AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Belçika'da Müslüman Demokrat Parti kuruluyor

Avrupa Arap Birliği, "Demokratik Müslüman Parti" adıyla siyasi parti kuracak. 2006'daki yerel seçimlere katılacak olan partinin adaylarından yarısı kadın olacak.

Belçika'da Araplar'ın kontrolündeki "Avrupa Arap Birliği"nin (LAE), "Demokratik Müslüman Parti" (PDM) adı altında bir siyasi parti kuracağı bildirildi. AB dışından gelen yabancılara seçimlerde oy hakkı tanınmayan Belçika'da, büyük çoğunluğu Arap olmak üzere onbinlerce göçmen bu ülkenin pasaportunu taşıyor. Nüfusu 10 milyon olan Belçika'da, üçte ikisi Arap olmak üzere 500 binden fazla Müslüman bulunuyor.

"Avrupa Arap Birliği"nin, Belçika'nın Anvers kentinde yaşayan Lübnan asıllı lideri Dyab Ebu Yahya, geçen yıl yaptığı açıklamada, "Arap asıllı Belçikalılar'ın sayısının göz önünde bulundurularak Arapça'nın, ülkenin dördüncü resmi dili olarak kabul edilmesini" istemiş ve uluslararası hukukun bunu gerektirdiğini savunmuştu.

Açıklamasında, tehditkar ifadeler kullanan Ebu Yahya, "Bizi sorunlu bir örgüt olarak nitelendirmeye devam ederlerse seçimlere kendi listemizle katılacağız"demişti. Ebu Yahya, bir süre tutuklandı ve "özel milis'' oluşturmakla itham edildi.

Adayların yarısı kadın olacak

LAE'nin yeni başkanı Ahmad Azzuz, kurulacak "Demokratik Müslüman Parti''nin tamamen "İslami ilkeler doğrultusunda" hareket edeceğini, parti programının Şubat ayında yapılacak kongrede açıklanacağını duyurdu. Azzuz, sadece Anvers kentinde 6 bin 500 yandaşları bulunduğunu, partilerinin Belçika'daki bütün "Müslümanlar'a" açık olacağını anlattı. Ahmad Azzuz, 2006'da yapılacak yerel seçimlere hazırlıklı katılacakalarını söylerken, Belçika yasalarına göre adayların yüzde 50'sinin kadın olması koşulunu da "mecburen" yerine getireceklerini belirtti. Belçikalı yetkililer, sadece din temelli bir parti kurulmasının yasal engellerine dikkati çekiyor ve PDM'in seçimlerde yüzde 5 barajını aşamayacağını düşünüyorlar.



27 Kasım 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED