AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
ABD: Demokrasi için askeri güç de gerekli

Terörün Ortadoğu'daki statüko, baskı ve umutsuzluktan kaynaklandığını ileri süren Amerika, dikta rejimlere karşı demokrasinin gerekirse askeri güç kullanılarak savunulacağını vurguladı.

  • BERCAN TUTAR
    ABD, Ortadoğu'da kalıcı olduğunu ve bölgedeki rejimleri istediği forma sokmadan Irak'tan çekilmeyeceğini bir kez daha yineledi.

    Son zamanlarda Bush yönetiminin Irak ve uluslararası terörle mücadele politikalarına yönelik içerden ve dışardan yükselen itirazlara ve bazı kesimlerce dile getirilen 'ABD acaba yeni bir strateji değişikliğine mi gidiyor' yönündeki sorulara yanıt veren ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Amerika'nın birinci Bush yönetimi döneminde devreye soktuğu ve Ortadoğu'yu sosyal, ekonomik ve siyasi bakımlardan dönüştürmeyi amaçlayan politikaların arkasında durduklarını ve bu dönüşüm için gereken her türlü gücü devreye sokmaktan çekinmeyeceklerini vurguladı.

    Princeton Üniversitesi'nde konuşan ve konuşması Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde de yayınlanan Rice, dikta rejimlere karşı özgürlük ve demokrasiyi savunmak için askeri güç kullanmanın vazgeçilmez olduğunun altını çizerek, "Dünyada kötülüğün olduğu bir gerçek. Bu yüzden de demokratik değerler ve prensipler güç politikasının her çeşidiyle desteklenmeli. Siyasi, ekonomik, sosyo-kültürel, ahlaki ve gerektiğinde bazen de askeri olarak" şeklinde konuştu.

    Almanya ve Fransa'ya eleştiri

    Güç politikalarını devreye sokmadan demokrasi şampiyonluğu yapmanın baskı altındaki insanların yaşamında hiçbir değişime yol açamayacağını belirten Rice, bu çıkışıyla, sadece kültürel güç ve diplomatik yollarla dünyada demokrasinin yayılacağını iddia eden ve başını Fransa ile Almanya'nın çektiği kampı da topa tuttu.

    Terörün nedeni statüko

    Konuşmasında, ABD Başkanı George Bush gibi kendisinin de 11 Eylül saldırılarının ardında 'küresel radikal ideolojinin vahşeti' bulunduğuna inandığını belirten Condoleezza Rice, bu ideolojinin kaynağının modern Ortadoğu'daki baskı ve umutsuzluk olduğunu kaydetti. Rice, "Onun için terörün gerçek kaynağını kurutmak için bütün bölgeyi baştan ayağa dönüştürmeliyiz" dedi.

    Ortadoğu'daki statükodan kaynaklanan terör ve umutsuzluğun nedenlerini ortadan kaldırmak için her türlü girişime destek vereceklerini tekrarlayan Rice, bunun ABD'nin devlet politikası olduğunu kaydetti. Ortadoğu'daki siyasi değişim haritasını, bunun amaç ve araçlarını daha Irak'ı işgal etmeden 8 ay önce Aralık 2002'de o zamanki Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın net bir biçimde dile getirdiğini hatırlatan Rice, "ABD-Ortadoğu Ortaklık Girişimi adlı projemizi açıkladık. Bu projeye destek verenlere yardım ettik. Onları Amerika'nın müttefikleri olarak kabul ettik" diye konuştu.

    IRAK'TA KALICIYIZ

    Yakın bir gelecekte Irak'tan çekilmenin gündemlerinde bulunmadığını açıklayan Amerikan Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Irak'ı terketmenin Amerika'nın ulusal ve küresel çıkarlarına hizmet etmeyeceğini söyledi. Rice, "Şimdi çekilirsek, Amerika'ya çok zarar veririz. Eğer Ortadoğu'nun gelecekteki nesillerini terör ve umutsuzluğa mahkum edersek, Amerika'nın gelecekteki nesillerini de korku ve güvensizliğe terketmiş oluruz" diye konuştu. Irak'ta barışın tesis edilememesinin önündeki en büyük engelin 'toplumsal tabanı bulunmayan direniş' olduğunu iddia eden Rice, " Bunların amacı bütün Ortadoğu'da Müslümanlar arasında iç savaş çıkarmak. Başka politik ve tutarlı bir hedefleri yok. İstedikleri tek şey bir baskı ve terör imparatorluğu kurmak" dedi.



  • 3 Ekim 2005
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED