AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
Erdoğan: Türkiye'nin katılımıyla AB,
dünyanın sigortası olur

Başbakan Tayyip Erdoğan, "Türkiye'nin katılmasının AB'ye kazandıracağı çok büyük önem var. İnanıyorum ki barışın küreselleştiği bir dünyanın en önemli sigortası o zaman AB olacaktır" dedi.

Başbakan Erdoğan ile Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Başbakanlık Binası'nda yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler. Erdoğan, Schröder ile heyetlerarası çok verimli görüşme yaptıklarını ifade ederek, Schröder'in 6 Ekim'de yayınlanacak İlerleme Raporu'nun olumlu çıkacağı istikametinde bir beklentisinin olduğunu kaydetti.

Erdoğan, 2007-2008 yıllarında üye olacak iki ülkeyle birlikte 27 AB ülkesiyle el ele, omuz omuza bir adım atacaklarını kaydederek, "Bu güçlü bir AB'nin, medeniyetler arası uzlaşmanın gerçekleştiği bir adres olan AB'nin oluşmasına yönelik bir adımdır. Buraya Türkiye'nin katılmasının ona kazandıracağı çok büyük önem var. İnanıyorum ki barışın küreselleştiği bir dünyanın en önemli sigortası o zaman AB olacaktır" diye konuştu.

Saygın Avrupa, örnek olur

Başbakan Erdoğan'a Konzerthaus'da düzenlenen bir törenle Schröder tarafından "Quadriga" ödülü verildi. Başbakan Erdoğan, yaptığı teşekkür konuşmasında, "Kültürler arasında önyargılardan arınılması gerekir. Saygın ve güvenli bir Avrupa, dünyanın diğer bölgeleri için de bir esin kaynağı olacaktır" dedi. Schröder de Quadriga ödülüyle büyük bir reformcuyu, ülkesini AB'ye sokacak olan bir kişiyi ödüllendirmekten mutluluk duyduğunu söyledi.

Erdoğan'a 'saygı ve dostluk' ödülü

Başbakan Erdoğan, Alman sivil toplum kuruluşlarının verdiği "Quadriga (saygı ve dostluk)" ödülünü Başbakan Schröder'in elinden aldı. Erdoğan, Batı ile İslam dünyası arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine katkısından dolayı bu ödüle layık görülmüştü.

Schröder: Türkiye ile müzakerelere başlanmalı

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ise ülkesinin aralık ayında Türkiye ile üyelik müzakerelerinin başlatılması konusunda olumlu oy vereceğini söyledi. Erdoğan ile görüşmekten mutluluk duyduğunu kaydeden Schröder, Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'de göreve geldikten sonra uygulamaya koyduğu reformların bir devlet adamının en büyük başarılarından biri olduğunu belirtti.

6 Ekim'de AB Komisyonu'nun olumlu bir rapor vereceğini düşündüğünü söyleyen Schröder, "Almanya, aralık ayında üyelik müzakerelerinin başlatılması konusunda olumlu oyunu verecektir. Sayın Erdoğan ile müzakerelerin uzun ve zor olduğu yönünde de hemfikiriz"dedi.

Verilen sözler tutulmalı

Türkiye için olumlu oy kullanmalarının iki nedeni olduğunu belirten Schröder, "Türkiye'ye 40 yıldan beri siyasi kriterleri yerine getirdiğinde üyelik müzakerelerinin başlatılacağı söylenmişti. Uluslararası politikada verilen sözler tutulmalı" dedi. İkinci önemli nedeni, bölgesel koşullara bağlayan Schröder "Bölgenin, ne kadar istikrarsız olduğunu hepimiz görüyoruz ve Sayın Erdoğan'ın önderliğinde Türkiye, bölgede bir istikrar unsuru haline gelmiştir." şeklinde konuştu.

AB'nin özel statü teklif etmesi 'çirkin' olur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times'a verdiği demeçte, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyelikten farklı bir formülü kabul etmeyeceğini söyledi. "Türkiye'nin özel muameleye tabi tutulacak marjinalize bir durumda olmadığını'' kaydeden Erdoğan, "Bugüne kadar, hiçbir üye ya da aday ülkeye şartlı üyelik ya da özel üyelik veya şartlı ya da özel müzakere süreci teklif edilmemiştir. Bu fikir sadece Türkiye için mi akla gelmektedir? Böyle bir şey çok çirkin olacaktır'' şeklinde konuştu. Türkiye'yi reddetmenin AB'nin kendi standartları ve değerleriyle çelişeceği uyarısında bulunan Erdoğan, ''Bu durumda Avruplı liderler de İslam ile savaşta olmadıklarını gösterme fırsatlarını da yitireceklerdir'' dedi.

  • NEW YORK



  • 4 Ekim 2004
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED