T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
GÜL: 100 milyar dolar zararımız olur

Başbakan Gül, Irak'a yönelik saldırının Türkiye'yi 25 ila 100 milyar dolar arasında zarara uğratacağını söyledi. Gül, bu zararın karşılanması için Hazine ile ABD arasında müzakerelerin sürdüğünü açıkladı.

Başbakan Abdullah Gül, Türkiye halkının Irak'a yönelik savaşa karşı olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'nin 25 ila 100 milyar dolar doğrudan ve dolaylı kaybı olabilir. Hazine ile ABD arasında müzakereler sürüyor" dedi.

İsviçre'nin Davos kentinde yapılan Dünya Ekonomik Forumu'na katılan Gül, düzenlediği basın toplantısında, olası bir Irak savaşının Türk ekonomisine etkileri konusunda, "Sebebi ne olursa olsun savaş iyi değildir. Bu sebeplerden bir tanesi ekonomidir. Bazı insanlar bundan fayda sağlayabilirler. Fakat Türkiye'ye çok olumsuz etkileri olacaktır. Bu yüzden Türkiye halkı ve bölge halkları savaşa karşıdır" diye konuştu.

Türkiye'nin muhtemel kayıpları

Savaşın Türkiye'ye "ekonomik, siyasi yükleri ve mülteci sorunlarını getireceğine" dikkati çeken Başbakan Gül, olası savaşın maliyetlerini şöyle sıraladı: "Türkiye sınırına kadar gelecek mültecileri belki aylar, yıllar boyu beslememiz gerekiyor. Irak'la Türkiye arasında 10 bin kamyon sürekli olarak ticari geçiş yapıyor, istihdam yaratıcı faliyetler var. Türkiye'deki müteahhitler komşu ülkelerde çok büyük işler gercekleştiriyor. Bunların hepsini kaybedeceğiz. Bu yüzden bazı iş çevreleri savaş istemiyor. 25 milyar dolardan 100 milyar dolara kadar doğrudan veya dolaylı kayıplar olacağı düşünülüyor. İş kaybedeceğiz, yükler de aynı oranda artacak."

ABD ile 1 aydır görüşüyoruz

Gül, ekonomik kayıplar konusunda Hazine Müsteşarlığı ve ABD hükümeti arasında bir takım müzakerelerin devam ettiğini bildirdi. Aynı soruya cevap veren Devlet Bakanı Ali Babacan da, ABD hükümetiyle müzakerelerin 1 aydır devam ettiğini belirterek, "Bu destek paketinin esnek olması gerekiyor. Sabit rakamlar ortaya çıkaramıyoruz. Şu anda büyüklükler tartışılıyor. Tabii ki teminatlar verilebilir. Türkiye'deki borçlanma konusunda bir takım garantiler içerebilir" dedi.

Kerkük toprağını istemiyoruz

Gül, "Türkiye'nin, Kerkük petrollerini geri alma niyeti var mı?" sorusu üzerine, şunları kaydetti: "Irak'ın kaynakları Irak halkına aittir, ait olmalıdır. Araplar, Kürtler, Türkmenler, Irak'ın bir parçası haline gelmiştir. Türkiye toprak istemiyor. Tabii ki biz Kerkük konusunda ilgiliyiz. Ama ne açıdan? Eğer bölgede bir istikrar, barış varsa o zaman ekonomik işbirliği tabii ki artacaktır. Ortak yatırımlar gerçekleştirilecektir."

Başbakan Gül, "Türkiye Irak'a asker göndermek durumunda kalma olasılığı var mı?" sorusuna da, şu cevabı verdi: "Hükümetin görevi Türkiye'yi tüm şartlara hazırlamaktır. Samimi olarak barış için çalışıyoruz. Irak'ın toprak bütünlüğünün korunmasını ve siyasi olarak birliğin devam etmesini istiyoruz. Irak'ın sınırlarını güvence altına almak istiyoruz. Eğer denetimimiz dışında bir savaş başlarsa o zaman tabii ki bazı şeyleri değerlendireceğiz."

Powell ile askeri üsleri konuştular

Başbakan Gül ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan, Davos'ta, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ile "askeri üslerin kullanılması" konusunda geniş kapsamlı bir görüşme yaptılar. Yaklaşık 1 saat 10 dakika süren görüşmenin ardından, Gül, "Irak'ın bölgede tehlike yaratmaması konusunu görüştük. Olumlu bir görüşme oldu. ABD, Türkiye'nin Ortadoğu'daki girişimlerini memnuniyetle karşılamaktadır" dedi.

Meclis karar verecek mesajı

Görüşme için "açık, samimi ve dürüst" diyen Gül, "Biz, kaygılarımızı ortaya koyduk. Onlar neler düşündüklerini anlattılar. Savaşsız bir çözüm için her şeyin yapılması gerektiğini söyledim. Kendileri de doğrusu bu fikirdeler" dedi. Görüşmede "Bizim son girişimimizi, barış inisiyatifimizi, yaptığımız toplantıyı çok değerli bulduklarını ve bunların başarılı olmasını da arzu ettiklerini söylediler" diyen Başbakan Gül, şunları kaydetti: "Çünkü, savaşsız bir çözüm herkesin tercih ettiği bir çözümdür. Bunu Dışişleri Bakanı Powell da açık açık söyledi. Biz, uluslararası meşruiyete önem verdiğimizi söyledik. Türkiye'de Anayasa'ya göre Meclis'in bu tür konularda karar vereceğini açıkça söyledik." Gül, Powell ile tüm senaryoları ele aldıklarını, fakat savaşın bir seçim olamayacağını söyledi.

Türkiye'ye süre vermedik

Powell da görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada askeri üslerin kullanılması konusunda kapsamlı bir görüşme yaptıklarını bildirdi. Powell, "Türkiye'nin karar vermesi konusunda bir süre tanıdınız mı?" sorusu üzerine, Türkiye'nin yasal sürecinin farkında olduklarını, süre konusunu da anlayışla karşıladıklarını söyledi.

Görüşmede Türk tarafının, Türk halkının yüzde 90'ının savaş istemediğini ve bölge ülkelerinin kaos korkusu yaşadığını Powell'a aktardığı kaydedildi.

Gül ve Erdoğan Davos'ta ekonomi devleriyle buluştu

Başbakan Abdullah Gül ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan, dünyanın en büyük yatırımcı şirketlerinin üst düzey temsilcileri ile dün biraraya geldi. Seehof Oteli'ndeki yemekli toplantıya, Devlet Bakanı Ali Babacan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, AK Parti Kurucular Kurulu üyesi ve Genel Başkan Danışmanı Cüneyd Zapsu katıldı. Toplantıda, Ford'dan Barbara Kux, Boing'den Tom Pickering, Lafarge'dan Bertrand Collomb, Goldman Sachs'dan Bob Hormats, Bim Hundal, Peter Weinberg ve John Thain, BP'den Nick Butler, Procter-Gamble'den John Pepper, Nestle'den Peper Brabeck, Telecom İtalia'dan Marco De Benedettr, Unilever'den Antony Burgmans, İnterbrew'den Pierre Jean Everaert, HP'den Kaspar Rorsted, Microsoft'dan Jean Philippe Courtois, Schroders'den Andy Williams, İnvester'den Marcus Wallenberg, Thyssen-Krupp'dan Gerhard Cromme, ENI'den Roberto Poli ve Flextronics'dan Michael Marks hazır bulundu. Başbakan Gül, "hakkımızda başkalarından duyduklarınızı unutun ve bizim sözlerimize kulak verin" diyerek, yabancı sermaye konusunda da bugüne kadarki negatif unsurların, pozitife çevrildiğini dile getirdi. AK Parti lideri Erdoğan da, bugüne kadar yabancı sermayenin yaşadığı sorunları yerli sermayenin de yaşadığını ifade ederek, "Bundan sonra kendinizi evinizdeymiş gibi hissedeceksiniz" dediği öğrenildi. Öte yandan Erdoğan'ın, Atina Belediye Başkanı İsabelle Tornare ve uluslararası yatırımcı George Soros ile Victoria Oteli'nde ayrı ayrı görüştğü bildirildi.

'Tüm reformlar uygulanacak'

Basın toplantısında hükümetin ekonomik politikalarını da anlatan Gül, tek parti hükümetinin siyasi istikrar getirdiğini belirterek, "Tüm reform paketlerini uygulayabilmek için, gerekli bir parlamento çoğunluğuna sahibiz" dedi. Yabancı sermayeye açık olacaklarını belirten Gül, 2003 için yüzde 6.5 olan faiz dışı fazla hedefine bağlı kalacaklarını ve enflasyon hedefinin de yüzde 20 olduğunu söyledi. Bu arada Gül, pazartesi günü Strasbourg'ta Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde konuşacak.


 
Saddam'a ikinci mesaj
27 Ocak'ta BM denetçilerinin raporunun ardından, Türkiye, asker sayısı, kullanılacak üs ve limanlar konusunda ABD'ye cevap verecek. Ancak Saddam'a ikinci bir elçi gönderilebilir.
Vali egemenliğine son
İçişleri Bakanı ve valilerin belediye başkanlarını görevden almasına son veriliyor. Belediye başkanları sadece yargı kararı ile görevden alınabilecek.
Bakanlar Kurulu da yeniden yapılanıyor
Kamu reformu için Başbakan Yardımcısı Şahin başkanlığında 6 bakandan oluşan komisyon kuran hükümet, bazı bakanlıkları birleştirmeyi, bazı kurumları da tek çatı altında toplamayı planlıyor.
DENKTAŞ SERT ÇIKTI: Milli davadan vazgeçtiyseniz açıkça söyleyin
'Barış çabalarını destekliyoruz'
Seçimin iptali talebine ret
Çiçek: Öcalan biryere gitmiyor
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın F tipi cezaevine naklinin sözkonusu olmadığını belirtirken, "Malum kişinin güvenliği açısından bunda zaruret görülüyor" dedi. Çiçek, yaptığı yazılı açıklamada, F tipi cezaevlerine karşı başlatılan ölüm oruçlarını sona erdirme konusunda çabalarının sürdüğünü söyledi. 400'den fazla mahkumun ailesinin yanında olduğunu belirten Çiçek, "Kim ne fayda sağlayabiliyorsa buyursun yapsın" dedi. Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın F tipi cezaevine nakledileceği yolundaki haberlerin doğru olmadığını bildiren Çiçek, Öcalan'ın İmralı'da kalmaya devam edeceğini belirterek, "Malum kişinin güvenliği açısından bunda zaruret görülüyor" dedi.
AK Parti 21. asra damga vuracak
Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, AK Parti'nin Türk siyasi hayatına uzun yıllar damgasını vuracak bir parti olacağını söyledi. AK Parti Genel Merkezi'nde yapılan "3. Medya Tanıtım Başkanları Toplantısı'nda konuşan Şener, AK Parti'yi "demokratik muhafazakar parti" olarak niteleyerek, dünyadaki demokratik muhafazakar partilerin neredeyse bir asra yakın iktidarda kaldıklarını anlattı. Şener, "AK Parti bundan sonra Türk siyasi hayatına uzun yıllar, belki de asırlarca damgasını vuracak bir siyasi partidir" dedi.
Aksu: Bayrama kadar Meclis'e gelir
İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu da, Marmara ve Boğazları Belediyeler Birliği'nin Afyon'da düzenlediği "Yeni Yerel Yönetimler Yasası Hazırlıkları ve Belediyelerimizin Beklentileri" konulu seminerde, yasayla ilgili hazırlıkların son aşamaya geldiğini, ocak sonu ile şubat başında Meclis'e gönderileceğini açıkladı. Aksu, "Yeni yasayla, merkezi idarenin görev ve yetkileri belirlenecek ve bunun dışında kalan tüm görevler yerel yönetimlere bırakılacaktır. Mahalli idarelere, yerel ihtiyaçlara göre yönetim biçimlerini geliştirme yetkisi verilecektir. Ayrıca, belediyelerin karar alma süreçlerine sivil toplum örgütlerinin katılımı sağlanacaktır" dedi.
Kızılay 'çadır-depo'lar kuruyor
Kızılay, ABD'nin Irak'a saldırması durumunda Türkiye'ye gelecek sığınmacılar için çalışmalarını sürdürüyor. Dün sabahtan itibaren, tırlarla getirilen 8 depo çadırının TPIC (Turkish Petroleum International Company) bahçesine kurulmasına başlandı. Yetkililer, "İnsani yardım malzemeleri bu çadırlara yerleştirilecek" dediler.
NATO heyeti Eskişehir'de üs inceledi
NATO temsilcilerinden oluşan 8 kişilik heyet, Eskişehir'deki askeri tesislerde incelemede bulundu. Garnizon Komutanı Korgeneral Faruk Cömert'i ziyaret eden heyet, NATO Hava Kontrol Grup Komutanlığı'na giderek inceleme yaptı.
26 Ocak 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED