AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M

'Öğretmen ve imamlara Türkçe dersi verilsin'
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Tarakçı, Türkçe'yi en iyi kullanması gereken meslek grubunun spikerlik olduğunu belirterek, spikerlerin bu görevi yerine getiremediğini söyledi. Samsun Yazarlar Derneği tarafından düzenlenen konferansta konuşan Tarakçı, "Spikerler Türkçe'yi iyi kullanmıyor. Halbuki dilimizi en güzel kullanması gereken meslek dalını icra ediyorlar. Bunların birkaç senelik hususi kurstan geçmeleri gerekiyor" dedi. Öğretmenler ve imamların da dili en iyi şekilde kullanması gerektiğini kaydeden Tarakçı, "Çocuklarımız öğretmenler ne öğretiyorsa onu öğreniyor. Öğretmen çocuk için adeta bir aynadır. Bu bakımdan öğretmenler ve halkımıza hitabeden imamlar da kurstan geçirilmelidir" diye konuştu.

  • SAMSUN

     ASELSAN TSK'ya harp sistemi üretecek
    ASELSAN Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) envanterindeki 281 helikopter için eloktronik harp sistemleri üretecek. ASELSAN, kendi özgün tasarımı olan elektronik harp sistemlerinin üretimi için geçtiğimiz hafta Milli Savunma Bakanlığı ile anlaşma imzalandı. Söz konusu anlaşma MSB'nin bir Türk firmasıyla imzaladığı en büyük özgün savunma projesi olma özelliğini taşıyor. Savunma Sanayi Müsteşarı Murat Bayar, "Bu sistem dünyada ne varsa onun ötesinde bir sistem" dedi. Bayar, sistemlerin 2,5 yıl içinde geliştirileceğini, testlerin ise 2 yıl süreceğini belirtti. Benzer projelerle son üç yılda 2.5 milyar dolar paranın yurtiçinde kalmasının sağlandığını belirten Bayar, sistemin helikopterlere takılmasının ardından, başarısının simülatörlerde test edileceğini ifade etti. Seri üretimi 2011 yılında başlayacak olan sistemlerin helikopter ve nakliye uçaklarına montajı ise 2012'de yapılacak. Projeyle elde edilecek sistemin uluslararası piyasaya taşınması tasarlanıyor. Proje çerçevesinde ASELSAN tarafından elektronik harbe yönelik geliştirilecek 22 özgün ürün TSK helikopterlerine takılacak. Böylece bu hava araçları şimdikinden daha üstün bir savaş yeteneğine sahip olacak. Projenin maliyeti ise 570 milyon dolar.

  • ALİ SALİ / ANKARA

     Gümülcine Müftüsü'nün umudu AB
    Yunanistan'da 1985 yılında boşalan müftülük makamına halk tarafından "seçilimiş" olan iki müftüden birinin oturmasına izin verilmiyor. İkisi Yunan hükümeti tarafından atanmış dört müftüden biri olan Gümülcine "seçilmiş" Müftüsü İbrahim Şerif, Yunanistan'ın 1985'ten bu yana Türklere müftü atayarak dini özerkliği engellediğini ve azınlıklar konusunda yükümlülüklerini yerine getirmediğini belirterek, duruma müdahale edilmesini istedi. 1985'te Gümülcine Müftüsü Mustafa Hüseyin Efendi'nin vefatından sonra devletin Yunan vatandaşı Rüştü Ethem'i müftülüğe atadığını kaydeden Şerif, "Biz de bunu kabul etmedik ve camilerde müftü seçimine gittik. Gümülcine'de ben, İskeçe'de Mehmet Emin Aga seçildik. Fakat devlet ikimizi de defalarca hapis cezasına çarptırdı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 2000 yılında Yunanistan'ı 10 bin dolar ödemeye mahkum etti. Yunanistan bu cezayı ödedi ancak beni makama tayin etmedi. Türkiye'nin AB'ye girmesi ile sorunlar çözülür diye umuyoruz" dedi. Şerif, müftülerin öğretim ve din görevlilerini denetleyebildiğini, vakıf gelirlerini kontrol edebildiğini, şahıs ve aile hukuku sorunlarını çözme; evlenme, boşanma ve miras gibi konularda yetkili olduğunu anlattı.

  • YAKUP BULUT / HATAY

     Jandarma komutanlığına bombalı saldırı
    Van'ın Muradiye İlçesi'nde Jandarma Bölük Komutanlığı'na düzenlenen saldırıda, 1 asker yaralandı. İlçe merkezinde bulunan Jandarma Bölük Komutanlığı'na terör örgütü PKK mensuplarınca saat 22.00 sıralarında roketatarlı ve el bombalı saldırı düzenlendi. Bir askerin şarapnel parçalarıyla bacağından yaralandığı saldırının ardından, teröristlerle güvenlik güçleri arasında sıcak temas sağlandı. 10 dakika süren çatışmadan sonra teröristler karanlıktan faydalanarak kaçarken, yaralı askerin Muradiye Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındığı kaydedildi. Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde ise meydana gelen patlamada, 1 başkomiser ile 3 polis memuru yaralandı. İpek Mahallesi Hacı Sabancı Sokak'ta bulunan İkizkule apartmanlarına 20 metre uzaklıktaki çöp bidonlarına terör örgütü PKK mensuplarınca bırakılan bomba, saat 22.15 sıralarında patlatıldı. Yüksekova Emniyet Amirliği'nde görevli 5 kişilik ekip, çevrede inceleme yaptığı sırada ikinci bir patlama oldu. Patlamada, başkomiser ile 3 polis memuru yaralandı.Paniğe kapılan bir kişi de evinin balkonundan atladı.

  • VAN (AA)

     Akademide cüppe boş kaldı
    Aylardır başkan atanamayan Polis Akademisi, 2005-2006 eğitim yılına bugün başkansız başlayacak. Yasa gereği rektörlük statüsünde sayılan Polis Akademisi Başkanlığı için, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu geçen ağustos ayında görev süresi dolan Tuncay Yılmaz'ın yerine Arif Akkale'yi atamıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Sezer, Akkale'nin kararnamesini İçişleri Bakanlığı'na iade etmişti. Yasa gereği, başkanlık yapacak kişinin iki yıllık yüksek lisans sahibi olması gerekiyor. APK ve Teftiş Kurulu'nda bu özelliğe sahip onlarca birinci sınıf emniyet müdürü varken, Polis Akademisi gibi çok önemli bir kuruma aylardır bir atama yapılmaması garip karşılandı. Gölbaşı'ndaki Polis Akademisi'ndeki açılış törenine katılacak olan protokol, ilk kez bu yıl cüppeli bir başkan tarafından karşılanamayacak.

  • EVİN GÖKTAŞ/ ANKARA

     Çocuklarının eğitimi için hurda topluyor
    Sivas'ta, 3 çocuk annesi Mahire Camcı, çöp konteynerlerinden topladığı hurdaları 5 kilometre ötedeki hurdalığa satarak hem okula giden 2 çocuğunun eğitim masraflarını karşılıyor hem de aile bütçesine katkıda bulunuyor. Günlük 5 YTL kazanan Camcı, "Çocukların karnını doyurmazsanız, aç bırakırsanız hırsız olur. Her şey onlar için" dedi.

     41 saniyede rekor kırdı
    Eski milli sporcu Battal Gazi Özçınar, Guiness Rekorlar Kitabı'na girmek için Amasya'da yaptığı rekor denemesinde, 400 mermeri 41 saniye 31 salisede kırmayı başardı. Noter gözetiminde gerçekleştirilen rekor denemesinde Özçınar, yeni başarısıyla kendi rekorunu da egale ettiğini açıkladı. Özçınar'ın başarısı ayakta alkışlanırken, Özçınar, rekorunun ardından, "Bu başarıyı Amasya'da sultanlar kentinde yaşamaktan ayrı bir mutluluk duyuyorum" diye konuştu.

     12 yıl sonra 'sandalyede' öğrencilerine kavuştu
    Konya'da omirilik rahatsızlığı nedeniyle öğretmenliğe ara veren Celalettin Mert, 12 yıl sonra tekerlekli sandalyeyle öğrencilerine kavuştu. Yaşar Doğu İlköğretim Okulu'nda sosyal bilimler öğretmenliği yapan Celalettin Mert 16 yıl önce, Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü'nden mezun olduktan iki yıl sonra Mardin'de göreve başlamış. Meslekte ilk yılını doldururken omuriliğinde rahatsızlık ortaya çıkan Mert, yürümesine engel olan bu hastalık nedeniyle büyük hayallerle başladığı öğretmenlik mesleğini bırakmak zorunda kalmış. Daha ilk yıl öğretmenlik mesleğinden kopmanın kendisine çok zor geldiğini, ancak hiç umutsuzluğa kapılmadığını belirten Mert, "Tekerlekli sandalyeye mahkum oldum ama hiçbir zaman ümidimi yitirmedim. Hastalığımın tedavisi için yapmadığım şey kalmadı. Fizik tedaviye devam ettim" dedi. Fizik tedavi sayesinde toparlandığını ve öğretmenlik yapabilecek gücü kendinde bulduğunu belirten Mert, "Dört yıldır yaptığım başvurulara idarecilerden olumlu yanıt geldi ve öğretmenlik yapabileceğim söylendi. 12 yıl sonra tekerlekli sandalyede de olsa çok sevdiğim mesleğime kavuşmuş olmam, yaşadığım onca acıyı unutturdu."

  • KONYA (A.A)

     'Kitapsız' fakülteye Yargıtay desteği
    Yargıtay, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne en yakın komşu fakülte olan Kırıkkale Üniversitesi'ne bağlı Hukuk Fakültesi'ne yıllardır kitap yardımında bulunuyor. Hukuk Genel Kurulu Başkanı M. Handan Surlu'nun, altı yıldan beri Yargıtay'dan emekli olan üyelerin kitaplarını Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne gönderdiği öğrenildi. Surlu, kitap bakımından önceleri çok zayıf olan Kırıkkale Hukuk kütüphanesi'nin yıllardır gönderilen kitaplar sayesinde Ankara Hukuk ile boy ölçüşebilecek düzeye geldiğini ifade etti.

     Ek Yerleştirme 7 Ekim'de bitiyor
    Üniversitelerdeki 57 bin 251 kişilik boş kontenjana yapılacak ek yerleştirme için başvurular, bugün başlıyor. Başvurular, 7 Ekim'de sonaerecek. Ek yerleştirme kontenjanlarına başvurmak isteyen adaylar, 4 YTL karşılığında Ek Yerleştirme Kılavuzu ve Başvuru Formunu ÖSYM Sınav Merkezlerinden alabilecekler. Adaylar, başvuru formu ile 8 YTL'lik banka dekontunu, yine ÖSYM Sınav Merkezlerine teslim edecekler. Başvuru süresi, 7 Ekim Cuma günü sona erecek. Ek yerleştirme ile ön lisans programlarına 42 bin 918, lisans programlarına 3 bin 810 öğrenci alınacak.

     AÖF'ye kayıtlar bugün başlıyor
    Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nin (AÜ) uzaktan öğretim uygulayan İktisat, İşletme ve Açıköğretim Fakülteleri'ne (AÖF) yerleştirilen adaylar ile af için başvuranların kayıt işlemleri, bu gün başlayacak. 2005 ÖSYS ile Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan İktisat, İşletme ve Açıköğretim Fakülteleri'ne yerleştirilen adaylar ile 18 Mart-18 Mayıs 2005 tarihleri arasında 5316 sayılı yasadan yararlanarak af için başvuranların kayıt işlemleri, bugün AÖF bürolarında başlayarak, 19 Ekim'de sona erecek. Kayıt süresinin kesinlikle uzatılmayacağı, belgelerin eksik olması halinde ve postayla kayıt yapılmayacağı açıklandı.

     Yoğun bakımda 'hemşire' alarmı
    Yoğun Bakım Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Sorumlusu Doç. Dr. Arzu Topeli İskit, yoğun bakımda hemşire sayısı azaldıkça ve iş yükü arttıkça, enfeksiyonların da arttığını belirtti. Yoğun Bakım Derneği'nce Ankara Hilton Oteli'nde düzenlenen, '2. Ulusal Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun Bakım Sempozyumu'nda konuşan Kongre Başkanı İskit, yoğun bakım hizmetlerinin, sürekli ve aynı standartta olması gerektiğinin altını çizerek, Türkiye'de yoğun bakım alanında son teknoloji ürünü cihazların kullanıldığını, yaşanan temel sorunun personel eksikliği olduğunu bildirdi. ABD'de 2 hastaya 1 hemşire, çok ağır hastalara 1-2 hemşire düşerken, Türkiye'de 4-5 hastaya 1 hemşire düştüğünü kaydeden İskit, bunun da bakım kalitesini etkilediğini söyledi. Yoğun bakım ünitelerindeki hemşire eksikliğinin giderilmesi gerektiğini, personel eksikliğinin, çok ciddi sorunlara yol açabileceğini vurgulayan İskit, "Sağlık Bakanlığı, uzmanlık dernekleri ile el ele vererek bir yoğun bakım eğitimi sistemi oluşturmalı." diye konuştu.

  • ANKARA

     Komünist Parti'den AB karşıtı miting
    Komünist Parti liderliğindeki çeşitli grupların oluşturduğu "Yurtsever Cephe", AB barşıtı "Emperyalizme Karşı Halk Seferberliği Mitingi" yaptı. Kadıköy Meydanı'nda toplanan bin kişi civarındaki kalabalık, şair Nihat Behram'ın okuduğu şiir eşliğinde yumruklarını kaldırarak "saygı duruşunda" bulundu. Daha sonra konuşan Türkiye Komünist Partisi Genel Sekreteri Kemal Okuyan, "AB'nin 'reformlar' adı altında Türkiye kültürünü yıkıma götürdüğünü" öne sürdü.

  • İSTANBUL (A.A)

     Feministler 'sessizce' yürüdü
    Bir grup feminist, dün Harbiye'den Taksim Gezi Parkı'na kadar sessiz yürüyüş yaptı. "Birbirimizin Sesini Duyabilelim-Feministler" yazılı bir pankartın arkasında yürüyen kadınlar, ellerinde de üzerinde çeşitli isimler yazılı olan dövizler taşıdı. Gezi Parkı'nda yapılan açıklamada, "Hayganuş, Rebeka, Nidal, Zeynep, Marika yani bu ülkede yaşayan tüm kadınlar birbirimizin sesini duyabilelim istiyoruz. Sessiz yürüyoruz, çünkü milliyetçi şiddet ve linç ortamı farklı olana yaşam hakkı tanımıyor" ifadesi yer aldı.

  • İSTANBUL

     Güneş 'parçalı' tutulacak
    Güneş tutulması bugün gerçekleşecek. Tutulma sırasında Ayın gölgesi, Kuzey Atlantik Okyanusu'ndan başlayarak dört saat içinde Hint Okyanusu'na ulaşacak. Tutulma, Türkiye'de saat 11.30-14.15 sıralarında "parçalı güneş tutulması" şeklinde gözlenebilecek. Bundan sonraki ilk tam güneş tutulması, 29 Mart 2006 tarihinde gerçekleşecek. Bu güneş tutulması, Türkiye'den de tam olarak gözlemlenebilecek.

     Mimarlardan kente saygı yürüyüşü
    TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nce Dünya Mimarlık Günü nedeniyle "Kente ve Mimarlığa Saygı" yürüyüşü yapıldı. Tünel'de başlayıp İstiklal Caddesi boyunca devam eden ve Taksim'de sona eren yürüyüş sırasında katılımcı mimarlar, "Kıyılarımıza dokunma", "3. köprüye hayır", "Kendine, kentine, mimarlığa sahip çık" ve "Vapurlarımızı vermiyoruz" yazılı dövizler taşıdı. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Eyüp Muhçu, yürüyüş sonunda Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koydu. Burada bir açıklama yapan Muhçu, bu yıl Dünya Mimarlık Günü'nü 8 Ekim'e kadar sürecek bir dizi etkinlikle kutlayacaklarını ve kente dair düşüncelerini kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi. Dünya Mimarlık Günü'nün bu yıl ki temasının "Kenti Paylaşmak" olduğunu belirten Muhçu, "Ayrıcalıkları olmayan, evsizleri olmayan bir kent istiyoruz. Ancak, kentlerimize özellikle de İstanbul'a baktığımızda bunun çok çok uzağındayız" dedi.

  • İSTANBUL (A.A)



  • 3 Ekim 2005
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED