AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Enflasyon TÜFE'de tek haneye döndü

DİE verilerine göre, eylül ayında toptan eşya fiyatları yüzde 1.85, tüketici fiyatları binde 9 artış gösterdi. Yıllık enflasyon TEFE'de yüzde 12.5, TÜFE'de yüzde 9 olurken; çekirdek enflasyon binde 6 çıktı.

Petrol fiyatlarındaki tırmanışın yarattığı fiyat baskısının sınırlı oranda hissedildiği Eylül ayında enflasyon, yıllık bazda tüketici fiyatlarında yeniden tek haneye dönüş yaptı.

Devlet İstatistik Enstitüsü'nden yapılan açıklamaya göre, eylül ayında Toptan Eşya Fiyatları Endeksi (TEFE) yüzde 1.85, Tüketici Fiyatları Endeksi binde 9.4 artış gösterdi. Eylül ayında yıllık enflasyon ise TEFE'de yüzde 12.5, TÜFE'de yüzde 9 oldu. Böylece ağustos ayında iki haneye yükselen tüketici fiyatları yeniden tek haneye gerilemiş oldu.

Yılın dokuz ayında fiyat artışları ise toptan eşyada yüzde 9.31, tüketici fiyatlarında yüzde 4.85 olarak hesaplandı. Bu arada, eylül ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon, toptan eşyada yüzde 11.16, tüketici fiyatlarında yüzde 12.87 oldu.

Çekirdek enflasyon olarak adlandırılan özel sektör imalat sanayinde fiyat artışı, eylül ayında yüzde 0.6 düzeyinde gerçekleşti.

Okul dergileri zam şampiyonu

Toptan eşya fiyatlarında Eylül'de görülen yüzde 1.85'lik genel artışa karşın, fiyat artışı, kamuda yüzde 1.2, özel sektörde yüzde 2.1 oldu. Tüketici fiyatları endeksine göre, Eylül'de en yüksek fiyat artışı yüzde 3.3 ile eğitim harcamalarında görüldü. En fazla fiyatı artan mal, yüzde 25 ile okul dergileri oldu. Konut ile ilgili harcamalarda aylık yüzde 2 artış olurken, kiralardaki artış yüzde 2.5'e ulaştı. Giyim ve ayakkabı fiyatlarında genel artış yüzde 1, sadece ayakkabı fiyatlarındaki artış ise yüzde 2.5 düzeyinde gerçekleşti.

Fiyatlar, gıda, içki ve tütün ile ulaştırmada yüzde 0.2, lokanta, pastane ve otel, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.6, ev eşyasında yüzde 0.4, eğlence ve kültür ve sağlık harcamalarında yüzde 0.1 arttı.

En fazla fiyat artışı Marmara bölgesinde

Türkiye genelinde Eylül ayında tüketici fiyatlarında ortalama yüzde 0.94 oranında artış kaydedilirken, en yüksek fiyat artışı, yüzde 1.6 ile Mersin'de oldu. Tüketici fiyatları yüzde 1.2 ile en yüksek Marmara'da artarken, Karadeniz'de artış yüzde 0.3'te kaldı. Güneydoğu Anadolu'da yüzde 0.8, Doğu Anadolu'da yüzde 0.4, Ege'de yüzde 1.1, İç Anadolu'da yüzde 0.6 ve Akdeniz'de yüzde 0.9 fiyat artışı kaydedildi. Yıllık enflasyon, Ege'de yüzde 10.8, Marmara'da yüzde 9.8, Karadeniz'de yüzde 9.5, . Akdeniz'de yüzde 8, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da yüzde 7.5 olarak gerçekleşti.



4 Ekim 2004
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED