T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 3 ARALIK 2005 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

AİHM’e güvensizlik davayı geri çektirdi

AİHM’in Leyla Şahin davasında verdiği ‘siyasi’ kararın yarattığı güvensizlik nedeniyle açılan davalar geri çekilmeye başlandı. İlk girişim, Fazilet Partisi’nin kapatılması davası oldu

Leyla Şahin hakkında verilen kararın ardından AİHM kararları tartışmalı hale gelirken Fazilet Partisi’nin kapatılmasına ilişkin açılan dava da geri çekildi. Saadet Partisi Genel Başkan Vekili Recai Kutan, Fazilet Partisi adına AİHM’e açtıkları davayı ‘’Mahkeme’nin adaletine güvenilmeyeceği inancıyla geri çektiklerini’’ açıkladı. Kutan, kapatılan FP’nin yöneticileri ile birlikte Aktif Metropolitan Otel’de basın toplantısı düzenledi.

TERÖRİSTE VAR

Kutan AİHM’in, Refah kararında haksız bir karar verdiğini belirterek, “AİHM’in terörist başı Abdullah Öcalan’a DGM’nin verdiği mahkumiyet ile ilgili başvuruda bir ay içinde ‘yürütmenin durdurulması’ daha sonra ‘davanın yeniden görülmesi’ kararı verdiğini, Necmettin Erbakan’a DGM’nin verdiği mahkumiyet kararıyla ilgili yürütmenin durdurulması talebini ise reddettiğini’’ ifade etti. Kutan, AİHM başörtüsü kararını hatırlatarak şöyle dedi: “AİHM, Avrupa kültürünün ürünü olan faşist ve aşırı sosyalist kişi ve kurumların en kırıcı söz ve davranışlarını daima hoşgörülü ve tasvip ederken, Avrupa’da yaşayan Müslümanların inançlarından dolayı maruz kaldıkları haksızlıklarla ilgili başvurular karşısında çifte standart uyguluyor. AİHM adil bir mahkeme olmadığını ortaya koymaktadır.”

GÜVENİRLİĞİ KALMADI

AİHM’in İslam’a karşı önyargılı olduğunu belirten Kutan, “Refah ve Şahin davasında muhalif üyelerin şerhlerindeki açıklamalar dahi AİHM’in ne derece yanlı bir tutum içine düştüğünün açık delilidir’’ diye konuştu. AİHM’in bu haliyle tüm insanlığın adalet ihtiyacını karşılamaktan, insanların ihlal edilen haklarını tarafsız bir tutumla korumaktan uzak bir konuma düştüğünü ifade eden Kutan, ‘’Mahkeme’nin gerek RP, gerekse Leyla Şahin davasında verdiği yanlı kararla Müslüman toplumlar hakkında önyargılı olduğunun açıkça ortaya çıktığını ve Mahkeme’nin adaletine güvenilmeyeceği inancıyla davayı geri çektiklerini’’ söyledi.

  • BİLAL ÇETİN-ANKARA

    Sol partilere farklı karar

    AİHM, RP ve FP’nin kapatılmasını haklı bulurken, sol partilerin kapatılmasını ise haksız buldu. AİHM, son olarak Emek Partisi’nin kapatılmasını haksız buldu. AİHM, Sosyalist Parti, Türkiye Komünist Partisi gibi partilerin kapatılmasını da haksız buldu.

    6 yıldır bir karar bile yazılmadı

    SP GİK üyesi ve FP’nin eski üyesi Oya Akgönenç, kapatılmayla ilgili gerekçeli kararın 6 yıldır yazılmadığını hatırlattı. Akgönenç, “AİHM’deki duruşmalarda taraflar 45 dakika savunma hakkı tanınıyor. Türk Hükümeti’nin avukatı 45 dakika savunma yaptı. Ancak, davacı avukatları 11’er dakika konuştu” dedi. AİHM’in sürekli kapatılan partiler lehine kararlar verdiğini hatırlatan Akgönenç, “AİHM’deki yargıçların büyük çoğunluğu diplomatlardan oluşuyor. Bu nedenle verdikleri kararlar hukuki olmaktan ziyade siyasi oluyor. Bu nedenle Fazilet Partisi davasını daha fazla sürdürmenin anlamsız olduğuna karar verdik” diye konuştu.

    İslamiyet düşmanlığını atamıyorlar

    AİHM’e başörtüsüyle ilgili ilk davayı açan AK Partili avukat Mehmet Ali Bulut, Fazilet Partisi yöneticilerinin davayı geri çekme kararlarını çok yerinde olduğunu söyledi. Bulut, şunları söyledi: “Davayı açtığımızda oldukça ümitliydik. Ancak olumsuz bir karar çıktı. AİHM müslümanlar ve İslami konularda hep haksız kararlar veriyor. Bilinçaltlarındaki İslam düşmanlığını bir türlü atamıyorlar. İslami kimliği olan davalarla, bu kimliğe sahip kuruluşların açtıkları davalarda objektif davranmıyorlar. Bunların dışındaki davalarda ise iç hukuk yolları tüketilmese bile lehte kararlar veriyorlar. AİHM güvenirliğini yitirdi.”

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi