AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Türkiye ve Irak AB gibi güçlerini birleştirebilir

Irak Planlama ve Kalkınma Bakanı Salih, Müslüman ülkelerin AB'ye aday olan Türkiye'den dersler çıkarması gerektiğini söyledi. Salih, Türkiye'nin Avrupa ile Irak arasında köprü olmasını istiyor.

  • SONGÜL SELVİ / DİYARBAKIR
    Diyarbakır'da ilki gerçekleştirilen ve Ortadoğulu işadamlarını biraraya getiren Ortadoğu Ekonomik İşbirliği Formu'na, Türkiye'nin AB'ye üyeliği damgasını vurdu. Irak Planlama ve Kalkınma Bakanı Berham Salih, AB üyesi olmaya aday Müslüman bir ülke olan Türkiye'den diğer Müslüman ülkelerin ders çıkarmaları gerektiğini söyledi.

    Ortadoğu ve Türkiye'nin ekonomik ilişkilerinin ve birlikteliğinin masaya yatırıldığı forma, Türk işadamlarının yanısıra 250 ortadoğulu işadamı katıldı. Girişimci Destekleme Merkezi (GİDEM) tarafından gerçekleştirilen foruma, işadamlarının yanısıra Diyarbakır Valisi Efkan Ala, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kudbettin Arzu ile Irak Planlama ve Kalkınma Bakanı Berham Salih de katıldı.

    Toplantıda bir konuşma yapan Salih,"Önemli bir Müslüman nüfusu olan Türkiye, demokratik ve ılımlı bir ülke olarak bize örnek bir ülkedir. Ders alınacak bir örnektir" dedi. Yeni dönemde Türkiye ile Irak'ın işbirliğini artırabileceğini anlatan Salih, "Saddam rejiminin yıkılmasından sonra Türkiye ile Irak arasında ki ilişkiler daha iyi seviyeye gelmiştir. Bundan sonra yepyeni ve olgun bir ekonomik işbirliği kurabiliriz" diye konuştu.

    Ortak büyüme talebi

    Türkiye ve Irak'ın ortak büyüyebileceğini anlatan Salih, AB'de olduğu gibi iki ülkenin bir birlik çatısı altında ekonomik gücünü birleştirebileceği çağrısında bulundu. Türkiye'nin, Avrupa ile Irak arasında köprü olabileceğini ifade eden Berham Salih, "Türkiye'de sanayi yatırımı yapıp Irak'a satabilirler. Irak bir yabancı yatırım hedefi olarak caziptir" dedi. Konuşmasında entegrasyonun önemine değinen Salih şunları söyledi: "Avrupa'nın asıl başarısı 25 ülkenin yakın politik entegrasyonu değil, azınlık grupların daha büyük devletlerde kendilerini emniyette ve güvende hissetmelerinin sağlanmasıdır. Entegre olmuş bir Avrupa'da, etnik olarak eşitsizliğin olmadığı bölgelerde terörizmin üstesinden gelinmiştir. Bu derse kulak vermeliyiz. Bunu İspanya'nın Bask ve Katalan bölgelerinde, Fransa'nın Korsika ve Brittani bölgesinde, Belçika'nın Flaman ve Valon bölgelerinde görebiliriz."

    İhracatta yıllık rakam, aylık hedef olacak

    Diyabakır Valisi Efkan Ala ise yaptığı konuşmada, Diyarbakır'ın yıllık ihracatının 7.5 milyon dolar olduğunu kaydederek, bunun aylık olarak gerçekleştirilmesi hedefini koydu. Ala, bu hedefe ulaşmak için 50 iyi niyetli girişimciye ihtiyaç olduğu çağrısında bulundu.

    Diyarbakır, bölgesel metropol olabilir

    Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de konuşmasında Ortadoğu'da barışın sağlanması için en önemli şartın ekonomik ve sosyal kalkınma olduğunu belirterek, forumun bunun için bir basamak teşkil ettiğini söyledi. Ortadoğu ile birliktelik çağrısında bulunan Baydemir, Diyarbakır'ın bölgesel metropol olmaya aday olduğunu söyledi.

    Sivil havaalanı talebi

    Diyabakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kudbettin Arzu ise konuşmasında, Ortadoğu ile sınırların kaldırılması önerisinde bulundu. Arzu, komşuluk ilişkilerinin ve ticaretin artması için Diyarbakıra sivil havaalanının açılmasını istedi.



  • 3 Ekim 2005
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED