AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

K Ü L T Ü R
Portakal Çin pazarında

Altın Portakal Film Festivali ile eş zamanlı olarak düzenlenen I. Uluslararası Avrasya Film Festivali'nde En İyi Film Ödülü Çin'e gitti. Böylelikle Altın Portakal, mallarıyla da dünyayı etkisi altına alan Asya'nın uzak ülkesi Çin'e ulaşmış oldu.

42. Altın Portakal Film Festivali'ni uluslararası boyuta taşıyan 1. Uluslararası Avrasya Film Festivali'nde En İyi Film Ödülü'nü "Şangay Düşleri'' adlı film aldı. Avrupa ve Asya ülkelerinden gelen filmlerin yarıştığı festivalde Altın Portakal, sinemasıyla olduğu gibi mallarıyla da dünyayı etkisine alan Asya'nın uzak ülkesi Çin'e de ulaşmış oldu. Ödülü aldıktan sonra seyircilere "Siz çok güzelsiniz. Burası harika bir yer ve harika bir film festivali'' diye Türkçe seslenen yönetmen Wang Şiaoşuai, filminde 1980'lerde Çin'deki reform ve dışa açılma sürecini anlatan bir ilk aşk hikâyesini anlatıyor.

Festivalde En İyi Yönetmen Ödülü'nü "Four / Dört" adlı filmin yönetmeni Rus İlya Kırcanovski kazandı. Danimarkalı usta yönetmen Lars von Trier'ın "Manderlay", Güney Koreli yönetmen Kim Ki-duk'un "The Bow / Yay", 2005 Cannes Film Festivali'nde En İyi Yönetmen Ödülü'nü alan Michael Haneke'in "Cache / Saklı"nın filmleriyle yarıştığı bölümde toplam 10 film yer alıyordu.

"Türev" en iyi film seçildi

Bu yıl 42'ncisi düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali çerçevesinde yapılan, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda En İyi Film Ödülü, Ulaş İnaç'ın yönettiği "Türev'' adlı filmin oldu. Ödül, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç tarafından yönetmen Ulaş İnaç'a verildi. 42. Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında düzenlenen Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda ödüller 5 film arasında paylaşılırken, festivale damgasını beşer ödül kazanan, "İki Genç Kız'' ve "Korkuyorum Anne'' filmleri vurdu. Kutluğ Ataman'ın yönetmenliğini üstlendiği "İki Genç Kız'' adlı film, "Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü'', En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Görüntü Yönetmeni ve En İyi Ses Tasarımı ve Miksaj dallarında ödül kazandı. Reha Erdem'in yönetmenliğini üstlendiği "Korkuyorum Anne'' ise Behlül Dal Özel Ödülü, En İyi Senaryo, En İyi Sanat Yönetmeni, En İyi Kurgu ve En İyi Kostüm Tasarımı dallarında ödül aldı. Törende, ünlü aktör Peter O'Toole ve Güney Kore sinemasının özgün yönetmenlerinden Kim Ki-Duk'a 'Onur' Ödülü verildi.

Gönül Yarası'na üç ödül

Festivalin en çok ödül kazanan ikinci filmi Abdullah Oğuz'un yönetmenliğini üstlendiği, "O Şimdi Mahkum'' adlı film oldu. "O Şimdi Mahkum'', En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Özel Efekt, En İyi Makyaj ve Saç ve En İyi Laboratuvar dallarında ödül kazandı. Yavuz Turgul'un yönettiği, Şener Şen, Meltem Cumbul ve Timuçin Esen'in başrollerini paylaştığı "Gönül Yarası'' adlı filmse Şener Şen'e En İyi Erkek Oyuncu dalında ödül kazandırdı. Film ayrıca, En İyi Yardımcı Erkek ve En İyi Müzik dallarında ödüle layık bulundu. Tören sırasında, Mercan Dede'nin müzikleri eşliğinde aynı zamanda Gönül Yarası filminin de müziklerini seslendiren Aynur Doğan Kürtçe şarkı söyledi. Şarkısını tamamlayan Doğan'ı protokolden kimsenin alkışlamadığı görüldü. Bu arada, yine Mercan Dede'nin müzikleri eşliğinde bir kadın semazen gösteri yaparken, Cem Yılmaz da Türk sineması üzerine bir şov sundu.

Atilla Koç: Türev'in alacağını söylemiştim

Törenin ardından, basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç "Ben ödülü Türev'in alacağını söylemiştim'' diye konuştu. Türev'in senaryosunu da yazan yönetmen Ulaş İnanç da ekip olarak ödülü beklediklerini ifade etti. Festivalde en iyi film ödülünü alan Türev, sinema-televizyon bölümünden mezun olmak için bitirme ödevi hazırlayan Süreyya'nın, Burcu ve Nazım ile birlikte hazırladığı ödev gereğince video kameralarına o günle ilgili yaptıkları itirafları konu alıyor.

Avrasya'nın en iyileri

En İyi Yönetmen: (Dört) İlya Kırcanovski / En İyi Film: (Vang Şiaoşuai) Şangay düşleri / Ulusal Belgesel Film Yarışması Birinciliği: (Bingöl Elmas) Ağustos Karıncası / Ulusal Belgesel Film Yarışması Jüri Özel ödülü: (Melis Birder) 10. Gezegen: Bağdat / En İyi Kısa Film: (Fatih Kızılgök) Toz / Kısa Film Jüri Özel Ödülü: (Mehmet Bahadır Er) Zilzal

Altın Portakal'ın en iyileri

En İyi Film: Türev (Ulaş İnanç)/ Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü: İki Genç Kız (Kutluğ Ataman)/ Behlül Dal Özel Ödülü: Korkuyorum Anne (Reha Erdem)/ En İyi Yönetmen: Kutluğ Ataman (İki Genç Kız)/ En İyi Erkek Oyuncu: Şener Şen (Gönül Yarası)/ En İyi Kadın Oyuncu: Beste Bereket (Türev), Vildan Atasever (İki Genç Kız)/ En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Timuçin Esen (Gönül Yarası)/ En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Fadik Atasoy (O Şimdi Mahkum)/ En İyi Sanat Yönetmeni: Mehtap Ün Kanıbelli (Korkuyorum Anne)/ En İyi Görüntü Yönetmeni: Emre Erkmen (İki Genç Kız)/ En İyi Senaryo: Nilüfer Güngörmüş (Korkuyorum Anne)/ Özel Efekt:Murat Şengül-Ömer Boduroğlu (O Şimdi Mahkum)/ Kurgu: Nathalie Le Guay (Korkuyorum Anne)/ Müzik: Taner Çıray (Gönül Yarası)


 
Şiirin unsurları
Müzayede sezonu açıldı Uçurtma 95 bin YTL'ye el değiştirdi
Müzayede sezonu Antik A.Ş'nin düzenlediği Çağdaş Türk Resmi Müzayedesi'yle açıldı. Maçka'daki Antik A.Ş binasında düzenlenen sezonun ilk müzayedesinde, Ali Çelebi'nin "Uçurtma'' adlı yağlı boya tablosu 95 bin YTL'ye satıldı, Nedim Günsür, Ali Çelebi, Nuri İyem, Ferruh Başağa, Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Abidin Dino'nun da aralarında bulunduğu çağdaş Türk ressamlarının 200 tablosu satışa sunuldu. Ayrıca, Ali Çelebi'nin "Hasat'' adlı tablosu 66 bin YTL, Ferruh Başağa'nın "Toplum ve İşbirliği'' adlı eseri 50 bin YTL, Burhan Doğançay'ın "Kurdeleler'' adlı tablosu 44 bin YTL ve Nedim Günsür'ün "Balık Ağları'' adlı eseri 35 bin YTL'ye satıldı. Türk resminde izlenimcilik sonrası üslupsal gelişimi temsil eden ustalara ait eserlerin satışa sunulacağı "Sonbahar Müzayedesi" ise 9 Ekim Pazar günü Ortaköy Feriye Lokantası Hamdi Sever Salonu'nda gerçekleştirilecek. Artium "Sonbahar Müzayedesi"nde izlenimcilik ve modernizim sürecinde Türk resim, seramik ve heykel sanatından örneklerinden 257 eser satışa sunulacak.
Sanatçılar mezun oldukları okulda
Türkiye'nin, 5 yıllık İngilizce eğitim veren tek devlet okulu Kadıköy Anadolu Lisesi (Kadıköy Maarif Koleji) kuruluşunun 50. yılını okul mezunu ünlü sanatçı, tarihçi, gazeteci ve yazarlarının katılacağı bir dizi kültür ve sanat etkinliğiyle kutluyor. Bugün başlayacak ve 15 Ekim tarihine kadar sürecek etkinliklere oyuncu ve yönetmen Can Gürzap, müzisyen Önder Focan, Seden Gürel, tiyatrocu ve şair Tarık Günersel, şair Seyhan Erözçelik, şair ve eleştirmen Orhan Kahyaoğlu, gazeteci Emre Aköz'ün yanı sıra; alanlarında zirveye ulaşmış bir çok ünlü ve başarılı mezun katılacak.
Abdi İpekçi Phil Collins'i ağırlıyor
Phil Collins, 2004 yılından beri devam ettiği First Final Farewell Turnesi kapsamında bu akşam İstanbul Abdi İpekçi Salonu'nda konser verecek. Bir müzik efsanesi olan Phil Collins, First Farewell Final Turnesi gecesinde hem son albümünden parçalara hem de hit olmuş parçalarına yer verecek. Collins, dünyanın en çok sevilen erkek vokalistlerinden biri olmasının yanında çok iyi bir rock ve caz davulcusu. Against All Odds, Sussudio, Another Day in Paradise, In the Air Tonight ve Groovy Kind of Love gibi unutulmaz parçalara imza atan Phil Collins, tüm dünyadaki milyonlarca hayranının kalbinde taht kurmayı başardı. Phil Collins müzik kariyerinde birçok farklı müzik türü içinde yer aldı; Brand X caz grubunun üyeliği ve oldukça büyük başarılar elde eden Genesis bunlardan en önemlileri. Şimdi ise yeni albümü ile müzik kariyerinde devam eden Phil Collins'in konser biletleri VIP 155 YTL, ve diğer kategorilerde 115, 99,50, 88, 78, 88 ve saha içi 67 YTL'ye satışa sunuldu.
3 Ekim 2005
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya
| Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık
| Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED