AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Piyasalara döviz faiz ve nema gazı

Ekonomi uzmanları, nema ödemeleri ile döviz ve faizdeki düşüşün olumlu olduğunu ancak paranın halka yayılması ve alım gücünün yükselmesi ile canlanmanın kalıcı olacağını söylediler.

  • Yılmaz YILDIZ İSTANBUL
    Savaşın kısa sürmesiyle pozitife dönen ekonomik beklentilere nema ödemeleri ile döviz ve faizdeki düşüş de eklenince uzun süredir durgunluk yaşayan piyasalar canlanmaya başladı. Ekonomi uzmanları ise, alım gücünün yükselmesi ile canlanmanın kalıcı olacağını söylediler. Ekonomi uzmanları ise canlanma hakkında temkinli iyimserler.

    Prof. Güvemli: Halkın alım gücü artırılmalı'

    Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Güvemli, ekonominin canlanması için halkın gelir düzeyinin yükseltilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye nüfusunun yüzde 15'inin, günlük 1 dolarla, yüzde 54'ünün 2 dolarla geçindiğini hatırlatan Prof. Güvemli, iç piyasanın canlanması için vatandaşın alım gücünün artırılması gerektiğini kaydetti.

    Prof. Ardıç: Faizdeki düşüş sürekli olmalı

    İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaya Ardıç ise dövizdeki düşüşün yansımasının ithalat artışı şeklinde olacağını savundu. İthal malların ucuzlayacağına dikkat çeken Ardıç, faizlerdeki düşüş yatırım kredilerini artıracağı için, bunun iç tüketime canlılık olarak yansıyabileceğini ifade etti.

    Canlanma sürekli kılınmalı

    Otomotivden turizme, tekstilden beyaz eşyaya birçok sektörü hareketlendiren ekonomideki umut verici sinyalleri değerlendiren MÜSİAD Genel Başkan Yardımcası Dr. Ömer Bolat, "Canlanma büyük oranda kapasite artışı nedeniyle gerçekleşmektedir. Önemli olan bu canlanmayı sürekli kılabilmek" dedi.

    Sanayi üretimindeki canlanmaya işaret eden DİE verilerini değerlendiren Bolat, "ithalat patlamasında tüketim mallarından ziyade üretime yönelik malların ağırlıklı yeri teşkil ettiği görülmektedir" dedi.

    Bolat, dolardaki düşüşün ithalat patlaması ve cari açık için risk oluşturduğunu belirterek, enflasyonist baskı uyarısında bulundu.



  • 15 Mayıs 2003
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED