AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
Başsavcı, Erbakan için yakalama emri çıkardı

Ankara Başsavcılığı, SP lideri Erbakan'ın, 2 yıl 4 ay hapis cezasının infazı için, Erbakan hakkında yakalama emri çıkardı. Erbakan'ın avukatları, infazın durdurulmasını istedi.

"Kayıp Trilyon" davasında "özel belgede sahtecilik" suçundan 2 yıl 4 ay hapis cezasına mahkum olan kapatılan RP'nin son Genel Başkanı ve SP Genel Başkanı Necmettin Erbakan hakkında, mahkumiyetin infazı için yakalama emri çıkarıldı. Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nin, Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nce verilen mahkumiyet kararlarını onamasının ardından, dosya, yerel mahkemeye gönderildi. Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi de gerekli işlemleri yaparak, dosyayı Ankara İnfaz Savcılığı'na gönderdi. İnfaz Savcılığı, Türk Ceza Kanunu'nun 345. maddesinde düzenlenen "özel belgede sahtecilik" suçundan 2 yıl 4 ay hapis cezasına mahkum olan Erbakan hakkında, mahkumiyetinin infazı için yakalama emri çıkararak polise gönderdi.

İnfazın durdurulması başvurusu

Erbakan'ın avukatlarından Yaşar Gürkan, "Belki rapor alma durumu olabilir" derken, Erbakan'ın bir diğer avukatı Mehmet Ener, Yargıtay'a infazın durdurulması ve tashih-i karar dilekçesi verdi. Kararın Anayasa ve yasalara aykırı olduğu belirtilerek düzeltilmesi istenen dilekçede, infazın durdurulması da talep edildi.Tashih-i karar ve infazın durdurulması talebinin karara bağlanabilmesi için Yargıtay Başsavcısı Nuri Ok'un olumlu görüş bildirmesi gerekiyor.

Avukatı, Başsavcı Vekili ile görüştü

Erbakan'ın avukatı Yaşar Gürkan, dün ayrıca Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Bekir Selçuk ile görüştü. İnfaz Savcılığı'na henüz müvekkilinin sağlık durumuna ilişkin bir rapor sunmadıklarını ifade eden Gürkan, "Davetiye çıkarılıp çıkarılmadığını bilmiyorum. Şu ana kadar ulaşan bir davetiye yok" diye konuştu.

Erbakan evinden takip etti

Erbakan ise son gelişmeleri Balgat'taki evinde takip etti. Tutuklama emri duyulduktan sonra Erbakan'ın kızı Zeynep Baykoç ile SP kurmaylarından Yasin Hatipoğlu ve Şeref Malkoç da Erbakan'ın evine geldiler. Erbakan'ı ziyaretinden sonra konuşan Malkoç, şimdilik Erbakan'ın tutuklanması için kendilerine bir karar ulaşmadığını bildirdi. Malkoç, Türkiye'nin hukuk devleti olduğuna dikkat çekerek, herşeyin yasalara göre tanzim edileceğini söyledi. Erbakan'ın hakkındaki tutuklama kararını nasıl karşıladığı hakkında da bilgi veren Malkoç, "Erbakan'ın morali her zamanki gibi" dedi.

Erbakan'ın sağlığı hapse uygun değil

SP Genel Başkan Yardımcısı Bekaroğlu, SP lideri Necmettin Erbakan'ın, sağlık durumunun cezaevi şartlarına uygun olmadığını bildirdi. Bekaroğlu, Erbakan'ın hasta olduğunu ve sürekli doktor kontrolünde bulunması gerektiğini bildirdi. Erbakan'ın sağlık durumunun cezaevi şartlarına uygun olmadığını ifade eden Bekaroğlu, hastane ve Adli Tıp Raporu'nun ardından infazın ertelenebileceğini söyledi.

Hapse girmemesi için iki yolu var

Adalet Bakanı Cemil Çiçek de, Erbakan'ın cezaevine girmemesi için, Adli Tıp Kurumu'ndan onaylı sağlık raporu alması veya Cumhurbaşkanı tarafından affedilmesi gerektiğini söyledi. Yeni Şafak'a açıklama yapan Çiçek de, Erbakan'ın mahkumiyetinin iki şekilde ertelenebileceğini belirterek, şunları söyledi: "CMUK'un 399. maddesine göre, cezanın infazını geciktirecek bir sağlık problemi varsa, devlet hastanesinden rapor alması ve Adli Tıp Kurumu'nca da bu raporun onanması halinde cezanın infazı ertelenebilir. Ya da, Erbakan'ın, ileri yaşta olması nedeniyle Cumhurbaşkanı tarafından cezası affedilebilir. Cumhurbaşkanı'nın takdiridir, ama kişisel olarak talep etmesi gerekir."

  • BİLAL ÇETİN-BEHÇET GÜNGÖR



  • 23 Aralık 2003
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED