AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Ortalık karışabilir

Türkiye'nin asker göndermesinin karmaşık hale gelebileceğini yazan Washington Post, ABD'nin, Irak geçici hükümet konseyinin Türk askerini istemediğine ilişkin resmi bir bildirisini engellediğini yazdı.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, TBMM'nin Irak'a asker gönderilmesini onaylamasını değerlendirirken, bazı Iraklı yetkililerden gelen itirazlar yüzünden asker gönderme işleminin karmaşık hale gelebileceğini yazdı. Gazetenin birinci sayfasında çıkan haberde, ABD Başkanı George Bush yönetiminin Türkiye'nin kararını büyük memnuniyetle karşıladığı, ancak Iraklı bazı yetkililerden Türk askerine itirazlar yükseldiği belirtildi.

Haberde, "Bush yönetiminin bir Müslüman ülkeden ilk defa bir barış gücü gelmesi için Türkiye'ye telkinde bulunmasına karşın, Irak'ın geçici siyasi liderlerinin Türk gücünü reddetmesi asker konuşlandırma işlemini karmaşıklaştırabilir" denildi.

Resmi bildiriyi ABD engelledi

Washington Post gazetesinin yorumunda, Türk hükümetinin de komşusu Irak'ı kendisine yabancılaştırmak istemediği ve Bush yönetiminin Irak halkını daha fazla karşısına almaktan kaygı duyduğu ifade edildi, ancak gazeteye konuşan Amerikalı yetkililer, özellikle Müslüman bir ülkeden gelecek ilave kuvvetlere duyulan ihtiyacın, atanmış Iraklı liderlerin itirazlarından daha önemli olduğunu kaydettiler. Gazetenin haberinde, Irak geçici hükümet konseyinin Türk askerini istemediğine ilişkin yayımlamak istediği resmi bir bildiriyi, ABD'nin baskısı üzerine durdurduğu bazı konsey üyelerine dayanılarak dile getirildi.

Askere karşılık yardım

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Irak'a asker göndermesi durumunda, Washington yönetiminin Türkiye'ye yardım edebileceğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Richard Boucher'a yöneltilen, "Türkiye Irak'a asker gönderirse, bunun ABD'ye mali bedeli olacak mı" sorusu üzerine sözcülükten yapılan yazılı açıklamada, "Amerikalı ve Türk yetkililerin konuya ilişkin görüşmelerine dayanarak, ABD'nin Türkiye'ye yardım edebileceği" belirtildi.

Türk askeri direniş bögesine gidecek

ABD'nin dört bir yanında yayınlanan USA Today gazetesi önceki günkü sayısında, "Türk askerleri en az bir yıl ülkede kalacak. Pentagon ve Türk ordusu arasında yapılan anlaşma uyarınca Türk askerleri, direnişin en fazla olduğu ve Sünni Müslümanların çoğunlukta bulunduğu Irak'ın merkezinde görev yapacak" diye yazdı. Irak'a askerinin gönderilmesi, hem Kuzey Irak'ta hem de Türkiye'de bulunan büyük Kürt nüfusu nedeniyle Türkiye için hassas bir konu olduğunu belirten gazete de şu yorumlara yer verildi, "Türkiye, kendi sınırları içinde yıllarca Kürtlerle mücadele etti ve ABD, bir Türk-Kürt anlaşmazlığı yaşanmasını ya da Kuzey Irak'ta toprak ele geçirilmesini önlemek istiyor."

Türkler ikinci büyük birlik olacak

Gazete, 10 bin Türk askerinin, İngiltere'nin 11 bin askerinin hemen ardından Irak'ta Amerikalı olmayan ikinci büyük birlik olacağını yazdı. Irak'ta yaklaşık 131 bin ABD askeri bulunuyor. Diğer 29 ülke ise şimdiye kadar toplam 15.500 asker gönderdi. Washington'un Türkiye'ye 8,5 milyar dolar kredi sağlamayı kabul ettiğini belirten USA Today, "Her ne kadar yetkililer, bu kredinin doğrudan barış gücü askeri gönderilmesiyle bağlantılı olduğunu inkar etseler de bu yardımın koşulu, Ankara'nın Irak konusunda yapacağı genel işbirliği. Söz konusu yardım, Türkiye'nin ekonomisinin desteklenmesini ve Irak savaşı sırasında maruz kalınan kayıpların telafisini amaçlıyor" diye yazdı.



9 Ekim 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED