T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 20 ARALIK 2005 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

KKTC Meclisi'nden Rumlara tarihi gol

KKTC Cumhuriyet Meclisi, Rumları köşeye sıkıştıracak malların iadesini öngören 'Mülkiyet Yasası'nı kabul etti. Malları KKTC'de kalan Rumlara, iade ve tazminat hakkı veren yasanın, AİHM tarafından iç hukuk yolu olarak kabul edilmesi bekleniyor.

KKTC Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Rumların 1974 sonrası Kuzey Kıbrıs'ta bıraktığı taşınır ve taşınmaz mallara, takas, tazminat ve iadeyi öngören yasa tasarısını kabul etti. Cumhuriyet Meclisi Başkanı Fatma Ekenoğlu başkanlığında toplanan Genel Kurul'da tasarıya 29 "kabul", 17 "ret'' oyu verildi.

"Anayasa'nın 159. maddesinin (1)'inci fıkrasının (b) bendi kapsamına giren Taşınmaz Malların Tazmini, Takası ve İadesi'' adını taşıyan, kısaca "Mülkiyet Yasası'' olarak bilinen tasarıya, hükümet ortakları, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ve Demokrat Parti (DP) milletvekilleri "kabul'', ana muhalefet Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile Barış ve Demokrasi Hareketi "ret'' oyu verdi.

'EGEMENLİĞİ ÇÖPE ATTIK'

Tasarının görüşülmesi sırasında söz alan KKTC eski başbakanlarından, UBP Gazimağusa milletvekili Derviş Eroğlu, tasarının, anayasaya aykırı olduğunu ve AİHM tarafından 'iç hukuk' yolu olarak kabul edileceğini sanmadığını söyledi. Eroğlu, yasa tasarısının, KKTC'yi tasfiye sürecine soktuğunu savundu ve 'egemenliği kendi elleriyle çöpe atmış olacaklarını' kaydetti.

'TAPULAR İPTAL DEĞİL'

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş da tasarının KKTC'nin verdiği tapuları iptal etmediğini söyledi. Denktaş, AİHM'in tasarıyı benimseyebileceğini, bunun için küçük bir ışık olduğunu, o ışığı zorlamaları gerektiğini dile getirdi.

'İÇ HUKUK OLABİLİR'

Başbakan Ferdi Sabit Soyer de KKTC ile Türkiye'nin çıkarlarının ortak olduğunu ifade ederek, tasarının iki ülkenin ortak çıkarlarına yanıt verdiğini söyledi. Kıbrıs Türkünün mülksüz kalmaması ve iki kesimliliği koruyup gözetecek başka çalışmalar da yapacaklarını kaydeden Soyer, AİHM'in yasayı 'iç hukuk' olarak kabul etmesi halinde, KKTC'deki malların daha da değerleneceğini kaydetti.

  • LEFKOŞA (AA)

    AİHM'de kritik karar

    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Perşembe günü KKTC'deki eski Rum mülklerine ilişkin iddialar açısından büyük önem taşıyan bir davaya ilişkin kararını açıklayacak.

    AİHM, Rum Myra

    Xenides-Arestis'in 1974 yılından beri Magosa'daki mülküne erişemediği gerekçesiyle 1999 yılında Türkiye aleyhinde yaptığı şikayeti sonuçlandıracak.

    TSK'YI SUÇLADI

    Xenides-Arestis, Türk Silahlı Kuvvetleri'nce evinde oturmasının ve mülkünden yararlanmasının engellendiğini öne sürerek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin özel ve aile yaşamı hakkı, mülkün korunması ve ayrımcılık yapılmamasına ilişkin maddelerinin ihlal edildiğini öne sürmüştü.

    AİHM'in, geçen Nisan ayında Türkiye'nin iç yargı yolunun henüz tüketilmediği görüşünü reddederek söz konusu başvuruyu 'kabul edilebilir' bulduğu belirtilmişti.

    Bu kararla, AİHM'in Türkiye aleyhindeki Rum başvurularının engellenmesi için KKTC'de oluşturulan iç yargı yolunu 'etkin veya uygun' olarak görmediği ortaya çıkmıştı.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi