AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Koç, Ramstore ile Vardar Ovası'nda

Koç Topluluğu, Rusya, Azerbaycan, Kazakistan ve Bulgaristan'dan sonra Makedonya'nın Vardar Ovası üzerinde kurulan başkenti Üsküp'te Ramstore Alışveriş Merkezi'ni açtı

  • KADİR DEMİREL / ÜSKÜP
    Yurt dışındaki perakende sektöründe ağını genişleten Koç Topluluğu, Rusya, Azerbaycan, Kazakistan ve Bulgaristan'dan sonra Makedonya'da da Ramstore alış-veriş merkezini açtı. Vardar Ovası üzerinde kurulan başkent Üsküp'teki Ramstore'nin resmi açılışı Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Üsküp Belediye Başkanı Trifun Kostovski, Türk Büyükelçisi Mehmet Taşer tarafından yapıldı. Koç Topluluğu Rusya'da yıl sonuna kadara açacağı 10 Ramstore ile yurtdışındaki mağaza sayısını 64'e çıkarmayı planlıyor.

    Koç: Makedonya'ya yatırımı yapmayı hep istemiştim

    "Bugün benim içim müstesna bir gün" diyerek konuşmasına başlayan Rahmi Koç, tarihten gelen kültür bağları olan Makedonya'ya Koç Grubu olarak bir yatırım yapmayı hep arzu ettiklerini belirtti. 6 sene Güneydoğu Avrupa Kalkınma İnisiyatifi Projesi'nin başında olduğunu ve bu vesileyle Makedonya'ya birkaç defa geldiğini belirten Koç, Üsküp Ramstore'a 20 milyon dolar yatırım yaptıklarını söyledi. Rahmi Koç, 20 bin çeşit mal satışa sunduklarını, bin kişiye istihdam sağlandığını ve yerel malların başka Ramstore'larda satılabilmesi için çalışmalara da başlandığını belirtti.

    'Diğer şehirlere de bekleriz'

    Üsküp Belediye Başkanı Trifun Kostovski ise Koç Holding'in diğer şehirlerinde de yatırım yapmasını istediklerini ifade etti. Açılışa Makedonya'nın ileri gelen yetkilileri, yabancı ülkelerin diplomatik temsilcileri, Makedonya'nın Türkiye Büyükelçisi Muhedin Rüstemi, Türk ve Makedon basın mensupları ile Makedonya iş dünyasının önde gelen isimleri katıldı.

    Yatırım dostluğun bir meyvesi

    Türk Büyükelçisi Mehmet Taşer, Makedonya Cumhuriyeti'nin serbest piyasa koşullarında rekabet edebilecek güçlü bir ekonomik yapıya kavuşma yönünde son dönemde kaydettiği ilerlemeyi yakından ve takdirle izlediklerini söyledi. Taşer, Koç Holding'in Makedonya'ya yatırım yapmasına geçmişten bugüne Türkiye ve Makedonya halklarının çok sıkı dostluklarının neden olduğunu söyleyerek, Rahmi Koç ve tüm yetkililere teşekkür etti. Açılışın ardından Kurşunlu Han olarak adlandırılan Osmanlı mimarisinin Makedonya ve Balkanlar'daki en önemli örneklerinden olan müzede yapılan gala gecesinde, Rahmi Koç'a onur plaketi verildi.

    Yahya Kemal'in memleketi

    Nüfusu 2.1 milyon olan Makedonya'da nüfusun yüzde 64'ünü Makedon'lar, yüzde 25'ini Arnavut'lar, yüzde 4'ünü Türkler oluşturuyor. Tarım ve hayvancılık ile ticaret ve hizmet sektörlerinin canlılık gösterdiği ülkede, şarap üretimi ve küçükbaş hayvan besiciliği de yapılıyor. Türkiye dahil olmak üzere Arnavutluk, Bosna-Hersek, Sırbistan ve Karadağ, Bulgaristan, Hırvatistan, Ukrayna, Slovenya ve EFTA (Avrupa Serbest Ticaret Alanı) ülkeleriyle serbest ticaret anlaşmaları olan Makedonya ile Türkiye arasındaki yıllık ticaret hacmi 2004 yılında 200 milyon dolar olarak gerçekleşti. Üsküp ünlü Türk şairi Yahya Kemal'in de doğduğu yer olarak biliniyor. Soyadı kanunu çıktığında Yahya Kemal, Beyat Mahallesi'nden esinlenerek soyadını Beyatlı yapmıştır. Üsküp, Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün en sevdiği Rumeli türküsüne adını veren Vardar Ovası'nda yer alıyor. Aynı zamanda Üsküp Nobel Barış Ödülü sahibi Rahibe Teresa'nın da doğduğu yer.

    17 bin Makedon Ramstore Club üyesi

    Üsküp Ramstore'u, açıldığı 11 Haziran tarihinden günden bu yana 1 milyonu aşkın Makedonyalı ziyaret etti. Makedonya'nın dünya standartlarında ilk alışveriş, ticaret ve kültür merkezi olan Ramstore Alışveriş Merkezi'ni, açıldığı 11 Haziran'dan bugüne ziyaret edenlerin sayısının 1 milyonu geçtiği ve 17 bin Makedonun Ramstore Club Card üyesi olduğu belirtildi. Dünyaca ünlü markalardan oluşan 91 mağazanın yer aldığı Ramstore'da, 5 sinema salonu, banka, eczane, çocuk oyun salonu, kuru temizleme, fotoğrafçı gibi birbirinden farklı alanlarda hizmet veren mağaza bulunuyor. 2 bin 500 metrekare alana sahip Ramstore, 17 kasa hizmet verecek.



  • 3 Ekim 2005
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED