AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Başörtülü kariyer

Üniversitelerde uygulanan başörtüsü yasağı ne Etiler İmamı'nın kızı Nagihan Haliloğlu'nu ne de Tıp Fakültesi'ni yarıda bırakmak zorunda kalıp yurt dışına çıkan Nurevşan Bastem'i yıldırmadı. Eğitimlerini Avrupa ülkelerinde tamamlayan bu iki genç, şimdi Almanya'da hem çalışıp hem de akademik kariyer yapıyor

  • AYŞE OLGUN
    Okullarda uygulanan başörtüsü yasağı 'azmin' önüne engel olamadı. Okuma hayallerinin peşine takılan Nagihan Haliloğlu ve Nurevşan Bastem yurt dışına okumak için giden ilk başörtülüler arasında. "İlim Çin'de bile olsa gidip öğrenin" Hadis-i Şerif'inin açtığı yolda ilerleyen Haliloğlu ve Bastem başarılarla dolu okul yıllarının ardından şimdi de yurt dışında mesleklerini aynı başarıyla sürdürüyorlar.

    Etiler Cami İmamı'nın kızı olan Nagihan Haliloğlu, babasının verdiği destekle Boğaziçi Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Oxford'a gidip 2 ayrı alanda mastır yapmış. Doktorasını ise şimdi Almanya'da sürdürüyor. Haliloğlu, çevirmenlik yanında edebi eserleri de Türkçe'ye kazandırıyor.

    OKULU 10 AY ÖNCE TAMAMLADI

    KTÜ Tıp Fakültesi'ni başörtüsü yasağı yüzünden birinci sınıfta bırakan Nurevşan Bastem ise Almanya'da din görevlisi olarak çalışan babasının yanına gidip yarım kalan eğitimini orada tamamlamış. Çiçeği burnunda genç doktor şimdi bir yandan Almanya'da yaşayan Türklerin sağlık sorunlarıyla ilgileniyor diğer yandan da Doğu Anadolu Bölgesi'nde birinci sırada yer alan kanser hastalıkları üzerine akademik çalışmalarını sürdürüyor. Bastem Almanya'ya ailesinin yanına gittiğinde önce dil kursuna yazılmış ve iki ayrı dil kursunun ardından girdiği sınavla Heidelberg Üniversitesi'nde tıp eğitimi almaya başlamış. Okulu 10 ay önceden başarıyla tamamlayarak Almanya'da hastanelerde çalışmaya başlayan Bastem, başörtüsü problemi olduğu mesleğini yurt dışında sürdürmeyi düşünüyor çünkü akademik kariyerini yükseltmek istiyor. Bir yandan da Almanya'da yaşayan gurbetçilerin sağlık alanında kendisi gibi Türk doktorlara ihtiyacı olduğunu düşünüyor.

    UZMANLIK ALANI KADIN DOĞUM

    Uzmanlık alanı olarak kadın doğum hastalıklarını seçen Bastem, yan dal olarak ise kanseri seçmiş. Dünyada ölüm sebepleri arasında birinci sırada kalp hastalıkları varken Doğu Anadolu Bölgesi'nde neden ilk sırada gırtlak ve mide kanserinin görüldüğünü şimdi araştırıyor.Aynı zamanda Muş'ta kanserli hastaların kurduğu Onko-Sev Derneği'yle de kanserin teşhisi ve tedavisi konusunda ortak çalışmalar yürütüyor.

    KANSER ÜZERİNE ÇALIŞIYOR

    Nurevşan Bastem Almanya'da tıp eğitimi alarak meslek hayatına atıldı. Akademik çalışmalarını kanser üzerine yoğunlaştırdı.

    Etiler İmamı'nın 'farklı' kızı OXFORD'da

    Boğaziçi Üniversitesi'nde kimya eğitimi aldıktan sonra yurt dışına çıkan ve İngiltere'de Oxford Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı ile Osmanlı Edebiyatı Tanzimat Dönemi Fatma Aliye üzerine iki ayrı alanda mastırını yapan Nagihan Haliloğlu, şimdi de Almanya'da Heidelberg Üniversitesi'nde doktora çalışmasını sürdürüyor. İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca ve Arapça bilen Haliloğlu, bir yandan İngiliz Dili ve Edebiyatı alanında doktorasını yaparken diğer yandan da hem kitap çevrileri yapıyor hem de başkanlığını Ayşe Böhürler'in yürüttüğü ve çeşitli Avrupa ülkelerinde gerçekleşen Avrupa Kadın Müzakeresi Toplantıları'nda tercümanlık yapıyor. Babasının Etiler Camii'nin imamı olduğunu söyleyen ve bu yüzden çocukluk ve genç kızlığının ağırlıklı olarak sosyetenin oturduğu bu semtte geçtiğini anlatan Haliloğlu, okul yıllarında başörtüsü takan semtteki sayılı başörtülülerdenmiş. Bu yüzden de Oxford'da başörtülü olarak eğitim görürken alışık olduğu bu duygudan dolayı kendini çok fazla yalnız hissetmemiş. Yani Haliloğlu'na göre Etiler'in başörtülü 'farklı' kızı olarak o günlerde Avrupa'da eğitim hayatının bir anlamda provasını yapmış.



  • 3 Ekim 2005
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED