T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 3 ARALIK 2005 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Mütteki: Amerika ile paralel düşünüyoruz

İran Dışişleri Bakanı Mütteki, Irak ve Afganistan’da batağa saplanan ABD’nin Tahran’dan yardım istediğini belirterek, “Bu iki ülkenin geleceği konusunda ABD ile İran paralel düşünüyor” dedi

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mütteki, Ankara’ya yaptığı 2 günlük ziyaretinin sonunda Yeni Şafak’a çok önemli açıklamalarda bulundu. Mütteki, İslam Devrimi’nden sonra tüm ilişkilerinin koptuğu ABD ile görüşmeler yaptıklarını belirterek, Irak ve Afganistan’ın geleceği konusunda İran ve ABD’nin paralel düşündüğünü söyledi. Mütteki, iki ülkenin de bu ülkelere demokrasi ve istikrarın gelmesini istediğini hatırlattı.

İLİŞKİLERİMİZ ÇOK İYİ

Türkiye ziyaretini tamamlayarak önceki gün ülkesine dönen Mütteki, ziyaretinin çok iyi geçtiğini iki ülke arasındaki tüm problemli konuları görüşme olanağı bulduklarını söyledi. Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerin çok iyi olduğunu kaydeden Mütteki, “İktisadi ve ikili ilişkilerimiz çok iyi olmasına rağmen biz bununla yetinmiyoruz. İki ülke arasında çok daha büyük bir potansiyel var. Biz bu potansiyeli kullanmak istiyoruz” dedi.

Mütteki, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmadinecad’ın seçilmesiyle İran’da yeni bir dönemin başladığını ifade ederek, yeni hükümetin Türkiye ile ilişkileri daha da geliştirmek istediğini belirtti. Türkiye’deki ziyaretlerini raporlaştıracağını söyleyen Mütteki, bu raporu önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu’na sunacağını ifade etti.

ABD BİZDEN YARDIM İSTİYOR

Mutteki, Ankara’dan ayrılmadan önce Türkiye’de bulunan İranlılarla bir sohbet toplantısı yaptı. Mutteki, burada ABD-İran ilişkilerini değerlendirdi. Mutteki, ABD’nin İran’da İslam Devrimi olduktan sonra tüm dünyada bir izolasyon kampanyası başlattığını hatırlatarak, ABD’nin bunda başarılı olamadığını kaydetti. Mütteki, şimdi ABD’nin bazı konularda kendilerinden yardım talep ettiğini belirterek, “ABD’li bazı yetkililer bizimle görüşerek, ABD’nin Afganistan ve Irak’ta adeta bir bataklığa saptandığını ifade ediyorlar ve bu konuda bizden yardım talep ediyorlar” dedi. Irak ve Afganistan’ın geleceği konusunda İran ve ABD’nin paralel düşündüğünü söyleyen Mütteki, iki ülkenin de bu ülkelere demokrasi ve istikrarın gelmesini istediğini hatırlattı.

Bush, Halilzad’a temas kur talimatı vermişti

ABD Başkanı George Bush, ülkesinin Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad’a, geçen hafta İran’la doğrudan temas kurma izni verdi. Halilzad’ın İranlı yetkililerle yapacağı görüşmeler, 1979’da ilişkilerin kesilmesinden sonra bu düzeydeki ilk temas olacak. ABD’nin Irak Büyükelçisi Halilzad, “Başkan, bana İranlılarla temas kurma izni verdi. Görüşmeler olacak” dedi. Halilzad’ın, Irak’taki direnişle ilgili görüşmelerde bulunmak ve yardım istemek için, Tahran yönetimiyle doğrudan temas kuracağı belirtiliyor. Tahran’daki ABD Büyükelçiliği, İran İslam Devrimi’nin ardından 4 Kasım 1979’da militanlar tarafından basılmış ve çalışanlar 444 gün boyunca rehin alınmıştı. Olayın ardından, iki ülke arasında tüm ilişkiler kesilmişti.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi