AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Duvarlarımız yüksek ticaretimiz yetersiz

Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde yapılan Uluslararası İş Forumu'nun gündemini yüksek gümrük duvarlarının kademeli olarak düşürülmesi ve 'İslam Ortak Pazarı'na ön adım atılması yönündeki talepler oluşturdu

  • YAKUP KOCAMAN / CİDDE
    Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) girişimi Müslüman iş dünyasını harekete geçirdi. MÜSİAD'ın 9 sene önce kurduğu Uluslararası İş Forumu (IBF) toplantılarının 9'ncusu Suudi Arabistan'ın ticaret kenti Cidde'de başladı. Başkanlığını MÜSİAD eski Başkanı Erol Yarar'ın yürüttüğü IBF toplantılarına bu yıl 300'ü 18 ülkeden ve 550'si de Arabistan'dan 850 iş adamı katıldı.

    Tarifelerin düşürülmesi için çalışılıyor

    Toplantıda konuşan İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, İslam ülkeleri arasındaki karşılıklı ticarette bazı sorunlar bulunduğunu bildirerek, "bu sorunların aşılması için bütün İslam ülkeleri birlikte hareket etmeli'' dedi. İhsanoğlu, "Ülkeler arasındaki ticaretin artırılmasına yönelik adımlar var. İslam ülkeleri arasındaki ticaret bugünlerde yüzde 13 seviyesinde. Bunun önümüzdeki 10 yıl içinde yüzde 25'lere çıkarılması için çaba harcamak gerekiyor'' diye konuştu. İhsanoğlu, 57 üye ülkeler arasında önümüzdeki beş yıl içinde gümrük duvarlarının (gümrük tarife oranlarının) yüzde 10 ile 15 oranında indirilmesi konusunda çalışma başlattıklarını da söyledi.

    Ortak hedeflere ortak projeler gerekli

    Cidde Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Gassan Ahmet El Süleyman, İslam ülkeleri arasında turizm hareketlerinin canlandırılması, iktisadi birliktelikler ve örgütlerin kurulması, İslam ortak pazarına ön adım atılması gerektiğini söyledi. Forumda konuşan Süleyman, İslam ülkeleri arasında oluşan yatırıma yönelik iş fırsatları ve işadamlarının dayanışmasının çok önemli olduğunu belirtti. Süleyman, şunları söyledi: ''Şüphe yok ki önümüzde birtakım engeller vardır. Bu engelleri aşmamız gerekmektedir. En asgari olarak İslami görevi yerine getirmek ve ortak adımlar atmak durumundayız. Uluslararası düzeydeki gelişmeler ticarete yöneliktir. Büyük devletler büyük iktisadi faydalar sağlamaya çalışmaktadır. Bizim de ortak menfaatlere yönelik ortak projeler geliştirmemiz lazım.''

    Sivil toplum örgütlerine görev düşüyor

    Forumun açılışında konuşan IBF Başkanı Erol Yarar da, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) ülkelerinin en önemli sorunun kaynak olduğunu hatırlattı. Devletler arası gümrük vergilerinin İKÖ bünyesinde azaltılması hatta sıfırlanması gerektiğinin altını çizen Yarar, "Yatırımların güvence altına alınması, çifte vergilerin engellenmesi, işadamlarının ülkeler arası daha rahat hareket edebilmesi, finans sistemleri, sigorta sistemleri halledilerek ülkeler arası ticaretin geliştirilmesi için sivil toplum örgütleri olarak hükümetler nezdinde girişimlerde bulunmalıyız" dedi.

    400 milyar dolarlık pazar var

    Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, İslam ülkeleri arasındaki yüksek gümrük duvarları nedeniyle her yıl 400 milyar dolarlık ticaretin yapılamadığını söyledi

    Suudi Arabistan'n Cidde kentinde devam eden IBF toplantısı sırasında Türk gazetecilere açıklama yapan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, dış ticaretin Türkiye'nin gündem belirleyen konuma geldiğini belirterek, "Ama gümrük duvarlarının yüksekliği nedeniyle İslam ülkelerinde yıllık 400 milyar dolarlık ticaret yapılamıyor" dedi.

    Kızılcahamam'daki parti toplantılardan izin alarak iş dünyasına destek vermek üzere 9. IBF toplantısına katılan Tüzmen, Türkiye'nin Körfez ülkeleri ile ticareti 20 milyar dolara çıkarmak için potansiyeli iyi kullanmak gerektiğini söyledi. Türkiye'nin Körfez ülkelerine ticaretini artırması için yüzde 20 olan gümrük vergilerinin indirilmesi gerektiğini söyleyen Tüzmen, dış ticarette tam bir liberal politika izlediklerini hatırlattı. Türkiye'nin dış ticaretinin yüzde 30'unu komşu ülkelerle yapar hale geldiğini söyleyen Tüzmen, aynı başarının İslam ülkeleriyle de yakalanması gerektiğini söyledi.

    'Fırsatları kaçırmayalım'

    Sadece Cidde'de, 10 yılda alt ve üst yapı çalışmaları için 60 milyar dolarlık yatırımın yapılmasının planlandığını söyleyen Tüzmen, Türk müteahhitlerin bundan yararlanmısı gerektiğini kaydetti. Türkiye'nin Suudi Arabistan'la ticaret hacminin 3,2 milyar doları ulaşmasının beklendiğini belirten Tüzmen, bu tutar içinde ihracatın 1 milyar doları aşacak olmasının önemli olduğunu söyledi. Tüzmen, iyi bir alt yapı çalışması ile Körfez ülkelerinden 20 milyar dolarlık yabancı sermayenin çekilebileceğini de söyledi.

    Bolat: 'İkinci sömürgecilik' dalgası ile karşı karşıyayız

    MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat da, forumdaki konuşmasında, "Dünyada hammadde ve enerji kaynaklarının yüzde 40'ına sahip olan İslam ülkeleri ikinci sömürgecilik dönemi ile karşı karşıyadır" dedi. Bolat, sömürgeci küresel güçlerin hem enerji kaynaklarını hem ticaret yollarının kontrolünü ele geçirmek için müdahale ve dayatmada bulunduğunu, İslam ülkeleri arasındaki dayanışmanın eksikliğinin de bu durumu kolaylaştırdığını söyledi. İKÖ üyeleri arasında ticaret hacminin çok düşük olduğunu hatırlatan Bolat, ülkeler arasında ihracatın ancak % 11, ithalatın % 13'e ulaştığını belirtti.

    'Halimiz içler acısı'

    Uluslararası 9. İş Forumu (IBF) toplantısının açılışında konuşan IBF Başkanı Erol Yarar, İslam ülkelerinin durumunun içler acısı olduğunu, dünyada en gelişmiş 20 ülke arasında sadece iki Müslüman ülkenin yer aldığını belirtti. Yarar, en çok yolsuzluk yapılan on ülkenin altısının Müslüman ülkesi olduğuna dikkat çekti. 10 yıl önce kurulan IBF'nin işadamlarının sırtındaki yükü paylaşmak olduğunu da söyleyen Erol Yarar, "İslam ülkeleri arasında ticari işbirliği birbirlerinden kopuk, İslam ülkeleri arasında petrol ticaretinin çıkarılması halinde ticari işbirlikleri yüzde 2'lere 3'lere düşer. AB ülkelerinde bu oran ise yüzde 50'nin üzerindedir. Gerek maddi gerek manevi yozlaşma Müslümanları da sarmıştır. Afganistan ve Irak'ta Müslümanlar birbirlerini öldürmekte" diye konuştu. İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) ülkelerinin en önemli sorunun kaynak olduğunu hatırlatan Yarar, "Devletlerarası gümrük vergilerinin İKÖ bünyesinde azaltılması sıfırlanması, yatırımların güvence altına alınması, çifte vergilerin engellenmesi, işadamlarının ülkeler arası daha rahat hareket edebilmesi, finans sistemleri, sigorta sistemleri halledilerek ülkeler arası ticaretin geliştirilmesi için sivil toplum örgütleri olarak hükümetler nezdinde girişimlerde bulunmalıyız" dedi.

    MÜSİAD önce umre yaptı

  • IBF Kongresi öncesinde üç gününü Mekke'de geçiren 180 kişilik MÜSİAD heyeti umre yaptı. Mekke'de Mina, Arafat ve Sevr Dağı gibi kutsal yerleri ziyaret etti.
  • IBF toplantısını izlemek üzere Türkiye'den Mekke'ye gelen Türk gazeteciler de ihram giyerek umre yaptı.
  • 9. Uluslararası İş Forumu Toplantısı'na üye 14 ülkeden 700 işadamının yanısıra Cezayir, Lübnan, Türkiye, Suudi Arabistan'dan bakan düzeyinde temsil temsilci katıldı. İslam Kalkınma Örgütü Genel sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu ve İslam Kalkınma Bankası Başkanı Ahmed Muhammed Ali de İBF'nin katılımcıları arasında yerini aldı.
  • Ziyaretler sırasında MÜSİAD tarafından hazırlanan hediyeler de dikkat çekiciydi. Büyükelçi Doğan'a verilen hat eserinde 'La ilahe illallah' Konsolosa sunulan hediyede ise 'Huvessemiul Alim' (O işiten ve bilendir) yazıları bulunuyordu.

    Bizim Ömer ne yapıyor?

    Türkiye'nin Suudi Arabistan Büyükelçisi Uğur Doğan, Cidde'de Ziraat Bankası'nın şubesinin açılması isteğine Suudi yetkililerce izin verilmemesini Başbakan Erdoğan'a ilettiğini, Erdoğan'ın da Kral Abdullah'la ikili görüşmede konuyu ele aldığını anlattı. Büyükelçi Doğan, Erdoğan'ın Kral ile görüşmesinde yatırımların sivil toplum örgütleri tarafından takip edilmesi gerektiğini belirtip, MÜSİAD Başkanı'nı kastederek, "Bizim Ömer ne yapıyor?" dediğini, Ömer Bolat'a aktardı.



  • 3 Ekim 2005
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED