AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
İETT şoförleri artık akbil basmayacak

İETT şoförlerinin, akbili veya bileti olmayan yolcular için ücretle akbil kullandırmasına son verildi. Uygulamanın sahte biletçilere yarayacağı ve İETT'nin zarar edeceği savunuluyor.

  • GÜLDEN TÜMER / İSTANBUL
    İETT'nin yeni aldığı bir kararla artık otobüs şöförleri vatandaş için akbil basmayacak. Kendisi için akbil basılamayacağını öğrenerek otobüsten inmek zorunda kalan vatandaş da, bu şekilde akbil başına 10 kuruş gelir temin eden şöför de yeni uygulamaya tepkili. Karara en çok sevinenler ise halk otobüsü işletmecileri. Çünkü bileti olmayan, şöförden akbil de alamayan vatandaş halk otobüslerini tercih ediyor. Bu arada daha önce piyasaya sahte bilet sürdükleri iddia edilen, seyyar bilet satıcıları da tekrar piyasaya çıktı. 1 YTL 30 kuruş olan biletleri, seyyar biletçiler 1.5 YTL'ye satıyor. Şöförlerin akbil basması uygulamasıyla neredeyse bitirilen sahte biletler ise yeniden gündeme geldi.

    Şikayetler biter ama İETT de kaybeder

    İETT şoförlerinin, bileti ve akbili olmayan yolcular için akbil basması sebebiyle otobüslerin dolmuşlar gibi çalışmaya başladığı, şöförlerin duraklar dışında da yolcu almak için durduğu yönünde şikayetler söz konusuydu. Bu gibi sebeplerin bu yasağa gerekçe olamayacağını dile getiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi İETT Genel Müdürlüğü ve Çevre Belediyeler Çalışanları Derneği Başkanı Salim Sezer, "Şöförler durak harici duruyorsa bu kurumun bir disiplin kurulu var, gerekli işlemler yapılsın, biz de dernek olarak bu yöndeki her türlü çalışmaya destek oluruz." dedi.

    "İETT ayda 4 milyon YTL'den oldu"

    Şöförlerin vatandaş için akbil basarak İETT'ye kazandırdığını söyleyen Sezer, "İETT bu kararıyla aylık 4 milyon Yeni Türk Lirası'ndan oldu. İETT nin kaybettiği bu paranın bir bölümü karaborsacılara gidecek. Çünkü herkesin akbili yoktu ama şöförlerden temin ediyordu ve yine kazanan İETT oluyordu" diye konuştu.

    Sezer, ulaşım ücretlerine yapılan zamla şoförlerin akbil bastıkları yolcu basına 50 Yeni Kuruş kazandığını da kaydederek, "Bu, İstanbul'un trafik ve kalabalık otobüs çilesini çeken şoför için bir tost, bir ayran parası oluyordu. Bu, İETT şoförüne çok görülmemeli" dedi. Sezer, şoförlerin akbil basması uygulamasına son verilmesinden şikayetçi olan vatandaşların, İETT'ye tepkilerini faks veya telefonla bildirmesini de istedi.

    İETT: Kazalar artmaya başlamıştı

    İETT Genel Müdürlüğü, 3 yıldır süren "şoförün vatandaş adına akbil basması" uygulamasının, yolcuların ve araçların güvenliğini tehlikeye attığını savundu. Uygulamanın, şoförler arasında yolcu kapma yarışına döndüğü şikayetlerinin yanında, uygulama öncesinde yılda ortalama 12 ölümlü kaza yaşanırken, uygulama sonrası bu rakamın 28'e çıktığı belirtildi. Vatandaş arasında kararı olumlu karşılayan da var karara tepkili yaklaşan da. Kararı yanlış bulduğunu dile getiren Ayşe Duru, uygulamayı gereksiz bulduğunu söyledi. Kararın yerinde olduğunu dile getiren İbrahim Güleş ise, "Bizim insanımız kolaya alışmış, tembellik ediyor. Gidip bir akbil almıyor. Bu sorumluluğumuzu da otobüs şöförlerine yüklüyoruz" şeklinde konuştu.



  • 5 Ağustos 2005
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED