AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

K Ü L T Ü R
Osmanlı halk kıyafetlerinin de
bir müzesi var

Bursa'da Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi'nde, tarihi 17. yüzyıla uzanan 70 kıyafet ve 350 parça takı sergilenecek.

Bursa'da, Şair Ahmet Paşa Medresesi'nde kurulan Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi'nde, tarihi 17. yüzyıla uzanan Anadolu ve Osmanlı Rumelisi'nden çeşitli yerlere ait 70 kıyafet ve 350 parça takı sergilenecek. Anadolu Folklor Vakfı Kurucu Üyesi ve Bursa Şube Başkanı Esat Uluumay, 40 yıl önce halk kültürü hakkında araştırmalar yapmaya başladığını, bu sırada da çeşitli yörelerden topladığı parçalarla 18 değişik koleksiyon oluşturduğunu söyledi.

Koleksiyonunu sergilemek amacıyla müze açmaya karar verdiğini belirten Uluumay, Şair Ahmet Paşa Medresesi'nin Vakıflar Genel Müdürlüğü, Bursa Valiliği, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yardım ve izinleri ile açıldığını anlattı. Uluumay, "Müzenin modasından tekstiline, dericiliğinden kuyumculuğuna kadar ana kaynak teşkil edecek bir yapısı var. Müze, görsel ve plastik sanatlara da kaynak olabilecek." dedi.

"Hatice Hanım'ın başında oldum tarak"

Takı ve kıyafetlerin sergileneceği müzede Türk kahvesi, Türk hamamı, Türk atçılığı malzemeleri de yer alıyor. Müzede, üzerinde sözler bulunan bazı Osmanlı eşyaları da var. Hamam malzemeleri standında sergilenecek fildişi bir tarağın üzerinde 'Ben bir fildişiydim, geldiğim yollar ırak, Hatice Hanım'ın başına oldum tarak' yazarken, bir diğerinde ise 'Aman efendim alma bırak, Emine Hanım'ındır bu tarak' yazıyor. Çeşitli kurs ve sergilerin açılacağı bir kültür merkezi olma özelliği de taşıyacak müzenin, 18 Eylül'de açılması planlanıyor.



22 Ağustos 2004
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED