AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ

  • BDDK: Bankaların önü tasarı ile açılacak
    Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, bazı bankacıların yeni Bankalar Yasa Tasarısı ile ilgili eleştirilerine tepki göstererek, hazırlık aşamasında tüm bankalardan görüş aldıklarını belirtti ve "Tasarıyla ilgili tartışmanın zemini BDDK'dır. Tasarı, bankaların önünü açacak" dedi. Bilgin, yeni tasarısının iki- üç hafta içinde tamamlanacağını belirterek, tasarının ilgili kuruluşlardan gelen görüşler doğrultusunda tekrar düzenlendiğini söyledi. Bilgin, "Tasarı hazırlıkları sırasında tüm bankalardan görüş aldık. Kanunun son hali bile ortaya çıkmadan tasarıyı eleştirmek yanlıştır." dedi.


  • Vakıfbank'tan "elele" kampanyası
    Vakıfbank, meslek gruplarına yönelik, avantajlı bankacılık hizmetleri sunmak amacıyla yeni bir uygulama başlattı. Elele kampanyasının ilk olarak, Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet mensuplarıyla imzalanan protokollerle hayata geçirilmesi, daha sonra diğer tüm meslek gruplarını kapsayacak şekilde genişletilmesi hedefleniyor. Bankadan yapılan açıklamaya göre, "Elele Kampanyası" ismi verilen yeni uygulamada banka, meslek gruplarına, tüm bireysel kredilerden, özel faiz ve vadelerle yararlanma, meslek grubuna özel kredi kartıyla ucuz ve taksitli alışveriş, düşük faiz ve daha fazla VakıfPara kazanma imkanı gibi birçok avantaj sunuyor.


  • Hayvan kaçakçılığı tüm hızıyla sürüyor
    Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye'de et üretimi ile talebi arasında yüzde 4-5 açık olduğunu, ithalatın kronik hale geldiğini söyledi. TZD tarafından hazırlanan, ''Hayvancılık Raporu 2004''ü açıklamak üzere basın toplantısı düzenleyen Yetkin, et ve hayvan kaçakçılığı sorununun devam ettiğini, Türkiye'nin bütün sınırlarından kaçak hayvan ve et sokulduğunu ileri sürdü. Bunu bütün kamu yetkililerinin, Tarım ve Köyişleri Bakanı'nın da bildiğini ifade eden Yetkin, ette üretim ve talep arasındaki açığın, ithalat ile değil,üretimi artırıcı desteklerle çözümlenmesi gerektiğini kaydetti. Tarım ve Köyişleri Bakanı Güçlü'nün Türkiye'de deli dana hastalığına rastlanmadığını açıkladığını hatırlatan Yetkin, şöyle devam etti: ''Bakanlık (yoktur) diyorsa, buna inanmak durumundayız ve inanıyoruz. Bakanlık şimdiye kadar bin 750 adet analiz yapmış. Ama dünyada, (hastalık yoktur) diyebilmek için yılda ortalama 100 bin analiz yapılıyor. Deli dana hastalığının kuluçka dönemi 2.5-10 yıl arasında değişiyor..''


  • GAP'tan en çok ihracat Irak'a yapıldı
    GAP bölgesinden en fazla ihracat yapılan ülkeler sıralamasında Irak, açık ara liderliğini sürdürüyor. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği verilerine göre, Ocak-Ağustos 2004 döneminde bölge illerinden Irak'a yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 153 oranında artarak 42 milyon 100 bin dolardan 106 milyon 300 bin dolara ulaştı.


  • ERDEMİR'DE ORTAKLAR KAZANDI
    Recai Berber, "ERDEMİR'in özerk yapısı ve yüzde 46.5 gibi oranla halka açıklığı nedeniyle özel bir şekilde özelleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yüzde 100 özelleştirilmeli ama çelik sektörünün sanayileşme sürecindeki rolü ön planda tutulmalı'' dedi. Geçen yıl ERDEMİR'in borsa değerinin 400 milyon dolar civarında olduğuna işaret eden Berber, "Şu anda 1.8 milyar dolar. Yani 100 bin dolar yatıran şu anda 400 bin dolar sahibi oldu. Bizden çok, ortaklarımız kazandı'' diye konuştu. Berber, ERDEMİR'in Poscow ve Arselor şirketlerindeki gibi bir yöntemle özelleştirilmesi gerektiğini söyledi.


  • Erdemir'in değeri 4 milyar $
    Erdemir'in özelleştirilmesi ile ilgilenen birçok yabancı firmanın bulunduğuna da dikkati çeken Recai Berber, şunları kaydetti: "Bir yabancı yatırım fonunun yöneticileri, geçenlerde nasıl olacağına ilişkin ziyaret etti. Borsadaki değerimiz belli, 1.8 milyar dolar. Ben de onlara sordum, (size göre ERDEMİR'in değeri ne?). Açık söyleyeyim, onlar (4 milyar dolardan aşağı değil) dediler. Bu bir aracı kurumun analisti, yöneticisi. Blok satış konusunda ilgilenen çok sayıda yabancı firma var. ABD'den Çin'e ve Rusya'ya kadar. Dünyadaki büyük çelik gruplarının hepsi görüşmek istiyor. Kongreye katılanların dörtte biri tesislerimizi gezmek istediklerini ilettiler." Berber, yabancı yatırım fonunun hangisi olduğuna yönelik, "İngiltere'de bir yatırım bankası'' cevabını verdi.


  • Dünya bankası 30 cent'e satılamadı
    Açık artırma başlangıç bedeli olarak, Dünya Bankası'nın Haiti'de bir saatlik asgari ücret miktarı olarak belirlediği, 30 cent (yaklaşık 450 bin TL) konurken, bankanın satışa sunulduğu siteyi 50'den fazla kişinin ziyaret etmesine rağmen 30 cent'ten fazla teklif verenin çıkmadığı kaydedildi. Ekonomik Adalet Merkezi isimli kuruluş, küreselleşmenin olumsuz etkilerini azaltmak için Dünya Bankası'nı Internet'teki açık artırma sitesi eBay'da satışa çıkardı. Satış ilanının başlığında "Dünya Bankası - Antikalaştı (çalışmıyor)" ifadesi dikkati çekti. Dünya Bankası, Türkiye dahil gelişmekte olan ülkelere açtığı kredilerin isimlerini değiştirdi. "Uyum kredileri", "Kalkınma politikası kredisine" dönüştürüldü.


  • Kömür üretimi düştü
    Türkiye Taşkömürü Kurumu maden ocaklarında, bu yılın 9 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre kömür üretiminde 111 bin 108 ton açık oldu. Kurumda bu yılın 9 ayı itibariyle yeraltından 378, yerüstünde de 179 olarak 557 işçinin emekliye ayrıldığına işaret eden yetkililer, üretime yönelik işçi açıklarının giderilmesinin şart olduğunu söyledi. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden ocaklarında, kömür üretiminde 111 bin 108 ton açık oldu.


  • Dış Ticaret Haftası bugün başlıyor
    7. Dış Ticaret Haftası Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla bugün başlıyor. 10 Ekim'e kadar devam edecek olan Dış Ticaret Haftası'nda başarılı ihracatçılara ödülleri de verilecek. 7. Dış Ticaret Gençlik Kurultayı'nın da açılacağı hafta kapsamında düzenlenecek panellerde, "Türkiye'nin geleceğini inşa etmek", "Rekabet için tasarım" ve "İhracata dayalı büyüme" gibi ana başlıklar altında dış ticaret masaya yatırılacak.


  • EPDK'den 10 şirkete lisansları verildi
    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik piyasasında faaliyet göstermek üzere 6 şirkete 9 lisans, doğalgaz piyasasında da 4 şirkete 6 lisans verdi. Zorlu Enerji, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi , Bursa, Kırklareli-Lüleburgaz ilçesi, Ankara ASO 1. OSB'de faaliyet göstermek üzere 25'er yıl süreli 4 üretim lisansı aldı.


  • 'Marmaray' ihalesi yakında ilana çıkıyor
    Tüp geçiti de içine alan "Marmaray'' projesi kapsamında Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı banliyö hatlarının iyileştirilmesine yönelik ihale, yakında ilan edilecek. İhale çalışmaları, projeye sağlanan kredinin ardından hızlandırılırken, DLH Genel Müdürlüğü, banliyö hatları için yapılacak uluslararası ihalenin önseçim soru formlarını hazırlamaya başladı. 70 kilometre uzunluğundaki banliyö hatlarının iyileştirilmesi ile proje kapsamında yer alan diğer işlerle ilgili ihalenin, 2005 yılı Ocak ayında ilan edilmesi bekleniyor.



    4 Ekim 2004
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED