geldi. Heyetlerarası görüşmelerde, iki ülke arasında uluslararası terörizm ile mücadelede işbirliği, diplomatik pasaportların vizeden muafiyeti anlaşmaları ile karma ekonomik komisyon protokolleri imzalandı. Daha sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, "kardeş" diye tanımladığı Özbekistan'a AGİT, NATO gibi uluslararası kuruluşlarla olan ilişkilerine verdiği desteğin süreceğini bir kez daha teyit ettiğini belirtti.

Pentagon'u da vurdular

Türkiye'nin terörle mücadelede "acemi olmadığını" belirten Erdoğan, şöyle konuştu: "Terör nerede, neyi, nasıl vuracağı belli olmayan bir olaydır. Yüzde yüz netice almak hiç bir zaman mümkün değildir. Teröre karşı en büyük önlemi alam Pentagon'dur. Bildiğiniz gibi Pentagon'u bile terör vurmuştur. Bunu minimize etmek başarıdır. Bunun için de uluslararası teröre karşı uluslararası mücadele platformu oluşturmak şarttır. İstihbarat ağlarının genişletilmesi, sağlıklı bilgi akışı çok önemlidir. Bizler bunun gayreti içindeyiz."

İslam dininde terör yoktur

Kerimov da aynı soruyu cevaplarken, "Terörle mücadele" ibaresinin son dönemde adeta "moda olduğunu" ifade ederek, terörün, ideolojisi ve kaynağı ile de mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. Terörü bir dinle bağdaştıranları kınadığını ifade eden Kerimov, İslam dininde iyi niyet, kardeşlik ve hakkın bulunduğunu kaydetti.

Teröristler Londra'da barınıyor

Ancak bazı grupların İslam dinini kendilerine araç olarak kullanarak "Harp amaçladıklarını" ifade eden Kerimov, "El-Kaide ve Hizbul Tahrir'i kastediyorum. Bunlar kınanmalıdır. Avrupa ülkeleri terörü lanetlemelerine rağmen, terör örgütünün kaynağı, bürosu Londra'dadır. Adeta 'siz bizi rahatsız etmeyin, biz sizi rahatsız etmeyelim' anlayışıyla hareket ediyorlar" dedi.

'THY UÇAKLARINDAN VERGİ ALMAYIN'

Başbakan Erdoğan, THY'nin Özbekistan'a yaptığı seferlerde vergi alınması konusunu gündeme getirdi. Türkiye'nin Özbek Hava Yolları'na böyle bir uygulama yapmadığını anımsatan Erdoğan, Kerimov'dan bu durumun düzeltilmesini rica etti. Erdoğan, THY'nin bu ülkeye yaptığı sefer sayısının 4'den 7'ye çıkarılmasını da istedi. Kerimov da, bu konuyla ilgileneceklerini belirtirken, Türkiye'nin Özbekistan'a 2 milyon dolarlık askeri yardım yaptığını da hatırlattı.



20 Aralık 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED