AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
Müzakere sürecinde işimiz zor

AKPM üyesi AK Partili Akçam, "Türkiye'de kararları iç dinamikler belirlerdi, şimdi dış dinamikler belirliyor. Müzakere sürecinde AB çok şey isteyecek; kırmızı çizgilerimizi sınayacak" dedi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyesi ve AK Parti İzmir Milletvekili Zekeriya Akçam, Türkiye'nin AB'den müzakere tarihi alacağını, ancak müzakere sürecinde "kırmızı çizgileri" zorlayan önerilerle karşılaşabileceğini söyledi.

Yeni Şafak'a konuşan Akçam, Türkiye-AB ilişkilerinde "müzakere süreci" dönemine girildiğini ve bu dönemde hem içeriden hem de dışarıdan gelecek baskıların niteliğinin önemli olduğunu anlattı. Akçam, Avrupa Konseyi'ndeki görevi nedeniyle çok sayıda dış toplantıya katıldığını, Avrupalı meslektaşları ve müzakere sürecinde Türkiye'den hangi taleplerde bulunulacağına ilişkin olarak çalışan uzmanlarla görüştüğünü söyledi.

Hükümete AB üzerinden baskı

Akçam, hükümete karşı olanların eskiden farklı güç odaklarını kullandıklarını, şimdi ise AB üzerinden baskı yaptıklarını anlattı. Akçam şöyle dedi: "Hükümetin halktan aldığı güç karşısında muhalefet yapamayanlar veya menfaat çevreleri, AB'nin gücünü kullanmaya çalışıyor. Artık manivela değişti. Türkiye'deki kararları eskiden iç dinamikler belirlerdi şimdi dış dinamikler belirlemeye başladı. Hükümet karşıtları da bunu iyi gördü. AB üzerinden güç kullanmaya çalışıyorlar. Nitekim son zina tartışmasında görüldü, AB üzerinden sonuç alındığı tescil edildi." Bundan sonra hükümetin icraatlarına karşı çıkanların AB'nin bu gücünü kullanmak isteyeceğini anlatan Akçam, hükümetin çok duyarlı olması gerektiğini söyledi.

Seçim barajı düşsün

Akçam, AB'nin Kürtler'in Meclis'te temsil edilmediğine inandığını, bu nedenle seçim barajının yüzde 10'dan yüzde 7'ye düşürülmesini istediklerini söyledi. Akçam, bu temsil sorununun çözümü için Türkiye'nin bir an önce model tercihini yapması gerektiğini söyledi.

Her gruba 'pozitif ayrımcılık'

Akçam, AB'nin "Sünni Müslümanlar" dışındaki her dini kesime "pozitif ayrımcılık" istediğini de bildirdi. Akçam, "Pozitif ayrımcılık kavramı içine Aleviler giriyor; Hristiyan, Protestanlar, Yehova Şahitleri bile giriyor" dedi.

Kürtçe propaganda serbest

Siyasi Partiler ve Seçim Kanunları'nda değişiklik yapılarak Kürtçe başta olmak üzere tüm anadil ve etnik dillerde seçim propagandası yapılabilmesine izin verilmesi taleplerinin gündeme gelebileceğini anlatan Akçam, "Türkiye'nin çok dikkatli olması gereken bir döneme giriyoruz. Kırmızı çizgilerimiz zorlanabilir, Türkiye bu konuda sınanmak istenebilir" uyarısında bulundu.

  • HABER MERKEZİ / ANKARA

    Öger: Gururumuzla oynandığı anlar olacaktır

    Avrupa Parlamentosu Milletvekili Vural Öger, "Türkiye ile müzakerelere başlanacağını" belirterek, "Müzakere sürecinde sıkıntı çekeceğiz. Gururumuzla oynandığını düşündüğümüz olaylar olacaktır. Sakin olmamız lazım" dedi. Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi'nce İstanbul'da düzenlenen "İKÖ-AB Ortak Forumu Uluslararası Sempozyumu"na katılan Öger, 6 Ekim'de yayınlanacak İlerleme Raporu'nun olumlu olacağını ve 17 Aralık'ta da müzakere takviminin çıkacağını düşündüğünü söyledi. Vural Öger, "Önümüze çok uzun bir yol geliyor. Müzakere sürecinde sıkıntı çekeceğiz. Çok sabırlı olmamız lazım. Gururumuzla oynandığını düşündüğümüz olaylar olacaktır. Bu işi sakin bir şekilde ele almamız lazım" dedi.

    Özdemir: Asıl iş tarih aldıktan sonra

    Avrupa Parlamentosu'nun Yeşiller Partisi milletvekili Cem Özdemir, Türkiye'nin asıl işinin müzakere tarihi aldıktan sonra başlayacağını söyledi. AK Parti hükümetinin Türkiye'deki azınlıklarla barışmasının, toplumsal barışın sağlanması açısından önemine değinen Özdemir, "Ekonomi, siyasi ve daha birçok alanda Türkiye köklü bir şekilde değişime doğru gidi-yor. Türkiye son iki senede 30 sene boyunca yapmadığı değişimlere imza attı. 'Avrupai bir Türkiye', yani Müslüman çoğunlukla demokrasiyi biraraya getirmiş, dini ve etnik azınlıklara aynı hakları veren bir Türkiye, Avrupa için de bir kazançtır" dedi.

  • BRÜKSEL



  • 4 Ekim 2004
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED