AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
Viyana kilidi kırılmadı

AB, Avusturya'nın "hazmetme kapasitesi" ısrarını aşamadı ve çerçeve belgesi üzerinde uzlaşma sağlanamadı. Türkiye kararı bugün 10:30'de yapılacak toplantıya kaldı.

Türkiye, imtiyazlı ortaklık ve Rumların NATO üyeliğini veto etmeme şartını kabul etmedi. Gül'ün uçağı Lüksemburg'dan gelecek olumlu kararı bekliyor.
AB Dışişleri Bakanlarının çalışma yemeğinde Avusturya'nın direnişi üzerine uzlaşma sağlanamadı, toplantı bugüne kaldı. Türkiye ile müzakerelerin başlamasına saatler kala AB, Avusturya'yı ikna etmekte büyük güçlük yaşadı. Avusturya, tam üyelikle ilgili birinci maddenin değiştirilmesi ve imtiyazlı ortaklık ibaresinin metne girmesi için direnişini sürdürdüğü için, diğer maddelerin görüşülmesine dahi geçilemedi. Avusturya çerçeve belgesinin 1. maddesinde yer alan "müzakerelerin ortak hedefi üyeliktir" cümlesinde üyelik amacının daha muğlak ifadelerle yazılmasını ve Birliğin hazmetme kapasitesiyle ilgili ifadelerin güçlendirilerek "daha net şekilde" metne girmesini talep etti.

'Hazmetme kapasitesine atıf'

Avusturya Çerçeve belgesinin birinci maddesinde yer alan, "Müzakerelerin ortak hedefi üyeliktir" cümlesi yerine AB anlaşmasının 49.Maddesine atıf yapılmasını istedi. 49.Madde bir aday ülkenin Kopenhag kriterlerini yerine getirmesi halinde AB'ye üye olacağına dair ifadeleri kapsıyor. Avusturya "Katılım ve uyum koşulları AB'nin esas aldığı kuruluş anlaşmaları çerçevesinde üye olmak isteyen ülke ve üyeler arasındaki anlaşmaya dayanır" cümlesini çerçeve belgeye ekletmek istiyor.

24'ler: İmtiyazlı ortaklık kabul edilemez

Avusturya'nın tam üyelik hedefini sulandırma çabalarına karşı AB'nin 24 üyesi 17 Aralık kararlarının sorgulanamayacağını belirterek, Avusturya'nın geri adım atmasını istediler. Kaynaklar Avusturya'nın bu tutumuyla birlik içinde tamamen yanlız kaldığını ifade ederek, Konsey kararlarının uygulanmaması ve AB'nin verdiği sözleri tutmamasının bedelini hiçbir ülkenin ödeyemeyeceğini vurguladılar.

Mekik diplomasisi sonuç vermedi

Avusturya'nın uzlaşmaz tutumuna çözüm arayışları Dışişleri Bakanlarının çalışma yemeğinden önce başladı. Dönem Başkanı İngiltere ile Avusturya arasında gece boyunca 3 kez ikili görüşme gerçekleştirdi. Ayrıca Komisyon yetkilileri ve İngiltere 3'lü bir görüşme daha yaparak, Viyana yönetimini ikna etmeye çalıştı. Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik'in Viyana'yla sık sık telefonda konuşarak görüş alışverişinde bulunması da uzlaşma için yeterli olmadı.

İkinci toplantı bugün saat 10.30'da

TSİ ile gece yarısı 02.00'de bir basın toplantısı düzenleyen Jack Straw, dönem başkanı İngiltere, komisyon ve Avusturya arasındaki görüşmelerin gece boyunca süreceğini belirtti. Jack Straw üyelik müzakerelerinin başlaması için hala vakit olduğuna işaret ederek, 3 Ekim tarihinde bir erteleme olmayacağının sinyalini verdi. Straw konuşmasında yaşananları,"Kriz"olarak nitelemekten kaçınırken, suçu Avusturya'ya attı.

Ata uçağı hazır ama...

Straw'ın basın toplantısı düzenlediği sırada "özel ortaklık veya buna yol açacak herhangi bir ifadenin" metinde yer almadığı bilgisi geldi. Ayrıca Ankara'ya birinci maddeyle ilgili alternatif metin de sunuldu. Buna göre, Fransızların isteğiyle geçtiğimiz haftalarda birinci maddenin sonuna eklenen,"Bu süreç birliğin hazmetme kapasitesi de dahil, tüm Kopenhag kriterlerini dikkate alacaktır" ifadesi "Bu süreç birliğin hazmetme kapasitesinin yanısıra Kopenhag kriterlerinin tam olarak uygulanması veya yaşama geçirilmesine bağlı olacaktır" şeklinde güçlendirildi. İlk bilgilere göre, Ankara bu cümlenin güçlendirilmesine itiraz etmedi.

Bu arada Dışişleri Bakanı Gül ve ve Başmüzakereci Ali Babacan'ı Lüksemburg'a taşıyacak özel uçak da, uçuş programını hazırlayarak beklemeye başladı. Lüksemburg'dan gelecek kararın Ankara'da olumlu bulunması durumunda Gül, akşam yapılacak "müzakerelerin başlaması" törenine katılmak üzere havalanacak. Uçağın kakış saati 13:00 olarak belirtildi.

Gül'e iki konuşma metni

Dışişleri Bakanı Gül'ün açılışta yapacağı konuşmanın metni de ana hatlarıyla oluşturuldu. Metinde, Türkiye'nin tam üyelikten beklentileri, hedefleri , AB'ye katacağı değere yönelik ifadelere özenle yer verilirken, Kıbrıs paragrafı boş bırakıldı. Bu bölümün AB'den çıkacak çerçeve belgesi metnine göre belirlenmesi kararlaştırıldı. Ankara, olumsuz senaryoya göre sert mesajlar içeren konuşma metni de hazırladı. Bu metinde, "iplerin koparılması" yerine, "Türkiye'nin kabul edemeyeceklerinin" belirtilmesi görüşü benimsendi.

Fischer: Arkanızdayız

İngiltere'nin toplantıda en büyük destekçisi ise Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer oldu. Fischer, yemekte yaptığı konuşmada, "sonuna kadar Türkiyeyi destekleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Ekonomi zirvesi

Saat 14:30'da Dışişleri Bakanı Gül ve Başmüzakereci Babacan Dışişleri Bakanlığı'na geldi. Saat 19:30'ada Babacan, Hazine Müsteşarlığı'na geçerek, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı ve diğer teknokratlarla, müzakere çalışma belgesine "hayır" demelerinin ekonomiye olası etkilerini değerlendirdi.

Bu üyelik Hıristiyanlık ve İslam'ın buluşması olacak

AB dönem başkanı İngiltere'nin Dışişleri Bakanı Jack Straw, Türkiye'nin demokratik, laik ve nüfusunun çoğunluğunun Müslüman olduğunu, Türkiye'nin üyeliğinin iki büyük din olan "İslam ve Hıristiyanlığın buluşması" anlamına da geldiğini ifade etti. Lüksemburg'da dün akşam yapılan AB Genel İşler Konseyi'nin toplantısına gelişinde gazetecilerle ayak üstü sohbet eden Straw, Türkiye ile ilgili Müzakere Çerçeve Belgesi hakkında bir sonuca ulaşmayı ümit ettiğini söyledi. "Avusturya'nın tavrını anladıklarını, ancak AB ülkelerinin daha önce Türkiye'ye verilen sözü yerine getirme konusunda sorumlulukları olduğunu" belirtti ve geçen yıl Brüksel zirvesinde Türkiye ile müzakerelerin 3 Ekim'de başlaması yönünde karar alındığını hatırlattı. İngiltere Dışişleri Bakanı, "Türkiye, müzakerelerin başlaması için gerekli bütün koşulları yerine getirdi" diye konuştu. Türkiye'nin demokratik, laik ve nüfusunun çoğunluğunun Müslüman olduğunu kaydeden Straw, Türkiye'nin üyeliğinin iki büyük din olan İslam ve Hıristiyanlığın buluşması anlamına da geldiğini ifade etti. Straw, Türkiye'nin zaten bir Avrupa devleti olduğunu belirterek, "Türkiye Avrupa Konseyi'nin kurucusu ve NATO üyesi. Yıllarca Avrupa'nın komünizm dönemindeki savunması Türkiye'ye emanet edildi" dedi.



3 Ekim 2005
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya
| Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık
| Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED