AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
AB'nin hiçbir kararı rotamızı değiştirtemez

Başbakan Erdoğan, AB'ye son uyarıyı Kızılcahamam'dan yaptı: Hedeflerimizin hiçbiri 3 Ekim'e endeksli değildir. Erdoğan: AB'nin alacağı hiçbir karar, Türkiye olarak olarak rotamızı değiştirmemiz anlamına gelmeyecektir.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB ile tam üyelik müzarekelerinin başlama tarihi olan 3 Ekim'e 24 saat kala AK Parti'nin Kızılcahamam'da düzenlediği 5'inci İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda AB'yi son kez uyardı. Erdoğan, "Ülke olarak yolumuza devam ederiz. Kopenhag Siyasi Kriterleri'nin ismi, Ankara Siyasi Kriterleri olur. AB, ya siyasi olgunluk göstererek küresel güç olmaya karar verecek. Ya da ilanihaye bir Hrıstiyan Kulübü olarak kalmayı içine sindirecek. Olay budur" dedi.

Konuşmasında Türk milletine ve Avrupa'ya seslenen Erdoğan, şunları söyledi:
"Milletimizin geleceğine yönelik hedeflerinin hiçbiri belirlenmiş bir tarihe ya da 3 Ekim tarihine endeksli değildir. 3 Ekim'de müzakerelerin başlatılması için ülke olarak üzerimize düşeni fazlasıyla yaptık. 'Masada birşey kaldı mı' soruma 'masada hiçbirşey kalmadı' cevabını aldım. Biz bu samimiyet testinden geçtik. Şu anda sıra Avrupa Birliği'ndedir.

Orada çıkacak karar asla Türkiye için yapılan reformları sekteye uğratacak demokrasi, insan hakları alanında bizi geriye götürecek karar olmayacaktır. AB yolunu açmak için değil kendi geleceğimizi inşa etmek için bunu gerçekleştirdik. Bu bakımdan AB'de alınacak hiçbir karar bizim ülke olarak yönümüzü rotamızı, güzergahımızı değiştirmemiz anlamına gelmiyor. Sadece medeniyetler buluşması hedefinin yara almasından endişe ediyoruz."

AB'ye Hıristiyan kulübü uyarısı

AB'nin alacağı kararın Türkiye'den daha çok AB'nin geleceğini şekillendireceğini vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu;

"Avrupa Birliği kendi geleceğini test edecektir. Kendini değiştirmesi gereken taraf AB olacaktır. AB, ya siyasi olgunluk göstererek küresel aktör olmaya, güç olmaya karar verecek. Altını çiziyorum ya da ilanihaye bir Hırıstiyan kulübü olarak kalmayı içine sindirecek olay budur."

Türkiye'de bazı marjinal grupların eleştirilerine rağmen birçok önemli adım atıldığını kaydeden Erdoğan, "Önümüze koyacakları hiçbir mazeret kalmamıştır. Samimiyetimiz muhataplarımızın elindeki bütün oyuncaklar aldı. Gereğini yapacaksınız. Yapmadığınız takdirde siz Hıristiyan kulübü olarak kalacaksınız.

İşte son günlerde Batı basınının açıklamalarını okudunuz. Son AP toplantısında lehimize açıklama yapanlarını duydunuz aynı şeyler orda da kullanılıyor. 'Siz Türkiye'yi ancak bundan bundan dolayı almak istemiyorsunuz.' Vak'a budur. Yolumuza devam ederiz" diye konuştu.

'Kuru kuruya Yahudi düşmanlığı yapmayın'

Başbakan, hükümetinin 15.2 milyar dolarlık özelleştirmeye imza attığını kaydederek, İsrailli işadamı Sami Ofer'le görüşmesine yönelik eleştirilere cevap verdi. Erdoğan,"Muhalefet lideri çıktı, 'Ofer'le neyi görüştünüz?' diyor. Galataport'u Ofer mi aldı? 3 Türk ortağını niye söylemiyorsunuz" diye konuştu. CHP'yi eleştiren Erdoğan, "Kimse kuru kuruya Yahudi düşmanlığı yapmasın. Biz hiç kimseye peşkeş çekmedik, çektirmeyiz" dedi. Başbakan, ekonominin her türlü krize hazır olduğunu da belirterek, "Beklemedik her olaya karşı B planı, C planımız var" ifadesini kullandı. Milletvekillerini dinleyen Erdoğan,"Bazı valiler telefonlarımıza çıkmıyor" şikayeti üzerine, İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu'ya talimat vereceğini söyledi. Erdoğan, 2006'da il ve ilçe kongrelerinin, yıl sonunda da büyük kongrenin toplanacağını belirterek, seçimin de 2007'de yapılacağını vurguladı. Erdoğan, seçim öncesi teşkilat yoklaması yapılmayacağına da dikkati çekerek, "Kongrelere müdahale etmeyin" uyarısında bulundu. Erdoğan, yüzde 10 seçim barajının düşürülmeyeceğini de söyledi.



3 Ekim 2005
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya
| Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık
| Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED