AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
TSK'da yeni dönem

Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Örnek, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Fırtına ile 1. Ordu Komutanı Org. Tolon emekliye ayrıldı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na Ora. Karahanoğlu, Hava Kuvvetleri 'ne Org. Cömert atandı. Org. Başbuğ da 1. Ordu Komutanlığı'na getirildi.

Yüksek Askeri Şûrâ'nın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleştirilen "Ağustos ayı olağan toplantısı"nda alınan kararlar Başbakan Erdoğan imzası ve Cumhurbaşkanı Sezer'in onayından sonra açıklandı. YAŞ'ta alınan kararlarla, 30 Ağustos 2005 tarihi itibariyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) üst komuta kademesi şekillendi. Buna göre, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ve 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon emekli olacaklar. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nı Donanma Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nı ise Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert devralacak. Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ da 1. Ordu Komutanlığı görevini yürütecek.

Ege Ordu Komutanı Orgeneral Sebahattin Işık Koşaner Genelkurmay 2. Başkanlığı'na, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Fethi Remzi Tuncel de Ege Ordu Komutanlığı'na atandı. Oramiralliğe yükselen Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Muzaffer Metin Ataç Donanma Komutanı oldu. Orgeneralliğe yükselen Genelkurmay Başkanlığı Plan ve Prensipler Başkanı Hava Korgeneral Aydoğan Babaoğlu Harp Akademileri Komutanlığı'na atandı. Brüksel'deki Türk Milli Askeri Temsil Heyeti Başkanı Korgeneral Ergin Saygun da Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı'na getirildi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri bulundukları görevi bir yıl daha sürdürecek. 2'nci Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık, 3'ncü Ordu Komutanı Orgeneral Orhan Yöney ve Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral İsmail Koçman'ın görev yerlerinde de değişiklik yapılmadı. Şûrâ'da, Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı Korgeneral Avni Atila Işık ile 5. Kolordu Komutanı Korgeneral Hasan Iğsız bir yıl bekleme aldı. Geçen yıl görev süresi uzatılan 4. Kolordu ve Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Ömer Keçecigil ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Komutanı Korgeneral Engin Alan kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevkedildi.

Kara Kuvvetleri kademesinde durum

Şûrâ'ya bu yıl giren Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı Komutan Yardımcısı Korgeneral Hayrettin Uzun ile 15. Kolordu Komutanı Korgeneral Zafer Özkan da emekli oldu. Tümgeneral Bekir Kalyoncu, Afganistan Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti'nin (UGYK/ISAF) 2. dönem komutasını yürüten Tümgeneral Hilmi Akın Zorlu, Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Servet Yörük, Tümgeneral Yalçın Ataman ile İzmir İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tümgeneral Eyüp Kaptan korgeneralliğe yükseldi. Geçen yıldan temditli Tümgeneral Osman Doğu Silahçıoğlu, Tümgeneral Fikri Gönültaş, Milli Güvenlik Akademisi Komutanı Tümgeneral Nejat Müldür, Edirne 3. Mekanize Tümen Komutanı Tümgeneral Ali İhsan Gürcihan ile şûrâya bu yıl giren Tümgeneral Yalçın Özçer, Tümgeneral Yalçın Pehlivanoğlu, Tümgeneral Kerim Şahin, Tümgeneral Mehmet Ali Erdoğan ile Tümgeneral Ali Fuat Saraç da emekli oldu.

Askeri Yargıtay Başkanı emekli edildi

9. Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Muharrem Karaduman, Tümgeneral Abdullah Atay, Tümgeneral Kemal Ay, Tümgeneral Salih Güloğlu bir yıl bekleme aldı. Tümgeneral Nejat Bek'e ise bekleme verildi. Askeri Yargıtay Başkanı Hakim Tuğamiral Ferhat Ferhanoğlu ile Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı Hakim Tuğgeneral Erol Alpar emekliye sevkedildi. Askeri Yargıtay'da Hakim Albay Ahmet Alkış, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nde de Hakim Albay Turgut Arıbal tuğgeneralliğe yükseldi. NATO Türk Askeri Temsil Heyeti Başkanı Korgeneral Ergin Saygun da Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı'na getirildi. 2'nci Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık, 3'ncü Ordu Komutanı Orgeneral Orhan Yöney ve Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral İsmail Koçman'ın görev yerlerinde ise değişiklik yapılmadı.

İşte yeni komuta kademesi

Genelkurmay Başkanı: Orgeneral Hilmi Özkök
Kara Kuvvetleri Komutanı: Orgeneral Yaşar Büyükanıt
Deniz Kuvvetleri Komutanı: Oramiral Yener Karahanoğlu
Hava Kuvvetleri Komutanı: Orgeneral Faruk Cömert
Jandarma Genel Komutanı: Orgeneral Fevzi Türkeri
1'nci Ordu Komutanı: Orgeneral Mehmet İlker Başbuğ
2'nci Ordu Komutanı: Orgeneral Şükrü Sarıışık
3'üncü Ordu Komutanı: Orgeneral Orhan Yöney
Ege Ordu Komutanı: Orgeneral Fethi Remzi Tuncel
Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı: Orgeneral Ergin Saygun
Harp Akademileri Komutanı: Orgeneral Aydoğan Babaoğlu
Genelkurmay İkinci Başkanı: Orgeneral Sebahattin Işık Koşaner
Donanma Komutanı: Oramiral Muzaffer Metin Ataç
Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı: Orgeneral İsmail Koçman

11 subay ihraç edildi, Erdoğan ve Gönül yine şerh koydu

Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında 4 gün sürdürdüğü çalışmalarını tamamlayan Yüksek Askeri Şûrâ (YAŞ) toplantısında irticai faaliyetlere karıştıkları iddiası ve disiplinsizlik nedeniyle 11 personelin ordudan ihraç edilmesi kararı çıktı. Başbakan Erdoğan ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, ihraç kararlarına şerh koydu. 58. Hükümet döneminde Abdullah Gül'ün başbakanlığı döneminde başlatılan ihraç kararlarına şerh konulması uygulaması, bu kez de bozulmadı. 11 subayın ordu ile ilişiğinin kesilmesinin kararlaştırıldığı Şûrâ'da, bunların çoğunluğunu irticai faaliyetlere karıştığı iddiasını taşıyan dosyaların oluşturduğu öğrenildi. Şûrâ kararları Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayına sunulmadan önce dün sabah Şûrâ üyeleri tarafından imzalandı. Başbakan Erdoğan ile Milli Savunma Bakanı Gönül, ihraç kararlarına Anayasa'nın 125. maddesine göre, şûrâ kararlarının yargıya açık olmadığını, bunu demokratik hukuk devleti ile bağdaştırmadıklarını ifade ederek şerh koyduktan sonra imza attılar.

33 general ve amiral, üst rütbeye yükseldi

Şûrâ kararlarına göre, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) 33 general ve amiral bir üst rütbeye, 47 albay ise general ve amiralliğe yükseldi. 35 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatıldı. Ege Ordu Komutanı Orgeneral Sebahattin Işık Koşaner Genelkurmay 2. Başkanlığı'na, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Fethi Remzi Tuncel de Ege Ordu Komutanlığı'na atandı. Oramiralliğe yükselen Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Muzaffer Metin Ataç Donanma Komutanı oldu. Orgeneralliğe yükselen Genelkurmay Başkanlığı Plan Prensipler Başkanı Hava Korgeneral Aydoğan Babaoğlu Harp Akademileri Komutanlığı'na atandı.
DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI'ında Genelkurmay Muhabere, Elektronik ve Bilgi Sistemleri Başkanı Koramiral Şükrü Taner Ezgü (temditli) ile Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Lütfü Sancar emekli oldu. Harp Filo Komutanı Tümamiral Ahmet Feyyaz Öğütçü ile Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümamiral Emin Murat Bilgel koramiralliğe yükseldi. Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Engin Heper ise emekliye sevkedildi.
HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI'nda ise Hava Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Komutanı Korgeneral İsmail Özalp ve Genelkurmay Başkanlığı Denetleme ve Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanı Korgeneral Erdoğan Karakuş emekliye ayrıldı. Geçen yıl bekleme alan Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Süleyman Şevket Dingiloğlu ile Hava Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Rasim Arslan korgeneralliğe atandı. Tümgeneral Korcan Pulatsü, Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı Teknoloji Koordinatör Yardımcısı Hava Tümgeneral Ömer İnak ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanı Tümgeneral Erol Özgil de birer yıl bekleme aldı. Tümgeneral Murat Bulgan ile 2. Ana Jet Uçuş Eğitim Merkez Komutanı Tümgeneral Volkan Tiryakiler ise emekli oldu.
JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI'nda da Jandarma Genel Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Mehmet Çavdaroğlu'nun görev süresi bir yıl uzatıldı.Adana Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Abdulkadir Eryılmaz ile Aydın Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Kadir Ali Esener'e birer yıl bekleme verilirken, İstanbul Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Halil Helvacıoğlu ile Tuğgeneral Hüseyin Güçlü tümgeneral oldu. Bilecik Garnizon Komutanı Tuğgeneral Levent Ersöz, Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Halil İbrahim Tüysüz ile geçen yıldan temditli Kayseri Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Mecit Korkut ile 3. Er Eğitim Tugay ve Zonguldak Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kemal Bayalan emekliye ayrıldı.

  • HABER MERKEZİ / ANKARA



  • 5 Ağustos 2005
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED