AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Hadi kadınlar politikaya

Türkiye'de yerel yönetim ve parlamentoda yer alan kadın sayısı yok denecek kadar az. 550 milletvekilinden sadece 24'ü bayan ve İstanbul ili sınırlarında kadın belediye başkanı yok.

Maalesef bir çok Avrupa ülkesine kıyasla, Türkiye'de yerel yönetim ve parlementoda yer alan kadın sayısı son derece az. Oysa, Türk kadını 1930'da belediye seçimlerine katılma, 1937'de muhtarlık seçimlerine katılma ve 5 Aralık 1934'te de milletvekili seçme ve seçilme hakkını elde ederek, bu konuda Avrupa'nın önüne geçmişti. Ancak günümüzde parlementonun yalnızca yüzde 4.2'si kadınlardan oluşuyor. Yerel yönetimlerde de durum değişmiyor. Örneğin İstanbul'da tek bir bayan belediye başkanı yok. Yine İstanbul sınırları içerisinde kadın muhtarların sayısı sadece 50.

Seçme ve seçilme haklarını Türk kadınından sonra kazanmış olmalarına rağmen, Finlandiya parlementosunun yüzde 38.5'i, İsveç'in yüzde 40.1'i, Norveç'in yüzde 36'sı, Danimarka'nın yüzde 33'ü kadın parlamenterlerden oluşuyor. Türkiye'de ise 550 milletvekilinden 24'ü kadın, bu da yüzde 4.2 demek oluyor. Komisyon Başkanı Nazan Moroğlu konu ile ilgili olarak, her yıl kadın erkek eşitliği masallarının anlatıldığını belirtiyor ve "Kadın her zaman geri planda bırakılıyor" diyor.

'Kadınlar daha çalışkandır'

5 yıldır Kadıköy Belediyesi'nde başkan yardımcılığı yapan İnci Beşpınar ise kadının anne olma özelliğinden kaynaklanan duyarlılığı ile, sosyal konularda verimli olacağını belirtiyor ve ekliyor: "Toplumumuzda ekonomik ve kültürel yönden en gelişmiş kesimlerde bile, aile içinde kadından beklenen sorumluluklar erkekten beklenenden çok daha fazla. Bu durum kadının siyasette daha az yer almasına sebep oluyor. Bugün meclisteki erkek milletvekillerinin kaçı eşlerinin siyasete katılmalarını onaylar ki? "

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinin Küçükkuyu Beldesi'ne belediye başkanı adayı olan Özden Gönül de politikanın kadının doğasında olduğunu belirterek "Kadınlar erkeklerden daha çalışkandır, özellikle de Türk kadını. Erkekler biliyor ki, kadınlar yönetimi ellerine alırlarsa, erkekler onlara yetişmek için kat kat daha fazla çalışmak zorunda kalacak, çünkü Türk erkeği tembel" şeklinde konuşuyor.

ÇEKİNMEDEN ADAY OLUN

Nüfusumuzun yüzde 51'inin bayanlardan oluşmasına rağmen, kadınların siyasette ve yerel yönetimlerde az yer almasının kabul edilir gibi olmadığını belirten Kadından Sorumlu Devlet Bakanı Güldal Akşit "Önümüzde yerel seçimler var. Bayanlar adaylıklarını koymaktan hiç çekinmesin, kendilerini yeterli görüp başarabileceklerine inandıkları her alanda atak olsunlar" diyor.

KADIN, MAHALLESİNİ ERKEKTEN DAHA İYİ TANIR

İstanbul'un sayıları sadece 50'yi bulan bayan muhtarlarından Beşiktaş ilçesi Gayrettepe Mahallesi Muhtarı Necla Başar, "Bir muhtarın bayan olması o mahallenin lehinedir. Bir kere, mahalleyi erkekten daha çok biliyor, tanıyor ve mahallenin gerçek ihtiyaçlarını bu nedenle daha iyi anlayabiliyor " diyor. Aslen bir antropolog olan Başar, kadınların mesleklerinde erkeklerden daha titiz ve dürüst olduklarını belirterek, parantez içinde de şunları söylüyor: "Ancak hanımlar beylere göre daha çok kavgacı ve hırslı, bir hemcinsinin kendisinden daha başarılı olmasını da kaldıramıyor." Beşiktaş Abbasağa Mahallesi Muhtarı Yüksel Sağat da, mahalle muhtarının kadın olmasının vatandaş açısından bir avantaj olduğu görüşünde. Sağat, "Muhtarlığa gelenlerin yüzde 80'i hanımlardan oluşuyor. Bu sebeple muhtarın bayan olması vatandaş için daha rahat oluyor. Yerel yönetimlerde ve siyasette hanımların sayı olarak az yer alması büyük bir kayıp" diyor.

  • ÜRÜN DİRİER İSTANBUL



  • 23 Aralık 2003
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED