AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
İsrail soykırım yapıyor

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırıları giderek katliama dönüşüyor. Sağır ve dilsiz bir Filistinliyi öldüren İsrail askerleri kalabalığın üzerine füze fırlatttı. İran, savunmasız Filistinlileri öldüren İsrail'i soykırım yapmakla suçladı.

İsrail ordusu, Başbakan Ariel Şaron'un emriyle başlattığı "Tövbe Günü Operasyonu'' ile Gazze Şeridi'nde, Filistinlilerin yaşadığı 9 kilometrekarelik alanı yeniden işgal etti. İsrail Radyosu'nun, Gazze'deki kaynaklara dayanarak verdiği habere göre, İsrail ordusu, yüzlerce asker, 200 tank, silahlı araçlar ve helikopterler eşliğinde, Gazze Şeridi'nin sahil bölgesindeki 9 kilometrekarelik hatta yerleşti.

Radyonun haberinde, Kassam füzelerinin menzilinin 9 kilometre olduğu belirtildi. Tam sayısı hakkında bilgi verilmemekle birlikte, İsrail Ordusu'na bağlı 2000 birliğin kontrol altında tuttuğu bölgede, Filistinlilerin yaşadığı Beyt Lahiya ve Beyt Hanun da yer alıyor.

Öte yandan, İsrail Ordu Sözcüsü, Gazze'de önceki gece öldürülen biri üst düzey iki Hamas üyesinin kimliğini açıkladı. Öldürülen Hamas üst düzey görevlisinin adının Mehdi Mustafa (34), diğerinin de Halid Emrit (28) olduğu bildirildi. İsrail Ordu Sözcüsü, Gazze Şeridi'nin etrafındaki güvenlik çitlerinden geçmeye çalışan 4 Filistinlinin de öldürüldüğünü duyurdu.

Sağır ve dilsiz Filistinli öldürüldü

İsrail savaş uçaklarının, Gazze'nin kuzeyinde hava saldırısı düzenlediği ve bir kalabalığın üzerine iki füze fırlattığı bildirildi. Hava saldırısında ilk belirlemelere göre 3 kişinin öldüğü bildirildi. İsrail hava saldırısında, eşek arabasıyla yolculuk eden 3 Filistinlinin öldüğü kaydedildi. Öte yandan, İsrail askerleri Batı Şeria Cebeliye mülteci kampında dün sağır ve dilsiz 1 Filistinli'yi ateş açarak öldürdü. Filistin sağlık kaynakları, kampın doğu bölümünde 36 yaşındaki Raed Ebu Vadi'nin başına isabet eden bir kurşunla öldüğünü söylediler.

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cebaliye Mülteci Kampında bir Filistinlinin daha öldürüldüğü bildirildi. Bu son olayla, İsrail'in, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde başlattığı geniş çaplı saldırılarda ölen Filistinli sayısı 64'e yükseldi.

İran: İsrail soykırım yapıyor

İran, İsrail'i Gazze Şeridi'nde soykırım yapmakla suçlayarak uluslararası topluma İsrail'in sürdürmekte olduğu saldırıyı durdurmak üzere müdahale etmesini istedi. İran Dışişleri Bakanı Hamid Rıza Asefi, "İsrailliler tarafından Filistinliler'in soykırımı ve uluslararası hukuk ihlalleri karşısında uluslararası toplumun savunmasız Filistin halkını savunmak için harekete geçmesine ihtiyaç vardı. Gazze Şeridi'nde masum insanların katliamı Siyonist rejim liderlerinin topluma karşı gayri insani tutumlarının daha da arttığını göstermiştir" dedi. İsrail, Kassam roket saldırılarını durdurmak amacıyla saldırı düzenlediğinde ısrar ediyor.

AB, İsrail'i sert dille kınadı

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki 'operasyonu' Avrupa Birliği (AB) tarafından sert bir dille eleştirildi. AB Dönem başkanı Hollanda tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in vatandaşlarını terör saldırılarından koruma hakkı olduğu, ancak bu hakkı kullanırken uluslararası hukuk kurallarına uyulması gerektiği kaydedildi.

AB'nin açıklamasında çarşamba günü Hamas tarafından düzenlenen füze saldırısı da eleştirildi. İsrail'in Sderot kentine yapılan saldırıda iki İsrailli çocuk öldürülmüştü. Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, durumu yatıştırmak için herşeyin yapılması gerektiğini bildirirken, ABD de, İsrail'e fazla askeri güç kullanmaması çağrısında bulundu.

Filistinli mahkumlara rutin dayak

Filistinli bir avukat, İsrail cezaevlerinde bulunan Filistinlilere dayak ve kötü muamelenin "rutin" olduğunu söyledi. Filistin'deki bir haber sitesinde, avukat Ferid Hamid Havaş'ın, İsrail cezaevlerindeki Filistinlilerin durumuna ilişkin sözlerine yer verildi. Cenin'li avukat Havaş, Salem'deki İsrail Askeri Hapishanesi yönetiminin, Filistinlilere ekmek ve ilaç verilmesini engellediğini söyledi. Havaş, Filistinlilerin avukatlarıyla görüşmeleri nin "güvenlik gerekçesiyle" yasaklandığını söyledi. Hapishanelerde erkeklerin yanı sıra halen 100 dolayında Filistinli kadın ve 377 çocuk bulunduğu belirtiliyor. Çocuklardan yüzde 80'inin kötü muamele ve işkenceye tabi tutulduğu, üçte birinin "hasta olduğu" öne sürülüyor.



4 Ekim 2004
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED