AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

T E K N O L O J İ K
Kitapların internetten halka açılması şimdilik askıda

Kütüphanelerin tozlu raflarında kalmış kitapları, internet kullanıcısının ekranına getirmeyi amaçlayan Google, yayıncıların tepkisi üzerine 'Google Print' projesini geçici bir süre askıya aldı.

Kitapları elektronik ortama aktarmak amacıyla 5 kütüphaneyle protokol imzalayan Google, telif hakları sorunu nedeniyle projeyi geçici bir süre askıya aldı. Proje, arama sonuçlarında çıkan kitap sayfalarının yetkisiz kullanımı ve kopyalanabilme ihtimali nedeniyle yayıncılar tarafından eleştirilere uğruyordu. Halen test aşamasında olan ve Google Print (http://print.google.com) adıyla başlatılan hizmetin tam adı, "Google Print Library Project". Şirket, 14 Aralık 2004'te Michigan, Stanford, Harvard ve Oxford Üniversiteleri ile New York Halk Kütüphanesi ile protokol imzaladığını açıklamıştı.

Projeye katılan üniversiteler, ilk etapta kendi telif hakları ellerinde bulunan kendi yayınlarının elektronik ortama aktarılmasına izin verdi. Kütüphanelerde bulunan ve telif hakları çeşitli yayıncılara ait olan kitapların ise internetten tüm dünyanın kullanımına açılması yayıncıların itirazları sonucu şimdilik beklemede. New York Halk Kütüphanesi ise Google'a sadece telif hakkı gerektirmeyen ve eski kitapları tarama izni veriyor. Harvard ise ilk etapta sadece 40 bin kitaba izin vermiş, Oxford, sadece 1901 öncesi basılmış kitapların taranabileceğini açıklamıştı.

Google Print projesi, sadece adı geçen üniversitelerle sınırlı değil. Servise yayıncı ve yazarlar üye olarak, kitapların buradan paylaşım ya da satışını sağlayabiliyorlar. Projeyle, dünyanın herhangi bir yerindeki yazar veya yayıncı, kitabını geniş kitlelere ulaştırabilecek ve satışını sağlayabilecek. Yayıncılar telif haklarını ellerinde bulundurdukları kitapları PDF gibi formatlarla Google Print'e gönderebiliyorlar. Öte yandan basılı kitapların taranarak internete taşınması, yani elektronik kitap formatına sokulması bir ilk değil. Dünyada birçok üniversite kütüphanesi ile Google ve Amazon bunu bir süredir yapıyor. Google'ın projesini dikkat çekici yapan, dünyada ilk kez milyonlarca kitabın internete taşınarak, milyonlarca internet kullanıcısının erişimine açılıyor olması.


Kendi küçük ama ortalığı inletiyor

Philips'in yeni taşınabilir kişisel ses sistemi PSS110, minyatür ve portatif yapısının yanı sıra, dahili hoparlörlerinin sunduğu yüksek ses kalitesi ile dikkat çekiyor. PSS110, avuç içine sığabilecek kadar küçük olduğu halde bir odayı dolduracak güçte ses üretiyor. Cihaz, Philips'in geliştirdiği XSL Akustik ses teknolojisiyle güçlendirilmiş dahili hoparlörleri sayesinde beklenmedik bir yüksek bir performans sunuyor. 256 MB dahili flash belleği ile bu benzersiz ses cihazına USB 2.0 bağlantısı üzerinden 8 saate kadar MP3 şarkı veya 16 saate kadar WMA müzik kaydedebilir, sevdiğiniz müziği her an yanınızda taşıyabilirsiniz. Aynı zamanda 10 istasyon hafızalı FM radyoya sahip PSS110'un entegre dijital saati ile, istediğiniz müziklerle uyanabilir veya uyuyabilirsiniz. Cihazın fiyatı KDV Dahil 339 YTL.


Walkman'a ayrı 'cep'e ayrı para vermeyin

Walkman'ın mucidi Sony, MP3 formatlı müzikler piyasayı sardıktan sonra, MP3 çalar şeklinde Walkman'lar çıkarmıştı. Cep telefonu alanında Ericsson ile "Sony Ericsson" markası adı altında buluşan şirket, şimdi, Walkman'lı cep telefonu üretti. Bu serinin ilk modeli W800i, özel hoparlörleri ve stereo kulaklıklarıyla gerçek müzik keyfini cep telefonunda yakalamayı sağlıyor. MP3'ün yanında AAC müzik dosyası formatını da destekleyen telefonla birlikte gelen 512 MB'lık 'Memory Stick Pro Duo' bellek kartı veriliyor. Kapasite istenirse 4GB'a kadar da yükseltilebiliyor. Ayrıca CD'den telefona bilgisayar aracılığıyla hızlı ve kolay müzik aktarımı sağlayan Disc2Phone yazılımı da ürünün hediyesi. Telefonda, artık olmazsa olmazlardan olan, 2 megapiksellik bir kamera da unutulmamış. Ürünün son kullanıcı fiyatı yaklaşık (KDV dahil) 900-950 YTL arasında olacak.




mbd@melihbayramdede.com
www.melihbayramdede.com

 
Kimyasal toner için 59 milyon dolar yatırım
Daha az tonerle daha kaliteli baskı sağlayan kimyasal toneri yaygınlaştırmak için Xerox, 59 milyon dolarlık bir yatırımla 120 bin metrekarelik alanda, 6 katlı bir üretim tesisi açıyor.
Telefondaki kişi sizinle ne kadar ilgili?
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü öğrencisi Anmol Madan, insanların telefon görüşmesi sırasında karşısındakilerin konuşmaya ne kadar konsantre olduklarını ölçen bir yazılım geliştirdi. Avuçiçi bilgisayara (PDA) yüklenerek kullanabilen Jerk-o-Meter adlı bir yazılım insanların, konuşma tarzı ve ses tonunu analiz ederek, telefon görüşmesi esnasındaki stress, empati ve reflekslerini ölçümlüyor. Yazılım, çeşitli metamatiksel algoritmalar kullanarak görüştüğünüz kişinin durumunu yüzde 0 ile yüzde 100 arasında puanlıyor. Kısaca, telefonda konuştuğunuz kişi, sizi can kulağıyla mı dinliyor, başka işlerle mi meşgul ya da sizi dinler gibi mi yapıyor, bunu öğrenebiliyorsunuz. Yapılan araştırmada, kadınların karşılarındakileri daha dikkatli dinlediği, konuşmaya kendilerini verdikleri görülmüş.
16 Ağustos 2005
Salı
 

Melih Bayram Dede


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED