T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Barış düşmanı kazandı

İsrail tarihinin en düşük katılımlı seçiminde Başbakan Ariel Şaron'un Likud Partisi 37 sandalye kazandı. Gerileyen İşçi Partisi koalisyona katılmayacak. Şaron bütün siyonistleri birleşmeye çağırdı.

İsrail'de önceki gün yapılan erken genel seçimlerin ardından askerlerin ve diplomatların kullandıkları dışında oyların tamamı sayıldı. Gayri resmi kesin olmayan sonuçlara göre, Başbakan Ariel Şaron'un sağcı Likud Partisi 120 sandalyeli mecliste 37 sandalyenin sahibi oldu. Askerlerin ve diplomatların oylarının sayılmasından sonra sonuçta az bir değişiklik olabileceği belirtilirken, kesin olmayan sonuçlara göre meclisteki sandalye dağılımı şöyle oldu: Likud Partisi: 37, İşçi Partisi: 19, Şinui Partisi: 15 Şas Partisi: 11.

Diğer sandalyeler de küçük partiler arasında dağılırken, aralarında Likud ve Şas'ın da bulunduğu sertlik yanlısı, ırkçı partilerin mecliste 67 sandalyenin sahibi olduğu, aralarında İşçi Partisi ve Şinui'nin bulunduğu güvercinler olarak nitelenen merkez partilerin 53 sandalye kazandığı kaydedildi. Şaron, seçim galibiyetini ilan ettiği konuşmasında, geniş tabanlı birlik hükümeti kurmaya çalışacağını söyledi.

Seçim zaferine rağmen tek başına iktidar için meclis çoğunluğunu sağlayamayan Şaron, "Biraraya gelme zamanı. Bugün ilan ediyorum, cumhurbaşkanının beni hükümeti kurmakla görevlendirmesinden sonra bütün Siyonist partilerden mümkün olan en geniş tabanda birlik hükümetine katılmalarını isteyeceğim" demişti. İşçi Partisi lideri Amram Mitzna ise Şaron'un konuşmasından önce seçim yenilgisini kabul etmiş ve Likud Partisi ile bir birlik hükümetinde yer almayacağını yinelemişti.

Mübarek, Şaron'u kutladı

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Şaron'u telefonda kutladı. Görüşmede Ortadoğu'da barış sürecinin devamına olan ihtiyacı ele alan liderlerin, yeni hükümetin kurulmasından sonra biraraya gelmeye kararı verdikleri bildirildi.

Arafat: Konuşacak kimse kalmadı

Mübarek'in Şaron'un seçilmesine gösterdiği olumlu yaklaşımın aksine, diğer Arap ülkeleri seçim sonuçlarını "İsrail barış istemiyor'' şeklinde yorumladı. Filistin lideri Yaser Arafat, İsrail seçim sonuçlarına tepkisini ''Geride konuşabileceğimiz kimse kalmadı. Lapid ile birkaç yıl önce tanıştım. Belki Lapid ile bir şansımız olabilir'' diyerek dile getirdi. Yosef Tommy Lapid, Şinui Partisi'nin başında bulunuyor.

Hamas'in ileri gelen yetkililerinden Abdülaziz el Rantisi, Şaron'un yeniden seçilmesinin "İsrail'in Filistinlilere karşı şiddete devam etmesi ve Filistin mücadelesi ile karşı karşıya kalacağı'' anlamını taşıdığını söyledi. Filistin Enformasyon Bakanı Yaser Abdrabbo, seçim sonuçlarının, barış ihtimalini ortadan kaldırdığını ve bunun, İsrailliler ile Filistinliler'in, üzüntüyle anımsayacakları bir hata olduğunu söyledi. Filistinli baş görüşmeci Saib Erakat da Şaron'un seçim zaferinin, şiddet olaylarının tırmanması sonucunu doğurabileceğini belirtti. Erakat, karamsar bir dil kullanarak, "İşler daha da kötüye gidecek, barış süreci dondurulacak, durum daha da kötüleşecek" dedi.

BARIŞ İÇİN UMUT KALMADI

Lübnan Başbakanı Refik Hariri, İsrailli seçmenlerin Filistinliler ile Araplara en düşman adayı seçtiklerine işaret ederek, sağ kanat partilerin zaferi, İsrail'de barış kavramının yok olduğunu gösteriyor diye konuştu. Suriye'de iktidardaki partinin yayın organı El Baas, "İsrail seçimlerinin sonuçları önemli değil. Çünkü tüm İsrail liderleri, aynı paranın yüzleri. Seçimler yanlızca, Filistinlilere karşı daha fazla suç işlemek ve daha fazla terörizm yapmak amacıyla rollerin dağıtıldığı bir oyundur" dedi.

 
Bush dünyaya meydan okudu
ABD Başkanı, Saddam'ın Ortadoğu'yu fethedeceğini ve bütün dünyayı tehdit ettiğini iddia etti. Güvenlik Konseyi'nin toplanmasını isteyen Bush, ABD'nin tek başına savaşacağını açıkladı.
Amerika'nın önündeki asıl engel Türkiye
Le Monde Gazetesi'nin Washington muhabiri Patrick Jarreau, dünkü yazısında ABD'nin muhtemel Irak savaşı ile ilgili Türkiye'den gelen ciddi bir direnç ve engelle karşı karşıya olduğunu ifade etti:
Pakistan'da ABD ve İngiliz petrol şirketlerine savaş
Nobel ödüllü Grass'tan ABD'ye ağır eleştiri
Nobel ödüllü Alman yazar Guenter Grass, Guardian gazetesindeki köşesinde, ABD'-ye sert eleştiriler yönelterek Irak'la bir savaşın istendiğini ve bunu diğer savaşların takip edeceğini yazdı. Çalışmaları arasında "The Tin Drum" isimli savaş karşıtı bir kitabın da bulunduğu 75 yaşındaki sol kanat barışsever Grass, yazısında "Bu savaş tezgahı, istenen bir savaş. Bu, plan yapanların kafasında zaten dönüyor. İnsanların, varolmayan yerlerde nasıl düşmanlar ortaya çıkardığını biliyoruz" dedi. ABD' ye yönelik ağır eleştiriler yönelten Grass, Washington ve müttefiklerini "ikiyüzlülükle" suçlayarak "Bağdat'la ihtilafın kaynağının, petrol ve egemenlik isteğine" dayandığı yorumunu yaptı. Grasss, "Şimdiki ABD Başkanı, yüzyüze kaldığımız ortak tehlikenin mükemmel bir ifadesidir. Iraklı diktatör Saddam , bu demokratik dünya gücü ve müttefiklerinin bir zamanlar silah kardeşiydi" dedi. Grass, "Tecrübelerim bana, bu istenen savaşın aynı sürücünün arkasında diğer savaşların takip edeceğini söylüyor" ifadesini kullandı. Grass, "Biz Almanların, yaklaşan deliliğe hayır diyeceğimizi umuyorum" dedi.
30 Ocak 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED