AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
'Bebekleri, çocukları öldürdük'

Irak'ta savaşmak istemeyen 5 bin 500'den fazla Amerikan askeri firar etti. Firari askerlerden biri, "Erkekleri, kadınları ve küçük çocukları öldürdük. Bebeklerin kollarının koptuğunu gördüm. İnançlarım olmasa aklımı yitiririm" dedi.

Vietnam Savaşı sırasında, 55 bin askeri Kanada'ya kaçan ABD'nin, Irak'ta savaşmak istemeyen 5500'den fazla askeri firar etti. Rakamı Pentagon da doğruladı. CBS TV'sinin '60 Dakika' adlı programında, rakamın Pentagon'un resmi verisi olduğu belirtilirken, Kanada'ya kaçan bazı firari askerlere görüşleri soruldu. Vietnam Savaşı döneminde, 55 bin ABD askeri Kanada'ya kaçmıştı. O dönemde, firarilerin Kanada'da kalması kolaydı. Şimdi kurallar değişti ve çok daha sıkı hale getirildi.

Irak'ta görev emri geldikten sonra Teksas'taki birliğinden Ontario'ya kaçan Brandon Hughey, Saddam'ın kitle imha silahları bulunmadığını ve 11 Eylül ile Irak arasında bağlantı kanıtlanamadığını öğrenince öfkelendiğini söylüyor. Savaşa gitmemek için, North Carolina'daki birliğinden 2 Ocak'ta firar eden Jeremy Hinzman, ABD ordusuna, 11 Eylül saldırısından beri, kine dayalı bir eğitim verildiğini belirterek, "Irak'taki savaş yasa dışı ve ben bu savaşa katılsaydım, savaş suçlusu olurdum" görüşünü savundu. Irak'ta görev yapmayı reddetmesinden sonra Kanada'dan siyasal sığınma isteyen bir başka asker ise, ABD ordusunun, "tüm Arapları ve tüm Müslümanları, potansiyel teröristler olarak gördüğünü" belirtmişti.

Bebeklerin kolları koptu

23 yaşındaki ABD askeri James Claybon Brown, Los Angeles'ta ve gazilere hizmet veren bir sığınakta yaşıyor. Brown, hem Afganistan'da hem de Irak'ta görev yaptı. Yanlışlıkla sivillerin öldürülmesini unutamadığını söyleyen Brown, "Erkekleri, kadınları ve küçük çocukları öldürdük. Bebeklerin kollarının koptuğunu gördüm. Bununla yaşamak çok zor. İnançlarım olmasa aklımı yitiririm" dedi.

Irak'ta kaybolduktan sonra Lübnan'da ortaya çıkan Amerikalı deniz piyadesi hakkında askerden kaçma iddiasıyla dava açıldı. ABD ordusu, onbaşı Vasıf Ali Hasun'un dosyasını hazırlamak için beş ay soruşturma yürüttü. Onbaşı Hasun haziran ayında Felluce yakınındaki bir askeri kampındayken ortadan kaybolmuştu. Ortaya çıktığında direnişçiler tarafından kaçırıldığını ve 19 gün rehin tutulduğunu ileri sürdü ve "Görevden kaçmadım" dedi. Arap televizyonunda yayınlanan görüntülerde, onbaşı gözleri bağlı ve tepesinde bir kılıçla sergileniyordu. Ancak Hasun temmuz ayında Beyrut'taki Amerikan elçiliğinde ortaya çıktı. Hasun'un Irak'tan Lübnan'a nasıl ulaştığı hala belirsiz. Zira bunun için 800 kilometre yol katetmesi ve Suriye topraklarından geçmesi gerekiyor. ABD askeri sözcüsü, onbaşı Hasun'un görev yerinden izinsiz ayrılmak, devlet malına zarar vermek ve orduya ait bir tabancayı çalmakla suçlandığını açıkladı.

ABD, asker bulamıyor

İngiltere'de yayımlanan Times gazetesi Irak işgali nedeniyle Amerikan ordusunun kendi personeli arasında ciddi sorunlar yaşadığını bildirdi. Gazetenin dünkü sayısında yeralan habere göre, Amerikan ordusu asker bulmada zorlanıyor, askerden kaçma olayları artışta ve askerler arasında moral düşük. Dahası ordu kendi askerleri tarafından giderek artan biçimde mahkemeye veriliyor. Gazete yüzde on ile Amerikan ordusunda ölüm oranının tarihin en düşük düzeyine gerilediğini, ancak ağır yaralar alan ve sakatlanan askerlerin savaşın dehşetini evlerine taşıdığını belirtti.

Irak'ta, Amerikalı bir astsubay Iraklı bir sivili öldürmekten suçlu bulundu. Johnny Horne adlı astsubayın, Bağdat'ın Sadr Kenti mahallesinde ağır yaralı ve silahsız olan Iraklı bir sivili 18 Ağustos'ta öldürmekten suçlu bulunduğu açıklandı.

  • WASHİNGTON



  • 11 Aralık 2004
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED