AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Eğitime katkı gelirinde rekor artış

Eğitime katkı payı fonunda toplanan para ağustosta 39 trilyon 423 milyar liraya ulaştı. Bu, temmuz ayına oranla yaklaşık yüzde 40 artış anlamına geliyor.

Hükümetin eğitime katkı paylarında yaptığı artış sonucu, bu alandaki gelir son 2 yıldaki en yüksek seviyesine ulaştı. Önceki hükümetlerce 8 yıllık kesintisiz temel eğitimi yaygınlaştırmak amacıyla oluşturulan ve sürekli eleştiri konusu olan eğitime katkı payı vergisi Ak Parti hükümeti tarafından da sürdürülüyor. Bütçe çalışmaları kapsamında yapılan hesaplara göre, eğitime katkı payı gelirlerinde son aylarda büyük artış yaşandı. Ağustosta fonda toplanan para 39 trilyon 423 milyara çıktı. Gelir seviyesinde, Temmuz ayına oranla yüzde 40 artış gerçekleşti. Temmuz'da 27 trilyon 737 milyar lira gelir elde edilmişti.

Rekor 41 trilyon

Öte yandan Ağustos'ta toplanan eğitime katkı payı geliri, son 2 yıl içinde bu fonda biriken en büyük tutar oldu. Eğitime katkı payı geliri en son Haziran 2001'de 41 trilyon liraya çıkmış, takip eden aylarda ise gelirlerde büyük bir düşüş yaşanmıştı. Hükümet eğitime katkı payı vergisini Temmuz'da ortalama yüzde 66 artırdı. Yeni düzenlemeyle cep telefonu aboneliğinden 7 milyon lira, uçak biletlerinden her bir bilet için 1,5 milyon lira, tapu işlemlerinden ise 10 milyon lira alınmaya başlandı.

Aslan payı 'taşımalı'nın

2003'te kullanılan 196 trilyon 212 milyar liralık eğitime katkı payı ödeneğinin en büyük harcama kalemini ise taşımalı eğitim oluşturdu. Gelirin 98 trilyon 409 milyar lirası, taşımalı eğitim için kiralanan okul servis araçlarına harcandı. Okul yapım ve onarım çalışmalarına ise sadece 84 trilyon lira ayrılabildi.

Eğitime katkı payı nelerden alınıyor?

  • Vergi daireleri ve belediyelere verilen beyannameler ile SSK sigorta prim bildirgelerden 2 milyon lira

  • Gümrük idarelerine verilen beyannamelerden 5 milyon lira

  • Silah taşıma ve bulundurma vesikalarından 50 milyon lira

  • Kara avcılığı ruhsat tezkerelerinden 25 milyon lira

  • Hava yolu ile iç hat yolcu taşımacılığında düzenlenen her bir bilet için 2 buçuk milyon lira.

  • Cep telefonu GSM aboneliği tesis edilenlerden 7 milyon lira

  • Tapu işlemlerinde harç mükellefiyeti doğuran her bir işlemin taraflarından 10 milyon lira

  • ASLIHAN ALTAY KARATAŞ



  • 23 Ekim 2003
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED